Warner Music Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
logo

Warner Music Group is een van de drie grootste muziekdistributeurs in de wereld. In 2004 werd het verzelfstandigd door moederbedrijf Time Warner en tegenwoordig is het genoteerd aan de New York Stock Exchange. Het is minder succesvol dan Universal Music en Sony Music Entertainment. Sinds het verdwijnen van EMI is het tevens de enige beursgenoteerde muziekgroep (Universal is van Vivendi en Sony Music Entertainment van Sony).

Warner werd in mei 2011 overgenomen door de Russische ondernemer Len Blavatnik. In oktober van datzelfde jaar was er even sprake van dat Blavatnik ook het noodlijdende EMI over zou nemen, maar dit ging uiteindelijk niet door.

WMG heeft al een tijdje een zakelijk conflict met YouTube. YouTube zal alle videoclips van de artiesten die onder contract staan bij Warner Music Group van de website moeten verwijderen. Warner en YouTube zijn al maanden aan het onderhandelen maar dat heeft dus niets opgeleverd. De besprekingen zijn vastgelopen omdat Warner een groter aandeel wilde hebben in de mogelijke inkomsten van YouTube. De videowebsite heeft ook afspraken met Sony, EMI en Universal. Waarschijnlijk komt nu ook deze samenwerking onder druk te staan omdat deze maatschappijen nu ook een groter aandeel van de inkomsten kunnen eisen.

Nederland[bewerken]

De labels van de Warner Music Group, Warner Bros. Records en Reprise, werden vanaf 1965 in Nederland gedistribueerd door Negram[1]. Later kwamen Elektra en Atlantic hier ook bij.

Aan het begin van de jaren zeventig verandert dit. Dan wordt WEA International Inc. opgericht. Deze organisatie wordt verantwoordelijk voor de distributie en marketing van de uitgaven van Warner Bros. Records, Elektra, Atlantic en aangesloten labels. buiten de VS. De naam van deze 'paraplu' werd WEA International; de naam werd gevormd door de eerste letters van de drie deelnemende labels.

Als onderdeel van deze, meer gecentraliseerde, aanpak zet WEA International wereldwijd eigen, lokale verkoopmaatschappijen op. In 1975 is Nederland aan de beurt.[2]. WEA Records B.V., zoals de nieuwe platenmaatschappij heet, wordt vanaf dat moment verantwoordelijk voor de distributie en marketing van de buitenlandse Warner-labels. Daarnaast brengt de nieuwe platenmaatschappij ook materiaal van lokale artiesten uit op het WEA-label. De belangrijkste artiesten waren de Dolly Dots.

Als in 1990 de naam van WEA International wordt veranderd in Warner Music International, verdwijnt de naam WEA ook uit Nederland. De naam van de Nederlandse vestiging verandert in Warner Music Benelux. Ook het platenlabel WEA verdwijnt van de markt. In het midden van de jaren negentig wordt het WEA label opnieuw geïntroduceerd. Albums van onder andere Ilse Delange en Krezip komen op dit label uit. Na een grote reorganisatie in 2004 stopt Warner Music Benelux echter weer met het ontwikkelen van lokale artiesten, waardoor ook het WEA label weer verdwijnt.[3].

Externe links[bewerken]