Naar inhoud springen

Procureur-generaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een procureur-generaal is een internationale benaming voor een bepaalde functie in het Openbaar Ministerie. Per land heeft de functie verschillende taken.

De benaming procureur-generaal wordt voor verschillende functies gebruikt:

Een procureur-generaal dient niet te worden verward met een procureur.

De procureur-generaal is een magistraat bij het Openbaar Ministerie (op dit niveau ook wel parket-generaal genoemd). Hij wordt bijgestaan door advocaten-generaal en substituten procureur-generaal.

De benaming procureur-generaal wordt voor verschillende functies gebruikt:

Lijst van Belgische procureurs-generaal

[bewerken | brontekst bewerken]

In Suriname is het een gerechtelijke functie. De procureur-generaal is krachtens de Surinaamse grondwet belast met de vervolging van politieke ambtsdragers.[3]

De procureur-generaal sinds 2023 is Garcia Paragsingh (waarnemend 2021-2023).[4][5]

Angelsaksische landen

[bewerken | brontekst bewerken]

In landen met Angelsaksisch recht is de procureur-generaal (attorney general) de hoogste juridische functionaris van een land of deelgebied. De inhoud van de functie is echter niet eenvormig, en hangt sterk af van het land of deelgebied. Mogelijke invullingen van de functie zijn die van procureur-generaal, van hoogste openbaar aanklager, van belangrijkste juridische adviseur van de overheid of de minister van justitie.

Verenigd Koninkrijk

[bewerken | brontekst bewerken]

In het Verenigd Koninkrijk is de Attorney General for England and Wales de belangrijkste juridische adviseur van de Britse regering voor zaken betreffende Engeland en Wales. Er bestaat een vergelijkbare functie voor Schotland en het Schots recht, de Advocate General for Scotland. Voor Noord-Ierland is er de Attorney General for Northern Ireland, die echter adviseert aan de Noord-Ierse regering, en niet direct aan de Britse regering.

Verenigde Staten

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie United States Attorney General voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Amerikaanse procureur-generaal staat aan het hoofd van het Amerikaanse ministerie van justitie en dus functioneert als minister van justitie. Deze heeft echter andere taken en bevoegdheden dan de minister van justitie in België en Nederland: de 'AG' vertegenwoordigt bijvoorbeeld ook de federale overheid in rechtszaken.

Daarnaast hebben de meeste deelstaten ook een procureur-generaal met een soortgelijke functie.

Omdat deze functionaris in veel gevallen ook direct het openbaar ministerie aanstuurt of civiele rechtszaken kan beginnen, wordt hij of zij geacht op enige afstand van de president of gouverneur te opereren, om belangenverstrengeling te voorkomen.