RCA Records

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

RCA Records is een van orgine Amerikaans platenlabel en een van de belangrijkste labels van Sony Music Entertainment. "RCA" staat voor "Radio Corporation of America" en is een verwijzing naar een van de vroegere eigenaren van het label.

De historie van het RCA label gaat terug tot 1901. In dat jaar werd The Victor Talking Machine Company opgericht. Dit bedrijf bracht platen uit op het 'Victor' label. In 1929 werd The Victor Talking Machine Company overgenomen door de Radio Corporation of America. Desondanks bleef men het 'Victor' merk gebruiken. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de naam 'Victor' veranderd naar RCA Victor. In Europa wordt echter vanaf ongeveer 1950 de naam 'RCA' gebruikt op platen.

In 1986 werden RCA en RCA Victor eigendom van Bertelsmann. Na eigendom te zijn geweest van Sony BMG Music Entertainment vanaf 2004, is het label nu onderdeel van Sony Music Entertainment.

Het RCA merk is overigens eigendom van een Zwitsers bedrijf en wordt onder licentie gebruikt door Sony Music Entertainment.

RCA in Nederland[bewerken]

Tot 1979 werd RCA in Nederland vertegenwoordigd door Inelco, dat platen van RCA in Nederland en België distribueerde. Daarna besloot RCA een eigen Nederlands filiaal op te zetten. In 1985 ging RCA een samenwerkingsverband aan met Bertelsmann en kreeg het Nederlandse filiaal de naam RCA/Ariola Benelux B.V. Na de volledige overname van RCA door Bertelsmann enkele jaren later, wordt de nieuwe naam BMG Ariola Benelux B.V., gevolgd door BMG Nederland BV. Uiteindelijk gaat men op in Sony BMG Music Entertainment, waaruit uiteindelijk het huidige Sony Music Entertainment ontstaat.

Artiesten (selectie)[bewerken]

Veel wereldwijd bekende artiesten waren en zijn aan RCA verbonden, waaronder Elvis Presley, David Bowie, Foo Fighters en Christina Aguilera. Hieronder volgt een kort overzicht.

Bekende Nederlandse artiesten waarvan werk uitkwam op het RCA label zijn Kane en Krezip.

Externe link[bewerken]