Portaal:Geografie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit portaal gaat over Geografie in een wetenschappelijke context.
Zie het Portaal Landen & Volken voor geografie in een topografische context.
Zie het Portaal Aardwetenschappen voor geologische onderwerpen.
Portaal Geografie (RO).png
Geografie is de wetenschap die zich bezighoudt met de organisatie van de indeling van de aarde

Uitgelicht uit de Geografie

Het Pantheon in Rome, een van de top-tien bezienswaardigheden van deze stad

Bezienswaardigheid

Iedere toerist maakt vroeg of laat kennis met bezienswaardigheden. Sterker nog bezienswaardigheden vormen een belangrijke gids bij het bepalen van een route in een gebied of in een plaats. Een bezienswaardigheid onderscheidt zich van het alledaagse door het uitzonderlijke in natuurlijk, historisch of cultureel opzicht. Dit uitzonderlijke karakter roept spontaan speculatie, droom en verbeelding op en dus spelen mythe en fantasie een belangrijke rol bij de voorstelling van toeristische bezienswaardigheden. Daar zijn verschillende redenen voor aan te geven. Allereerst bevinden de bezienswaardigheden zich doorgaans op enige fysieke afstand van het vertrekpunt van de bezoeker. In de directe leefomgeving van een persoon liggen voor hem of haar doorgaans geen bezienswaardigheden. Wel voor personen die uit een andere leefomgeving komen. Wat een bezienswaardigheid is, wordt voor een groot deel bepaald door de aanbieders van het toeristisch product. In folders, boeken en op websites worden de locaties vermeld die men absoluut gezien moet hebben. Een toerist die bijvoorbeeld naar de Provence gaat, heeft al voor de reis een verwachting over wat een bezienswaardigheden te bezoeken valt. Die verwachting gaat terug op kennis van de aard, de geschiedenis en de cultuur van het gebied. Voor de Provence zijn het werk van Vincent van Gogh, de boeken van Mayle, de reportages van de Tour de France en de reisgidsen om maar iets te noemen, elementen die bepalend zijn voor de selectie van te bezoeken bezienswaardigheden. Iedereen beschikt over een mentaal bestand van beelden op grond waarvan bepaald kan worden wat een bezienswaardigheid de moeite waard maakt. Doordat uit de verschillende mentale bestanden informatie bij elkaar gesleept wordt, ontstaan van een plek of bezienswaardigheid nieuwe constructies van beelden met hun symbolische lading. Eenmaal bij de bezienswaardigheid moet ook het bewijs geleverd worden dat men er is geweest. Er worden foto’s gemaakt en ansichtkaarten verstuurd. Onze vakantieherinneringen worden eraan opgehangen. Daarmee wordt het bijzondere van een bezienswaardigheid voor altijd gecontinueerd.

[bewerk]

Wist je dat...
...geografie veel meer is dan topografie?
...heel veel wetenschappen een overlap hebben met geografie?
...veel (wetenschappelijke) artikelen op Wikipedia een link hebben met geografie?
...de NASA het gratis programma World Wind heeft uitgebracht, waarmee onder andere satellietbeelden van de hele wereld kunnen worden bekeken en dat deze ook op Wikipedia mogen worden geplaatst?
...er nog héél veel verbeterd mag en moet worden aan dit portaal?
...ook bij dit portaal het motto voel je vrij en ga je gang is?
Artikelen

Nieuwe artikelen

Crummock Water (4-12-2015)
Loweswater (3-12-2015)
Gewest Landwinning (27-03-2010)
Zoutvlakte (14-02-2010)
Nicolas Sanson (23-11-09)
Neomalthusianisme (12-11-09)
Bodemgeschiktheidskaart (10-09-09)
Doorbraakdal (23-06-09)
Puinhelling (16-10-08)
David Harvey (10-10-08)
Reliëf (30-09-08)

1rightarrow blue.svg Zie ook Portaal:Landen & Volken/Recente artikelen

Gewenste artikelen

Buitengronden - Chinees-Zweedse Expeditie (de) - Commune (bestuurlijke regio) (en) - Dalterras (de) - Dwarsduin - Eb- en vloedschaar - Erdöl-Erdgas-Museum Twist (en|de) - Getijvlakte - Heidedorp - Heimathaus Twist (en|de) - Hollands-Utrechtse laagvlakte - Kirkland Lake (meer), meer in Ontario, Canada (d|sv) - Kirkland Lake of Kirkland Lake (Ontario), plaatsje/gemeente in Timiskaming District, Ontario, Canada (en|d) - Kunyu Wanguo Quantu (de|en) - Lij-duin - Muskeg (en) - Overstromingscontrole (en) - Polygoonbodem - St Patrick's College (en:St Patrick's College) nationaal seminarie in Maynooth, Ierland - Reutov (en) - Sterduin - Union Square (Hongkong) (d:|en) - Vorstspleet -

Personen (geografie)

Vivian Fuchs (en) - Jacques Marquette (en) - Robert McClure (en) - David Sibley

1rightarrow blue.svg Zie ook Gewenste artikelen Landen & Volken en Gewenste artikelen aardwetenschappen

Goede artikelen

Broeikaseffect
Platentektoniek

Dit kan beter


- Verzilting (23 okt 2006) - Topografie (21 maart 2008) - Laagland (14 dec 2009) - Aberbanc (10 september 2016)

Geografie op onderwerp

Regionale geografie

Fysische geografie

Sociale geografie

Historische geografie

Economische geografie

Politieke geografie

Ontdekkingsreizen

Oceanen

Eilanden

Geografen

Wereldwijd

Benelux

Internationale organisaties

Technieken

Overige onderwerpen

Categorieën
Op- en aanmerkingen

Als u een artikel creëert of een nieuw artikel tegenkomt dat u graag zou willen terugzien op dit portaal, aarzel dan niet om het artikel op "Nieuwe artikelen" te zetten, met vermelding van de datum van aanmaak van het artikel. Haal vervolgens de oudste artikelen weg uit de lijst.