Sergej Sjojgoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sergej Sjojgoe in 2013

Sergej Koezjoegetovitsj Sjojgoe (Russisch: Сергей Кужугетович Шойгу; Tsjadan, 21 mei 1955) is een Russisch politicus met de militaire rang van legergeneraal. Vanaf 6 november 2012 is hij de minister van Defensie van Rusland.

Sjojgoe werd geboren in een Tuviens gezin en studeerde in 1977 af aan het Polytechnisch Instituut van Krasnojarsk met de specialiteit van bouwkundig ingenieur. Hij werkte vervolgens ruim 10 jaar in de bouwsector, waarbij hij opklom tot hoge posities. In 1988 kreeg hij een baan als ambtenaar bij de Abakanse afdeling van de CPSU en vervolgens van 1989 tot 1990 1989-1990 als inspecteur van de regionale CPSU-commissie van Krasnojarsk. In 1990 vertrok hij uit Siberië voor een baan in Moskou als vicevoorzitter van de Commissie voor Architectuur en Bouw van Rusland. In 1991 werd hij benoemd tot hoofd van het Reddingscorps, dat vervolgens uitgebreid werd met meer verantwoordelijkheden en achtereenvolgens werd hernoemd tot de Staatscommissie voor Rampen en uiteindelijk tot het Ministerie voor Noodsituaties, waarbij Sjojgoe de positie van minister kreeg. Hij verkreeg zodanig veel populariteit door zijn doortastende manier van aanpak en zijn frequente aanwezigheid bij rampsituaties, zoals overstromingen, aardbevingen en terroristische aanslagen. In 1999 werd hij een van de leiders van de pro-regeringpartij Eenheid. Hij kreeg voor zijn werk in 1999 de onderscheiding Held van de Russische Federatie, de hoogste Russische onderscheiding.

Sjojgoe is getrouwd met Irina Sjojgoe en heeft 2 dochters; Joelia (geboren in 1977) en Ksenia (1991). Tot zijn persoonlijke hobby's behoort de muziek.

Zie de categorie Sergey Shoigu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.