Dolganen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dolgan with reindeer.jpg
Dolgaanse rendierhoeder
Yakut and Dolgan languages.png

██ Dolganen

██ Jakoeten

De Dolganen (Russisch: долганы) zijn een Turkse bevolkingsgroep die zich enkele honderden jaren geleden heeft gevestigd op het Tajmyr-schiereiland in noord-Siberië. Zij spreken de gelijknamige Turkse taal Dolgans. Ze noemen zichzelf: Dolganes, Tya-Kichi of Sacha (Russisch: долган, тыа-кихи, саха)

Bij de laatste volkstelling gehouden in 1989 in de toenmalige Sovjet-Unie gaven 6945 mensen zich op als behorend tot deze Turkse volksstam. Bij de Russische volkstelling van 2002 was dit aantal in Rusland gestegen tot 7261, waarvan 5517 in Tajmyr (de Oekraïense volkstelling van 2001 telde 26 Dolganen, waarvan 4 Dolgans spraken).

Waren zij oorspronkelijk nomaden, levend van de jacht op rendieren, wolven, poolvossen en visserij en ook rendieren als vee houdend, tegenwoordig heeft het overgrote deel van de Dolganen zich in dorpen gevestigd en leven nog maar enkele honderden (2000) een nomadisch bestaan op de toendra.

De Dolganen worden gerekend bij de met uitsterven bedreigde volkeren. Rassenkundig worden de Dolganen ingedeeld bij de Siberische of Noord-Turkse volkeren. Tot hun naaste verwanten rekenen de Dolganen de Jakoeten.

De meeste Dolganen zijn Russisch-orthodox. Maar ook het oude sjamanistische geloof leeft nog bij hen voort.