Little Mix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Little Mix
Little Mix
Little Mix
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2011–
Oorsprong Verenigd Koninkrijk
Genre(s) pop, dance, r&b
Label(s) RCA
Bezetting
Huidige leden
 • Perrie Edwards
 • Leigh-Anne Pinnock
 • Jade Thirlwall
Oud-leden Jesy Nelson
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Little Mix is een Britse meidengroep. De groep bestaat uit Jade Thirlwall, Perrie Edwards en Leigh-Anne Pinnock. De groep werd bekend nadat ze in 2011 als eerste en enige (meiden)groep de Britse versie van The X Factor hadden gewonnen. Jesy Nelson verliet de groep in december 2020 wegens problemen met haar zelfbeeld.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Little Mix tijdens de X Factor periode in 2012

2011: Formatie en The X Factor[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 deden Edwards, Nelson, Pinnock en Thirlwall auditie als soloartiesten tijdens het achtste seizoen van de The X Factor, maar faalden tijdens de eerste ronde van de "bootcamp"-sectie.[2] Ze kregen een nieuwe kans om toch mee te concurreren wanneer ze allen in twee verschillende groepen gezet werden door de jury. Tijdens de "Group Bootcamp" zaten Jesy en Perrie met twee andere leden in kwartet "Faux Pas", Jade en Leigh-Anne in een trio genaamd "Orion", ze konden nog steeds kans maken om door te gaan naar de live shows. Maar beide groepen slaagden er niet in om door te gaan naar de volgende ronde. Door een latere beslissing werden twee leden van elke groep genomen, en vormden daarna een kwartet Rhythmix, zo mocht de groep door naar de volgende ronde "Judges’ houses".

Tulisa Contostavlos was hun mentor gedurende hun live shows. Op hun eerste liveshow op 8 oktober 2011, Rhythmix zongen ze Super Bass van Nicki Minaj. Hun versie werd geprezen door de jury met Gary Barlow, hij noemde hen "de beste meiden band dat ooit op de X Factor is geweest". Op 26 oktober 2011, werd er aangekondigd dat de groep van naam zou veranderen. Dit, door een geschil met Rhythmix, een Brighton-gebaseerde liefdadigheidsorganisatie.[3] Een woordvoerder van de show zei, "Op vraag van de organisatie Rhythmix, hebben de leden van de groep gekozen om hun naam te veranderen, een keuze met ondersteuning van Syco en TalkbackTHAMES." Er werd verslag uitgegeven dat de groep koos om verandering te brengen, zonder legale eisen, om zo enige moeilijkheden te vermijden voor de organisatie. Op 28 oktober 2011, was het officieel aangekondigd dat de groep verder zou gaan met de naam "Little Mix".

Op 20 November 2011, werden ze de eerste meidengroep in de show’s achtjarige geschiedenis om door te gaan naar de achtste show. De vorige langst-overlevende meidengroep waren de Conway Sisters (seizoen 2), en Hope (seizoen 4), beide groepen vielen uit de wedstrijd tijdens de 7e aflevering. Doorheen de rest van de competitie ontving de groep positieve feedback. Tijdens de semi-finale, zongen ze "You Keep Me Hangin’ On" van The Supremes en Beyoncé’s hit "If I Were A Boy". Hun optreden van "You Keep Me Hangin’ On" kreeg vooral negatieve feedback van de jury met Louis Walsh zei dat ze hun "mojo" verloren en Kelly Rowland vertelde dat ze de groep "beter vocale optredens" heeft zien doen. Later die avond met hun tweede optreden, If I Were A Boy, kreeg wél positieve feedback. Walsh zei dat ze "geweldige potentie" hebben, en noemde hen "de volgende grote meidengroep". Rowland noemde dat ze "ongelofelijke dynamiek" en "wereld veranderend" zijn wanneer ze hun innerlijke kracht bij elkaar vinden. De groep ging daarna door naar de live finale samen met Marcus Collins en Amelia Lily door de publieke stemmentelling.

