Krim-Tataren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Percentage Krim-Tataren op de Krim (1939)
Percentage Krim-Tataren op de Krim (2001)

De Krim-Tataren (Krim-Tataars: qırımtatarlar, qırımlılar) is een Turkse etnische groep die van oorsprong op de Krim leeft. Zij spreken Krim-Tataars, een taal die tot de Turkse talen behoort, en zijn grotendeels soennitische moslims.

De Krim-Tataren moeten duidelijk worden onderscheiden van de Tataren in het Wolga-Oeral-gebied: in het Russische Rijk werd de benaming "Tataren" gebruikt als algemene aanduiding voor Turkstalige islamitische volkeren. Het zijn echter verschillende volkeren, die niet meer aan elkaar verwant zijn dan aan andere Turkse volkeren, zoals de Turken of de Kazachen.

Aantallen[bewerken]

Behalve op de Krim, waar zij in 2001 12,1 procent van de bevolking vormden, zijn er grote gemeenschappen Krim-Tataren in Turkije, Roemenië, Bulgarije, Oezbekistan, West-Europa en Noord-Amerika. Kleinere gemeenschappen van Krim-Tataren wonen in Finland, Litouwen, Rusland, Wit-Rusland en Polen.

Tegenwoordig wonen er meer dan 250.000 Krim-Tataren op de Krim en ongeveer 150.000 zijn nog in ballingschap in Centraal-Azië (hoofdzakelijk in Oezbekistan). In Turkije wonen ongeveer 5 miljoen mensen van Krim-Tataarse oorsprong. Ze zijn nakomelingen van de emigranten in de 19e en de vroege 20e eeuw.

Ook in de Dobroedzja, een streek aan de Roemeens-Bulgaarse Zwarte Zeekust, woont een Krim-Tataarse minderheid: De volkstellingen van 2002 respectievelijk 2001 leverden 23.409 Tataren in het Roemeense deel[1] en 4515 in het Bulgaarse deel[2] op. De overgrote meerderheid van deze Tataren zijn Krim-Tataren.

In Rusland werden 4.131 Krim-Tataren geregistreerd bij de volkstelling van 2002. Het merendeel hiervan (2.609) woonde toen in de kraj Krasnodar.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]