Bosniakken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosniakken
Bošnjaci
Boşnak
In de groene gebieden zijn de Bosniakken in de meerderheid.
In de groene gebieden zijn de Bosniakken in de meerderheid.
Verspreiding Bosnië, Kroatië, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro, Slovenië, Turkije, Kosovo
Taal Servo-Kroatisch, Bosnisch
Geloof Slavische moslims
Verwante groepen Zuidelijke Slaven
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Bosniakken (verouderd: Bosniaken,[1] enkelvoud: Bosniak, Bosnisch: Bošnjaci, Turks: Boşnak) zijn een Zuid-Slavische bevolkingsgroep op de Balkan. Naar schatting circa meer dan 4 miljoen etnische Bosniakken wonen in Turkije (2008).[2][3]

Geschiedenis[bewerken]

De Bosniakken zijn voor het eerst in een aantal documenten in het middeleeuwse Bosnië genoemd, onder de naam Bošnjani. Bosniakken waren Slaven, die op hun beurt genen van de Illyriërs bezaten en van andere volkeren die er zich vestigden, van Kelten, Grieken en Romeinen.

Tijdens de Ottomaanse overheersing van de Balkan, voornamelijk in de 16e en 17e eeuw, werden de Bosniakken door de islam beïnvloed. Dit gebeurde veelal uit economische motieven maar ook doordat jonge jongens werden ingelijfd in het Ottomaanse leger, onder andere bij de Janitsaren, en daar werden bekeerd tot de islam. Na de val van het Ottomaanse Rijk werden Bosniakken in veel gevallen onderdrukt doordat zij als collaborateurs met de Ottomaanse Turken werden gezien. Dit kwam onder andere omdat de troepen van het Ottomaanse Rijk voor een deel uit Bosniakken bestond.

Religie[bewerken]

Bosniakken zijn hoofdzakelijk Slavische moslims en behoren overwegend tot het soennisme.[bron?] De Bosniakken worden daarom ook wel Bosnische moslims genoemd. Bosniakken wonen niet alleen in Bosnië, maar bijvoorbeeld ook in Kroatië, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro en Slovenië en lang niet alle Bosniakken zijn per definitie moslim. De reden dat ook veel Bosniakken per definitie geen moslims zijn is de structurele communistische invloed die in het gebied dominant was. Deze Bosniakken worden dan ook gematigde moslims genoemd omdat ze zich niet aan bepaalde regels van het Islam houden zoals alcohol drinken. In het oude Joegoslavië werden Slavische moslims beschouwd als Moslim van nationaliteit. Daarnaast wonen er op de Balkan ook moslims die geen Bosniak zijn, zowel van Slavische: Pomaken, Gorani en Torbeš, als niet-Slavische oorsprong: bijvoorbeeld geïmmigreerde Turken en Arabieren.

Bosnische oorlog[bewerken]

De Bosnische oorlog, die van 1992 tot 1995 duurde, is een van de oorlogen in Joegoslavië die uitbraken als gevolg van het uiteenvallen van het oude Joegoslavië. De oorlog ontstond toen Bosnië en Herzegovina zich in 1992 onafhankelijk verklaarden. De Bosniakken waren de drijvende kracht achter de afscheiding van Bosnië van Joegoslavië in 1992. Dit kwam met name door een uitspraak van Radovan Karadžić die openlijk stelde dat als Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk zou verklaren dat de Bosniakken een gigantisch probleem hadden. Dit heeft geleid tot een gruwelijke oorlog die in Nederland vooral bekend is door de genocide van Bosnische moslims in Srebrenica.

Tijdens de Bosnische Oorlog werden met de Bosniërs door de media vooral de Bosniakken bedoeld.

Bekende hedendaagse Bosniakken[bewerken]