Warner Bros.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Warner Bros. (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Warner Bros..
Warner Bros. Entertainment, Inc.
Warner Bros.
Onderdeel van WarnerMedia
Aandeelhouder WarnerMedia, 100%
Oprichting Hollywood, Los Angeles, Californië, VS (1918)
Hoofdkantoor Burbank, Californië
Producten Film en televisie
Warner Bros. Pictures
Warner Bros. Television
The CB Television Network
Warner Home Video
Omzet Gestegen$11.7 miljard USD (2007)
Winst Gestegen$845 miljoen USD (2007)
Website Warner Bros.
Portaal  Portaalicoon   Economie

Warner Bros. Entertainment, Inc. (of Warner Bros.) is een van 's werelds grootste producenten voor televisie en film. Warner Bros is van oorsprong een Amerikaans bedrijf, onderdeel van het mediaconglomeraat WarnerMedia. De hoofdzetel is gevestigd in Burbank, Californië. Warner Bros. Studios, Warner Bros. Pictures, Warner Bros. Television, Warner Bros. Animation, Warner Home Video, Warner Bros. Movie World DC Comics en New Line Cinema zijn allemaal partners van Warner Bros. De onderneming is gesticht in 1918 en daarmee de op twee na oudste Amerikaans filmstudio, na Paramount Pictures en Universal Studios, beide gesticht in 1912.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf Warner Brothers Studios is opgericht door de vier broers Harry Warner (1881–1958), Albert Warner (1883–1967), Sam Warner (1887–1927) en Jack L. Warner (1892–1978), kinderen van een Joods-Poolse emigrant uit Krasnosielc (toen Russische Rijk). Ze kochten in 1923 een camera met de opbrengst van de verkoop van het gouden horloge van hun vader.

In 1967 kocht Seven Arts Productions de aandelen van Jack L. Warner in Warner Bros. over en fuseerde met het bedrijf tot Warner Bros.-Seven Arts. In 1969 werd het fusiebedrijf overgenomen door Kinney National Company. Na een financieel schandaal veranderde de naam in 1972 naar Warner Communications als holdingsmaatschappij voor de filmstudio en de Warner Music Group.

Momenteel is de studio slechts een divisie van WarnerMedia en is het bedrijf onder andere ook actief in de televisie- en distributiewereld.

Producten[bewerken | brontekst bewerken]

Warner Bros. produceert en verkoopt verschillende soorten producten:

  • Films
  • Spellen
  • Muziek
  • Dvd's
  • Pretparken
  • Afleveringen van televisieprogramma's

Warner Bros. Movie World[bewerken | brontekst bewerken]

Warner Bros. wordt als merknaam ook gebruikt door verschillende pretparken verdeeld over de hele wereld. Namelijk in Spanje (Parque Warner Madrid), Australië (Warner Bros. Movie World) en Abu Dhabi (Warner Bros. World Abu Dhabi, geplande opening 2018). Warner Bros. is hier zelf geen eigenaar (meer) van. Voorheen behoorde in dit lijstje ook Duitsland (destijds Warner Bros. Movie World Germany), maar dit pretpark is meerdere keren van eigenaar veranderd en heeft uiteindelijk in 2005 daardoor ook een naamswijziging gekregen naar het huidige Movie Park Germany.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Warner Bros. Entertainment van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.