Opperste Sovjet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in de Sovjet-Unie
Unie van Socialistische
Sovjetrepublieken
State Emblem of the Soviet Union.svg
Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Politiek in de
Sovjet-Unie


Portaal  Portaalicoon  Politiek

De Opperste Sovjet (Russisch: Верховный Совет; Verchovny Sovjet) was van 1936 tot 1991 de hoogste wetgevende macht van de Sovjet-Unie (in Rusland tot 1993) en de enige institutie die amendementsvoorstellen op de grondwet mocht goedkeuren. Van 1989 tot 1991 was ze echter puur een rubberstempelinstituut. Van 1917 tot 1936 en van 1989 tot 1991 regeerde het Congres der Sovjets in plaats van de Opperste Sovjet.

Voor de formatie van de Sovjet-Unie stond de Opperste Sovjet bekend als Heel-Russisch Centraal Uitvoerend Comité (Всероссийский Центральный Исполнительный Комитет of ВЦИК; VTsIK), waarvan de volledige naam op een bepaald moment luidde; Heel-Russisch Centraal Uitvoerend Comité van Arbeiders-, Boeren-, Rode Leger- en Kozakkenafgevaardigden (Всероссийский Центральный Исполнительный Комитет Советов рабочих, крестьянских, красноармейских и казачьих депутатов).

De Opperste Sovjet werd door de bevolking gekozen en kwam twee maal per jaar bijeen om mensen te benoemen in verschillende commissies, zoals de ministerraad. Tussen de zittingen van de Opperste Sovjet in, nam het Presidium van de Opperste Sovjet het dagelijks bestuur waar. Het Presidium werd gekozen door de leden van de Opperste Sovjet. De voorzitter van het Presidium van de Opperste Sovjet was het staatshoofd van de Sovjet-Unie. De voorzitter van het Presidium van de Opperste Sovjet bezat geen werkelijke macht, deze was weggelegd voor de secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (CPSU). Later combineerden enkele Sovjetleiders het secretaris-generaalschap met dat van voorzitter van het Presidium van de Opperste Sovjet[1]. In 1989 werd het Presidium van de Opperste Sovjet afgeschaft en sindsdien kwam de Opperste Sovjet vaker bijeen. Op 25 maart 1989 werd Mikhail Gorbatsjov - tot dan toe voorzitter van het Presidium - tot voorzitter van de Opperste Sovjet gekozen, een jaar later, op 15 maart 1990, werd hij tot president van de Sovjet-Unie gekozen.

De Opperste Sovjet was het hoogste staatsorgaan van de Sovjetstaat, werd voor vijf jaar gekozen en bestond uit twee kamers met gelijke macht:

De Opperste Sovjet koos het presidium, dat de macht uitoefende tussen de zittingen van de Opperste Sovjet en de voorzittende functie van het staatshoofd. Het lichaam was ook hooggerechtshof en benoemde de procureur-generaal van de Sovjet-Unie. Het hoogste uitvoerende en bestuurlijke orgaan was de, door de Opperste Sovjet verkozen, ministerraad.

Ook de wetgevende organen van de deelstaten van de Sovjet-Unie werden Opperste Sovjets genoemd. De enige nog bestaande is de Opperste Sovjet van Transnistrië.

Referenties[bewerken]

  1. Leonid Brezjnev (1964, 1977-1982), Joeri Andropov (1983-1984), Konstantin Tsjernenko (1984-1985) en Michail Gorbatsjov (1988-1989)