Joeri Loezjkov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loezjkov in 2010

Joeri Michaijlovitsj Loezjkov (Russisch: Юрий Михайлович Лужков) (Moskou, 21 september 1936) is een Russisch politicus. Hij was vooral bekend door zijn functie als burgemeester van Moskou, een functie die hij vervulde van 6 juni 1992 tot 28 september 2010.

Gemeentepolitiek[bewerken]

Na in 1958 te zijn afgestudeerd aan de Hogeschool voor Olie- en Gasindustrie ging hij werken in de chemische industrie. In 1968 werd hij lid van de Communistische Partij. In 1987 kwam hij in de gemeenteraad van Moskou en ging hij werken als hoge ambtenaar, één niveau onder de burgemeester.

Loezjkov werd in 1992 door Boris Jeltsin benoemd tot burgemeester. Hij volgde Gavriil Charitonovitsj Popov op en was daarmee de tweede burgemeester van Moskou in het Rusland van na de Sovjet-Unie. Hij is populair onder de bevolking. Dit blijkt uit het feit dat hij drie keer herkozen is, te weten in 1996, 1999 en 2003. Op 27 juni 2007 werd bekend dat Loezjkov er nog eens vijf jaar aan vast mag plakken. Door een wetswijziging is hij dit keer niet herkozen door het volk, maar door het Kremlin voorgedragen en vervolgens met grote meerderheid van stemmen gekozen.

Hij staat bekend als een schepper van voorwaarden voor een goed ondernemersklimaat. Hij liet onder andere bestaande wegen opknappen en verbreden en nieuwe wegen aanleggen. Ondanks deze maatregelen is Moskou, mede door de sterke groei van de bevolking en door de enorme stijging van het aantal autobezitters, uitgegroeid tot een van de meest dichtgeslibde ter wereld. Een controversiële maatregel was een zeer strenge regeling voor Russen om zich officieel in Moskou te vestigen. Zijn argument was dat de uit zijn voegen barstende stad geen extra mensen meer aankon. Dit werd later door de Hoge Raad gedeeltelijk teruggedraaid. Bij het buitenlandse grote publiek is Loezjkov enigszins bekend doordat hij tweemaal een verbod op een Gay Parade uitvaardigde, in 2006 en 2007.

Nationale politiek[bewerken]

Vanaf 1987 was hij lid van de Opperste Sovjet, een instituut dat in die periode al totaal verlamd was.

In 1998, toen hij alweer zes jaar burgemeester was, en president Jeltsin in zijn nadagen verkeerde, richtte Loezjkov zijn eigen partij 'Vaderland' op, om zodoende een gooi te doen naar het presidentschap bij de eerstvolgende verkiezingen. Toen Jeltsin in april 1999 tamelijk onverwacht Vladimir Poetin tot premier benoemde, en vervolgens eind 1999 aftrad ten behoeve van Poetin, was het gedaan met de kansen van Loezjkov. De onbekende Poetin werd al snel populair door zijn imago van sterke man. Loezjkov koos eieren voor zijn geld; zijn partij fuseerde met die van Poetin (hieruit ontstond Verenigd Rusland), en hij steunde Poetin bij de presidentsverkiezingen in maart 2000. De laatste jaren was Loezjkov wat minder actief in nationale politiek, al had hij als burgemeester van de hoofdstad achter de schermen natuurlijk zeer veel invloed. Formeel is hij nog wel medevoorzitter van Verenigd Rusland. Nadat hij in 2010 openlijk kritiek had op het Russische presidentiële beleid, werd hij op 28 september 2010 afgezet door president Dmitri Medvedev.

Van 1995 tot 2002 zat hij in de Federatieraad.

Onderscheidingen[bewerken]

In de Sovjetperiode kreeg Loezjkov zowel de Orde van Lenin als de Orde van de Rode Banier.

Voorganger:
Gavriil Popov
burgemeester van Moskou
6 juni 1992 - 28 september 2010
Opvolger:
Vladimir Resin