Wushu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wushu
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 武術
Vereenvoudigd 武術
Hanyu pinyin wǔshù
Kung Fu.

Wushu is Chinees voor krijgskunst. Wushu is een samenstelling van twee karakters: 武 (wǔ) dat oorlog, krijger, gevecht of vechter betekent en 術 (shù) dat kunst betekent. Letterlijk staat Wushu dus voor krijgskunst.

Vaak wordt in de praktijk Kungfu (功夫) of Gong Fu als synoniem gezien voor wushu, maar dit betekent 'vaardigheid'.

Er is nogal wat onduidelijkheid over de termen. Vandaag de dag wordt de term wushu gebruikt om het wedstrijdgerichte aan te duiden daar waar de term kung fu meestal wordt gebruikt als men het over de traditionele stijlen heeft.

De eigenlijke betekenis van Chinese krijgskunst is meer dan alleen zelfverdediging. In de traditionele training wordt de leerlingen respect voor hun leraar, voor zijn adviezen en voor andere gevechtsstijlen bijgebracht.

Wushu-stijlen[bewerken]

  • Interne (zachte-neijia) of - externe (harde-weijia)
  • Noordelijke of - Zuidelijke (de grens tussen deze noordelijke of zuidelijke stijlen is de Yangtze rivier)
  • moderne of - traditionele
  • Shaolin (Boeddhistisch), - Wudang (Daoïstisch)
  • Tempelstijlen (Waigong)
  • Familiestijlen (Neigong)

Moderne Wushu is de Wushu die gedaan wordt als sport bij wedstrijden. In moderne Wushu heb je taolu en sanda/san shou. Taolu betekent vorm, dus er wordt een vorm gelopen van een van de moderne stijlen. San shou betekent 'ongebonden hand' en verwijst naar het vrije gevecht. sanda/san shou is dus de full contact variant van de moderne wedstrijd wushu.

Een interne, zachte vorm van wushu is het tai chi. Een moderne harde vorm, die uit een combinatie van diverse traditionele wushustijlen bestaat, is het san shou.

Het moderne Wushu heeft een meer sportachtig karakter. Het is meer gericht op demonstraties en technische trucs. Tot voor kort werd de nadruk meer gelegd op acrobatische sprongen dan op vechttechnieken. De laatste jaren is er weer meer een trend naar de traditionele vechttechnieken.

Veel scholen die wushu onderwijzen zeggen hun oorsprong te hebben in de traditie van Bodhidharma. Ook in Japan wordt vaak naar hem verwezen. Komende uit Zuid-India wordt verondersteld dat hij kundig was in de vechtsport Kalaripayattu.

Wushu in Nederland[bewerken]

De Federatie Oosterse Gevechtskunsten is lid van de IWUF (International Wushu Federation) en de EWUF (European Wushu Federation). De Sectie Kung Fu/Wushu wordt vertegenwoordigd door de Wushu Kungfu Associatie Nederland (WUKAN) en Jeet Kune Do Nederland (DJKD).[1]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]