Hui (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hui (volk)
Naamgeving in Volksrepubliek China
(taal-varianten)
Vereenvoudigd
Traditioneel
Hanyu pinyin Huízú
Oeigoers خۇيزۇ
Xiao'erjing حُوِ ذَو
Standaardkantonees Woei Chok
Arabisch هوي
Andere benamingen Hui-Chinezen
Vlag van China China: Hui
Hui-Chinezen voor een moskee in Xining, Qinghai.
Hui-Chinezen voor een moskee in Xining, Qinghai.
Totale bevolking Ongeveer 10 miljoen.
Verspreiding Vlag van China China: 10 miljoen
Taal Lanyin-Mandarijn, Standaardmandarijn
Geloof islam
Verwante groepen Han-Chinezen
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Hui (回) of Hui-Chinezen (spreek uit als: [GGweej]/[xʋeːj]) zijn een bevolkingsgroep in China, die in tegenstelling tot de meeste Chinezen, het islamitische geloof aanhangen. "Hui" is eigenlijk een afkorting van de naam van het volk, de volledige naam van het volk is: "Huihui 回回". Ze zijn verwant aan de Han-Chinezen, met als grootste verschil de islam. Bij een volkstelling in 2000 waren er bijna tien miljoen mensen die zich tot deze bevolkingsgroep rekenden. De Hui hebben een verschillende afkomst, maar de meesten komen uit het noordwesten van China waar Arabieren hen bekeerd hebben tot de islam.

In Taiwan worden de Hui niet erkend als aparte bevolkingsgroep, maar worden ze gerekend tot de Han-Chinezen, met het islamitische geloof.

De in de navolgerstaten van de Sovjet-Unie, met name Kazachstan en Kirgizië, levende Hui-emigranten worden Doenganen genoemd.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In China wonen de meeste Hui in het noordwesten van het land waar de regering een autonome provincie voor ze heeft aangewezen, maar ook buiten dit gebied wonen gemeenschappen van Hui verspreid over het hele land, inclusief Hongkong en Macau. De provincie Ningxia is autonoom en bestemd voor de Hui. Ook in Gansu, Sinkiang en Shaanxi wonen grote concentraties. Vrijwel elke grote stad in de Chinese kustprovincies heeft een buurt of wijk waar Hui wonen en moskeeën en halal-winkels te vinden zijn.

De Islamic Association of China werd in 1952 opgericht en is bedoeld als koepelorganisatie van alle moslims in China. Het is een door de staat gemonitorde en gecontroleerde organisatie. Tot de taken behoort onder meer het in stand houden van islamitisch erfgoed in China en het uitgeven van publicaties in zowel Chinees als Oeigoers. Het geeft aan acht instituten in China opleidingen voor imams.

Beroemde Hui[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]