Sony Music Entertainment

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sony Music Holdings, Inc.
Onderdeel van Sony
Onderdeel sinds 2008
Aandeelhouder Sony Corporation (100%)
Hoofdkantoor New York, New York
Producten Platenlabels: Columbia Records, Epic Records, Loud Records, RCA Records, Zomba Label, Provident Music, Zomba Music Group
Omzet $ 5,0 miljard (2004)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sony Music Entertainment (professioneel ook bekend als Sony Music en afgekort SME) is een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. Het huidige Sony Music Entertainment ontstond in 2008. In dat jaar werd Bertelsmann door Sony uitgekocht uit de Sony BMG Music Entertainment joint-venture. Voordat Sony en BMG gingen samenwerken in 2004, bestond Sony Music Entertainment ook al. Het was ontstaan in 1991, na de overname door Sony van het Amerikaanse CBS Records.

Bedrijfsinformatie[bewerken | brontekst bewerken]

Financiële analisten verwachtten dat Sony BMG rond de $350 miljoen per jaar kon besparen sinds de 'fusie', mede door het feit dat meer dan 2000 banen kwamen te vervallen bij beide bedrijven. Overigens betekent het niet dat de primaire platenlabels een andere naam hebben gekregen. Sony Music was een werkmaatschappij van Sony BMG geworden, net als BMG Entertainment.

De toekomst van de combinatie stond sinds begin 2006 op spanning. Bertelsmann had nieuwe strategische doeleinden voor zichzelf gesteld die in conflict konden zijn met de participatie in Sony BMG. BMG Music Publishing, een niet aan Sony BMG verbonden muziekuitgeverij opgericht door Bertelsmann, werd verkocht aan de Universal Music Group. Dit was een indicatie dat Bertelsmann uit de muziekindustrie wilde stappen. De verkoop van het aandeel in Sony BMG zou gebruikt worden om schulden af te betalen en om te investeren in andere divisies.

Op 1 oktober 2008 kwam Sony BMG voor 100% in handen van Sony en werd de naam gewijzigd in Sony Music.

Het muziekbedrijf is onderdeel van de Grote Drie, waaronder ook concurrenten Universal Music Group (de grootste muziekgroep ter wereld) en Warner Music vallen.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de Nederlandse afdeling van Sony gaat terug tot begin jaren '60, toen in Haarlem de platenperserij annex platenlabel Artone werd geopend. Het label kreeg de licentierechten van CBS Records in handen waardoor het bedrijf snel groeide. In 1966 nam CBS een belang van 50% in Artone, waarna het een paar jaar later het bedrijf helemaal overnam. Het nieuwe bedrijf ging CBS Grammofoonplaten BV heten en omvatte een hoofdkantoor, platenperserij en hoezendrukkerij. Het bleef nog jarenlang in Haarlem gevestigd. Eind jaren '90 verhuisde het naar Hilversum.

In 2004 vormde Sony met BMG een joint venture waardoor de nieuwe naam Sony BMG ontstond. In 2008 werd deze ontbonden waarbij Sony alle aandelen van BMG kocht. De nieuwe naam van het bedrijf werd Sony Music Entertainment.

De Nederlandse afdeling heeft onder meer Bløf, Nielson, Suzan & Freek en Racoon onder contract. Het hoofdkantoor is gevestigd in de A'DAM toren in Amsterdam.

Labels[bewerken | brontekst bewerken]

Een overzicht van in Nederland bekende en gebruikte platenlabels van Sony Music:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]