Sergej Sjojgoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sergej Sjojgoe
Sergej Sjojgoe in 2014
Volledige naam Sergej Koezjoegetovitsj Sjojgoe
Geboren 21 mei 1955
Geboorteplaats Tsjadan
Land Russische Federatie
Functie minister van defensie
Sinds 6 november 2012
Voorganger Anatol Serdjukov
Partij Verenigd Rusland
Religie Russisch-orthodox
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Sergej Koezjoegetovitsj Sjojgoe (Russisch: Сергей Кужугетович Шойгу) (Tsjadan, 21 mei 1955) is een Russische generaal en sinds 6 november 2012 minister van defensie van de Russische Federatie.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Sjojgoe werd geboren in een Toeviens gezin in Tsjadan, Toeva. Zijn vader was een etnische Toevaan, zijn moeder een Russin uit Oekraïne. Hij ging naar de middelbare school in Kyzyl en studeerde in 1977 af aan het Polytechnisch Instituut van Krasnojarsk (Krasnojarsk) als bouwkundig ingenieur. Hij werkte vervolgens ruim 10 jaar in de bouwsector, waarbij hij opklom tot hoge posities. In 1988 kreeg hij een baan als ambtenaar bij de Abakanse afdeling van de CPSU en vervolgens van 1989 tot 1990 als inspecteur van de regionale CPSU-commissie van Krasnojarsk.

In 1990 vertrok hij uit Siberië voor een baan in Moskou als vicevoorzitter van de Commissie voor Architectuur en Bouw van Rusland. In 1991 werd hij benoemd tot hoofd van het Reddingskorps, dat vervolgens uitgebreid werd met meer verantwoordelijkheden en achtereenvolgens werd hernoemd tot de Staatscommissie voor Rampen en uiteindelijk tot het Ministerie voor Noodsituaties, waarbij Sjojgoe de positie van minister kreeg. Hij verkreeg zodanig veel populariteit door zijn doortastende manier van aanpak en zijn frequente aanwezigheid bij rampsituaties, zoals overstromingen, aardbevingen en terroristische aanslagen. In 1999 werd hij een van de leiders van de pro-regeringspartij Eenheid. Hij kreeg voor zijn werk in 1999 de onderscheiding Held van de Russische Federatie, de hoogste Russische onderscheiding.

Vanaf 6 november 2012 is hij de minister van Defensie der Russische Federatie, ondanks dat hij nooit in dienst is geweest.[1] Sjojgoe geldt als een vertrouweling van Vladimir Poetin.[1] Hij was de opvolger van Anatoli Serdjoekov, die vanwege zijn legerhervormingen omwille van corruptiebestrijding en efficiëntieslag ophef veroorzaakte onder defensieleveranciers en zodoende ontheven werd uit zijn functie.

Bij de parlementsverkiezingen van 2021 was Sjojgoe lijstaanvoerder van de regeringspartij Verenigd Rusland.[2] De Russisch-Oekraïense Oorlog sinds 2014 en de Russische invasie van Oekraïne in 2022, die daarvan onderdeel is, begonnen gedurende zijn ministerschap.

Sancties[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2022 werd Sjojgoe toegevoegd aan de sanctielijst van de Europese Unie omdat hij "verantwoordelijk is voor het actief ondersteunen en uitvoeren van acties en beleid die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen en bedreigen, evenals de stabiliteit en veiligheid in Oekraïne".[3]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Sjojgoe is getrouwd met Irina Sjojgoe en heeft twee dochters; Joelia (geboren in 1977) en Ksenia (1991). Tot zijn persoonlijke hobby's behoren de geschiedenis van Rusland, schilderen en muziek. Sjojgoe is Russisch-orthodox.

Zie de categorie Sergey Shoigu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.