Warner Music Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo

Warner Music Group is een van de drie grootste muziekdistributeurs in de wereld.

In 2004 werd het verzelfstandigd door moederbedrijf Time Warner en tegenwoordig is het genoteerd aan de New York Stock Exchange. Het is minder succesvol dan Universal Music en Sony Music Entertainment. Sinds het verdwijnen van EMI is het tevens de enige beursgenoteerde muziekgroep (Universal is van Vivendi en Sony Music Entertainment van Sony).

Warner werd in mei 2011 overgenomen door Access Industries van de Russische ondernemer Len Blavatnik.

Benelux[bewerken]

De labels van de Warner Music Group, Warner Bros. Records en Reprise, werden vanaf 1965 in Nederland gedistribueerd door Negram.[1] Later kwamen Elektra en Atlantic hier ook bij.

Aan het begin van de jaren zeventig verandert dit. Dan wordt WEA International Inc. opgericht. Deze organisatie wordt verantwoordelijk voor de distributie en marketing van de uitgaven van Warner Bros. Records, Elektra, Atlantic en aangesloten labels buiten de VS. De naam WEA werd gevormd door de eerste letters van de drie deelnemende labels.

Als onderdeel van deze, meer gecentraliseerde, aanpak zet WEA International wereldwijd eigen, lokale verkoopmaatschappijen op. In de jaren zeventig zijn Nederland en België aan de beurt.[2] In Nederland wordt WEA Records B.V. in 1975 opgericht, in België volgt WEA Records NV/SA in 1977. De labels waren verantwoordelijk voor de distributie en marketing van de buitenlandse Warner-labels. Daarnaast brengen de nieuwe platenmaatschappij ook materiaal van lokale artiesten uit op het WEA-label. De belangrijkste artiesten in Nederland waren de Dolly Dots.

Als in 1990 de naam van WEA International wordt veranderd in Warner Music International, verdwijnt de naam WEA ook hier. Beide vestigingen worden samengevoegd tot Warner Music Benelux. Ook het platenlabel WEA verdwijnt van de markt. In het midden van de jaren negentig wordt het WEA label opnieuw geïntroduceerd. Albums van onder andere Ilse Delange en Krezip komen op dit label uit. Na een grote reorganisatie in 2004 stopt Warner Music Benelux echter weer met het ontwikkelen van lokale artiesten, waardoor ook het WEA label weer verdwijnt.[3]

Externe links[bewerken]