Mari (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mari (Tjeremissen)
Totale bevolking 604,298
Verspreiding vooral Mari El (48.3%), Tatarije, Basjkirostan
Taal Mari, Russisch, Tataars
Geloof Russisch-orthodox, eigen Mari-geloof en protestant
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Mari

De Mari (Russisch: Марийцы) zijn een volk in Rusland dat van oudsher leefde in het stroomgebied van de rivieren de Wolga en de Kama. Vroeger werd het volk ook wel Tsjeremissen genoemd, maar dat exoniem raakt steeds verder buiten gebruik. Tegenwoordig woont bijna de helft van alle Mari in de Russische autonome republiek Mari El. Ook in de republieken Tatarije en Basjkirostan leven grote Mari minderheden. Ruim 4% van de Mari leeft buiten Rusland.

Het volk wordt onderverdeeld in een drietal groepen: de Weide-Mari, die langs de linkeroever van de Wolga leven, de Berg-Mari, die op de rechteroevers van de Wolga leven, en de Oosterse Mari, in Basjkirostan. Bij de Russische volkstelling in 2002 gaven 604.298 mensen aan dat ze zichzelf tot de Mari rekenden. Van hen noemden 18.515 zich Berg-Mari en 56.119 zich Oosterse Mari. Bijna 60% van alle Mari leefde in 2002 in landelijke gebieden. [1]

Taal[bewerken]

De Mari spreken een eigen taal, die behoort tot Fins-Permische subgroep van de Fins-Oegrische talen. Om die reden wordt het volk ook tot de Wolga-Finnen gerekend. Hun taal, het Mari, is naast het Russisch een officiële taal van de republiek Mari El. De taal werd vooral vroeger ook wel Tsjeremissisch genoemd.

Bekende personen[bewerken]

Zie ook[bewerken]