Time (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Time
Logo
Genre Nieuws
Frequentie Wekelijks
Eerste editie 3 maart 1923
Land(en) Verenigde Staten
Uitgeverij(en) Time Inc.
Andere versie(s) Time For Kids
ISSN 0040-781X
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Time (gestileerd als TIME, ook wel Time Magazine genoemd) is een Amerikaans wekelijks verschijnend opinieblad dat wereldwijd invloed heeft. Het werd opgericht in 1923 en wordt uitgegeven door het tijdschriftenconcern Time Inc..

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Omslag van de eerste Time

De eerste Time kwam uit op 3 maart 1923. De oprichters wilden een lichter, spannender geschreven blad uitbrengen dan de toen gangbare opiniebladen. De eerste editie had 28 bladzijden en bevatte onder meer artikelen over het Amerikaanse alcoholverbod en de hongersnood in Rusland.

Het blad bleef lang zelfstandig, hoewel de uitgeverij steeds meer titels uitbracht, zoals het fotoblad Life. In 1990 fuseerde het tijdschriftenbedrijf met Warner (van het filmbedrijf Warner Brothers), in 1996 met het bedrijf Turner Broadcasting System (eigenaar van de tv-zender CNN) en in 2000 met Internetbedrijf America Online (AOL). In 2014 kwam Time Inc. los te staan van TimeWarner en kreeg een eigen beursnotering.

Het blad Time heeft inmiddels internationale edities voor Europa, Azië en Canada, alsmede een editie voor kinderen. In totaal ligt de oplage boven de 5 miljoen.

Personen in Time[bewerken | brontekst bewerken]

Willem Visser 't Hooft op het omslag van Time (dec. 1961)

Time legt vaak de nadruk op de belangrijke personen op het wereldtoneel. Meestal staat er een persoon op de omslag. Ook heeft het blad een aantal tradities in het belichten van de groten der aarde.

Zie TIME Person of the Year voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Time is het bekendst van de jaarlijkse uitverkiezing van de "Person of the Year" (tot en met 1998 "Man of the Year"). In december van ieder jaar kiest de redactie een persoon uit die in het afgelopen jaar van grote invloed is geweest in de wereld. In 2004 was dit de Amerikaanse president George W. Bush, maar ook Charles Lindbergh (als eerste, in 1927), Adolf Hitler en Jozef Stalin hebben de eer gehad. Aan het eind van de twintigste eeuw verkozen de lezers van Time Albert Einstein tot "Person of the Century". In 2017 werd #metoo als persoon van het jaar verkozen.

Sinds 2004 publiceert Time in april de "Time 100", een lijst van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. De Nederlanders die op de lijst gepubliceerd werden, zijn:

In 2020 nam Time de ontwerper van de sheltersuit Bas Timmer op in de top 10 van Next Generation Leaders.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]