Paul Krugman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nobelprijsmedaille  Paul Robin Krugman
28 februari 1953
Paul Krugman op een persconferentie (2008)
Paul Krugman op een persconferentie (2008)
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats New York
Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie
In 2008
Reden "Voor zijn analyses van handelspatronen en de locatie van economische activiteiten."
Voorgangers Eric Maskin
Roger Myerson
Leonid Hurwicz
Opvolgers Oliver E. Williamson
Elinor Ostrom

Paul Robin Krugman (New York, 28 februari 1953) is een Amerikaans neo-keynesiaans econoom, columnist en publicist. Hij is sedert 2000 hoogleraar in de economie en internationale betrekkingen aan de Princeton University.

Opleiding[bewerken]

Krugman groeide in Long Island op in een Joods gezin dat tot de middenklasse behoorde. Hij behaalde in 1974 zijn bachelor in de economie aan de Yale-universiteit en hij promoveerde in 1977 aan het Massachusetts Institute of Technology. Krugman is sinds 2000 hoogleraar economie en internationale betrekkingen aan de Princeton-universiteit. Vóór zijn aanstelling aan Princeton heeft Krugman ook gedoceerd aan de Yale-universiteit, de Stanford-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology. Anno 2008 is hij ook verbonden aan de London School of Economics.

Publicaties[bewerken]

Krugman heeft ongeveer tweehonderd wetenschappelijke publicaties en een twintigtal boeken op zijn naam staan. Hij geniet daarnaast bekendheid door zijn columns voor The New York Times, waar hij sinds 1999 twee keer per week een opiniebijdrage levert. Vanaf 2007 vult hij deze columns aan met een blog.

Ten tijde van de kredietcrisis betwistte Krugman fel een analyse van Greg Mankiw, die stelde dat de economische groei niet zomaar weer zou inzetten wanneer de recessie eenmaal voorbij zou zijn. De economie zou volgens Mankiw nog lang achterblijven, omdat die "meer dan evenredig" zou reageren op een krimp. Ook de werkloosheid zou hierdoor nog lang hoog blijven volgens Mankiw. Volgens Krugman daarentegen zou de weer toegenomen productiecapaciteit de achterstand compenseren.[1]

Overige carrière[bewerken]

Na de verkiezing van Bill Clinton als Amerikaans president werd overwogen Krugman aan te stellen voor een beleidsbepalende functie in het Witte Huis. Na een bezoek aan Clinton in Arkansas werd hem geen functie aangeboden, naar verluidt vanwege zijn uitgesproken mening. Krugman heeft later in columns en interviews, onder meer in Newsweek, zelf laten weten inderdaad ongeschikt te zijn voor een dergelijke politieke functie.[2]

Krugman werkte in 1999 als consultant voor de Raad van Advies van het in 2001 ter ziele gegane concern Enron. Deze functie verliet hij in 2000 toen hij voor The New York Times aan de slag ging.

Prijzen[bewerken]

In 1991 won Krugman de prestigieuze John Bates Clark Medal, die elke twee jaar uitgereikt wordt door de American Economic Association. Zeventien jaar later won hij in 2008 de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, ook wel de Nobelprijs voor de Economie genoemd.[3] Hij won deze prijs van ongeveer 1,1 miljoen euro voor zijn analyse van handelspatronen en de plaatsbepaling van economische activiteiten. Zijn analyse had met name betrekking op schaalgrootte in internationale handel. Voorheen werd er vooral aandacht besteed aan handel tussen landen met grote verschillen, ditmaal werd de handel tussen gelijksoortige landen geanalyseerd (zoals de export van BMW's naar Zweden en van Volvo's naar Duitsland). Zijn werk werd in 1979 gepubliceerd in de Journal of International Economics.

2013: Four Freedoms Award voor vrijheid van meningsuiting

Literatuur[bewerken]

  • Ewijk, C. van en Teulings, C., De grote recessie; het Centraal Planbureau over de kredietcrisis, 2009, uitgeverij Balans