Koreanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koreanen
Beroemde bloemendans.
Beroemde bloemendans.
Totale bevolking 82.5 miljoen
Verspreiding Meerderheden: Zuid-Korea, Noord-Korea

Minderheden: China, Verenigde Staten, Japan, Oezbekistan, Kazachstan, Rusland, Brazilië, Australië, Canada, Filipijnen, Verenigd Koninkrijk

Taal Koreaans
Geloof atheïsme, Boeddhistisch, Christelijk, Shamanisme, Chondogyo (inheems), Confucianisme, Taoïsme, overig
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Koreanen zijn een volk die het Koreaanse Schiereiland in Oost-Azië bewonen. Het bergachtige Noord-Korea beslaat 55 procent van het landoppervlak, maar heeft slechts een half keer zo veel inwoners als Zuid-Korea. Samen hebben ze 73 miljoen inwoners. In 1945 is 'Korea' in tweeën gedeeld. De sfeer is nog steeds zeer gespannen, hoewel zuid en noord zich erg met elkaar verbonden voelen. Dit komt mede door de ligging, het Koreaans schiereiland ligt zeer geïsoleerd met aan drie kanten zee en aan één kant bergen.

De ligging tussen China in het noorden en westen en Japan in het oosten heeft de Koreanen sterk beïnvloed. In een verleden werd Korea al door China gekoloniseerd, waarna de Koreanen het Chinese schrift en kunstvormen overnamen. De Koreanen zijn nog steeds erg artistiek en leveren een grote bijdrage aan de Oost-Aziatische kunst.

De taal is ook belangrijk geweest voor het ontwikkelen van de eigen identiteit. Het moderne Koreaans behoort tot de Altaïsche taalgroep en is verwant aan het Mongools en staat ver af van het Chinees. De taal ontstond in de 7e eeuw ten tijde van de Koreaanse eenwording en net als het Japans is de taal hiërarchisch van aard en afhankelijk van de sociale positie van de spreker. Tot de 15e eeuw gebruikten de Koreanen het Chinese schrift, hierna werd een eigen schrift ontwikkeld, het hangul. De veertig tekens van dit schrift geven de uitspraak zeer nauwkeurig weer. De breuk met het Chinese schrift stelde de Koreanen in staat een eigen stijl in schrijven te ontwikkelen, waarin liefde, humor en maatschappijkritiek tot uiting kwamen. In die tijd werden ook vele verhalen in boek opgeschreven. Tegenwoordig is vrijwel nergens in Azië het analfabetisme zo laag als in Noord- en Zuid-Korea.

De Koreaanse godsdienst, die complex en eclectisch van aard is, is geworteld in oude confucianistische en boeddhistische tradities, maar heeft ook Christelijke elementen in zich. De inheemse religie, Chondogyo, bevat confucianistische, boeddhistische, taoïstische, sjamanistische en katholieke kenmerken.

Koreanen buiten het Koreaans schiereiland[bewerken]

Buiten het Koreaanse schiereiland wonen de meeste Koreanen in de Chinese Autonome Koreaanse Prefectuur Yanbian, gelegen aan het drielandenpunt met Noord-Korea en Rusland. Hier is de bevolking voor 40% Koreaan, in totaal ruim 850 duizend mensen. Ook in andere delen van China wonen Koreanen, voornamelijk in het Noordoosten van het land.

In Japan wonen bijna 900 duizend Koreanen. Het grootste deel van de Koreaanse bevolking kwam in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog als arbeidskracht. Dit als gevolg van de annexatie van Korea door Japan in 1910. De Koreanen die in Japan wonen worden aangeduid met "Zainichi" (在日コリアン, Zainichi Korian), dat wonend in Japan betekent.