Toevanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toevanen
Totale bevolking meer dan 200.000
Verspreiding Vlag van Rusland Rusland
Taal  % 95 Toevaans
% 3,5 Russisch
Geloof Vajrayana
Sjamanisme
Verwante groepen Sojoten
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Sjamaan uit Kyzyl, 2005. Het Toevaanse sjamanisme heeft een heropleving doorgemaakt sinds de val van de Sovjet-Unie
Sjamanen tijdens een vuurceremonie in Kyzyl, Toeva, Rusland

De Toevanen of Toevienen (in Toevaans: Тыва, Tyva) zijn een Turks volk, uit de gebergten Altaj en Sajan in het (zuiden van Siberië). Cultureel gezien zijn de Toevanen echter meer verwant met de Mongolen dan met andere Turkse volkeren. In de republiek Toeva maken de 200.000 Toevanen (1989: 198.448) de meerderheid van de bevolking uit (1989: 64%). Historisch werd het volk der Toevanen ook "Oerjanchaj" genoemd.

Taal[bewerken]

Het Toevaans is een Turkse taal en is verwant aan het Turks, het Tataars en het Oezbeeks. Er zijn ook invloeden van het Mongools. Sinds 1940 wordt het Cyrillisch alfabet gebruikt.

Religie[bewerken]

Evenals de Mongolen belijden de Toevanen overwegend het Tibetaans boeddhisme (Vajrayana). De sjamanistische gebruiken blijven ook belangrijk. Verder zijn natuurgodsdiensten en voorouderverering belangrijk.

Bekend Toevaans persoon[bewerken]

Een bekende persoon uit Toeva is de generaal (in het Russische leger) en politicus Sergej Sjojgoe.

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Duitstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.