Newsweek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Newsweek
Logo
De eerste editie van Newsweek (destijds nog News-Week) verscheen op 17 februari 1933. Aan de foto's op de
voorkant is te zien dat in deze editie onder andere het nationaalsocialisme in Duitsland werd behandeld.
Frequentie Wekelijks
Oplage 1.972.219 (2009)
Eerste editie 17 februari 1933
Laatste editie 31 december 2012
Land(en) Verenigde Staten
Hoofdredacteur Tina Brown
Uitgeverij(en) Zelfstandig sinds 2018[1]
ISSN 0028-9604
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Newsweek is een Amerikaans wekelijks nieuwstijdschrift gepubliceerd in de stad New York. De papieren versie van het tijdschrift wordt in heel de Verenigde Staten en Canada gedistribueerd. Het is het op een na grootste wekelijkse nieuwstijdschrift, na TIME Magazine, maar voor U.S. News & World Report. Van de drie grootste tijdschriften wordt Newsweek over het algemeen als liberaal beschouwd, terwijl U.S. News vaak als conservatief wordt gezien. Time circuleert in het midden van het spectrum.

Newsweek werd in 1933 door Thomas J.C. Martyn in New York opgericht. Het was van 1961 tot 2010[2] onderdeel van de Washington Post Company, die onder andere eigenaar is van een aantal mediagerelateerde bedrijven, zoals The Washington Post en het online tijdschrift Slate.

Tot eind 2012 werden er van de Amerikaanse editie wekelijks zo'n 4 miljoen exemplaren verkocht, waarvan 3,1 miljoen in Noord-Amerika. Speciale edities worden uitgebracht in andere talen dan Engels: Arabisch, Japans, Koreaans, Pools, Spaans en sinds november 2008 ook Turks. Ook is er een internationale editie in het Engels.

Tijdelijk enkel online[bewerken | brontekst bewerken]

Van begin 2013 tot en met februari 2014 werd geen gedrukte editie van Newsweek uitgebracht. In de plaats daarvan verscheen een digitale versie onder de naam Newsweek Global.[3][4]

Opnieuw in print[bewerken | brontekst bewerken]

Na een overname door IBT Media werd op 7 maart 2014 de gedrukte versie voor het eerst weer uitgebracht. Dat deed Newsweek met een spectaculaire claim: het weekblad beweerde in dit nummer de myserieuze uitvinder van de bitcoin te hebben ontmaskerd.[5]

Newsweek België[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 10 juli 2019 is er een Belgische editie (in het Nederlands) die verschijnt als website en als maandblad met vier specials per jaar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]