Dnjepr (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dnjepr
Het stroomgebied van de Dnjepr
Lengte 2201 km
Hoogte (bron) 220 m
Debiet 1670 m³/s
Stroomgebied 531.817 km²
Bron Waldajhoogte
Monding Zwarte Zee
Stroomt door Rusland, Belarus, Oekraïne
De Dnjepr in Kiev, Oekraïne
Satellietfoto van de monding van de Dnjepr
Situering van het Dnjepr-bekken
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Dnjepr (Oekraïens: Дніпро, Dnipro; Russisch: Днепр, Dnepr; Wit-Russisch: Дняпро, Dnjapro) is een 2201 km lange rivier, die in noord-zuidelijke richting dwars door Oost-Europa stroomt.

De rivier ontspringt in de buurt van het dorpje Bocharova in de Russische Waldajhoogte en stroomt dan door de stad Smolensk. Daarna gaat de rivier Wit-Rusland in. Over een lengte van 115 km vormt de Dnjepr verderop de natuurlijke grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne. De laatste 800 km van de rivier door Oekraïne bestaat uit een keten van elkaar opvolgende stuwmeren die worden gebruikt om met behulp van waterkrachtcentrales energie op te wekken. De bekendste dam in de rivier is de Dnjeproges-dam (of: Dniprohes-dam) bij Zaporizja, die in 1932 werd voltooid. Sindsdien is de Dnjepr over vrijwel de volledige lengte bevaarbaar.

De Dnjepr mondt bij Cherson uit in de Dnjepr-liman, een grote lagune die 70 kilometer stroomafwaarts uitmondt in de Zwarte Zee.

In de oudheid was de Dnjepr bij de Grieken en Romeinen bekend als de Borysthenes, stromend door het land der Alanen of Alani.

Steden aan de Dnjepr[bewerken | brontekst bewerken]

Van de bron tot de monding:

Zijrivieren[bewerken | brontekst bewerken]

In orografische volgorde:


Zie de categorie Dnieper River van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.