Op 11 december werd Little Mix aangekondigd als winnaar. Dit is de eerste keer dat een groep heeft gewonnen op de Britse versie van de show en de tweede (van de drie) in de wereldwijde franchise (na Random op de eerste serie van de Australische versie en later Alex & Sierra op de derde serie van de VS).[4] Hun winnende single was een cover van Damien Rice’s lied "Cannonball", die daarna uitgebracht werd door digital download op 11 December 2011, en op cd op 14 december 2011. The Xtra Factor: The Winner’s Story werd getoond op ITV2 op 17 december 2011. Hun debuutsingle sprong meteen op nummer 1 in de Engelse hitlijsten op 18 December 2011.[5] Zo kregen ze een Kerstmis nummer één in de Ierse hitlijsten.

2012-2019: Doorbraak en studioalbums[bewerken | brontekst bewerken]

Little Mix tijdens de DNA tour in 2013
Little Mix tijdens de Get Weird Tour in 2016.
Little Mix als trio in Leeds, 2022

Little Mix' eerste studioalbum verscheen in het najaar van 2012. Gary Barlow en Biff Stannard schreven mee aan het album. Op 25 januari verscheen de meidengroep bij de National Television Awards en zong daar het liedje "Don't Let Go (Love)" van En Vogue. Ook vergezelden de meisjes de juryleden Gary Barlow en Tulisa Constostavlos bij het ontvangen van de prijs voor Best Talent Show. Het lied "Wings" werd in augustus 2012 als eerste single uitgebracht en werd direct nummer 1 in de UK Singles Chart. In oktober brachten ze hun tweede single en titel track "DNA" uit. In november brachten ze ook hun debuutalbum uit. Het album kreeg dezelfde naam als de tweede single "DNA". Hun album debuteerde op plek 3 in de Britse hitlijsten en op nummer 4 in de Amerikaanse hitlijsten Billboard 200. Little Mix is de eerste Britse meidengroep die in de top 5 debuteerde sinds de Spice Girls.

Ook was "DNA" het hoogste debuut in de Amerikaanse hitlijsten van een Britse meidengroep. Hiermee braken ze het record dat door de Spice Girls werd gehouden ("SPICE" debuteerde op nummer 6 in de Billboard 200). In het Verenigd Koninkrijk leverde hun debuutsingle "Wings" een eerste plaats op. Het tweede album van de groep, "Salute", dat uitgebracht werd in 2013, was hun tweede album dat in de top 10 belandde in het Verenigd Koninkrijk en Amerika. Op hun album staan twee singles die de top 10 in hun vaderland haalden: "Move" en "Salute". Little Mix bracht in 2015 haar derde album "Get Weird" uit en haar best verkochte single en langst in de hitlijst blijvende single in het Verenigd Koninkrijk tot vandaag. De leadsingle van het album, "Black Magic", stond op nummer 1 in de Britse hitlijsten en werd genomineerd voor twee Brit Awards in 2016. Het vierde album "Glory Days" werd het eerste nummer 1-album van de groep in Engeland en stond ook 5 weken op de eerste plaats. Dit is de eerste keer sinds Spice Girls' debuutalbum 20 jaar geleden. De leadsingle "Shout Out to My Ex" werd de vierde nummer 1-single. Ook in andere landen deed het nummer het goed.

Tijdens de 2017 Brit Awards won de groep "Best British Single" voor "Shout Out to My Ex". In hun carrière wonnen de meiden nog verschillende andere prijzen, waaronder MTV Europe Music Awards, twee Teen Choice Awards en twee Glamour Awards. Sinds oktober 2016 heeft de groep vier platina gecertificeerde albums en elf gecertificeerde singles in Engeland. Ze hebben vier nummer 1-hits in Engeland en de hoogste eersteweek-sales voor een meidengroep sinds de Spice Girls. Dit maakt "Little Mix" een combinatie van de meest succesvolle vrouwelijke artiesten in de hedendaagse Britse populaire cultuur. Ze verschenen in de Debrett's-lijst van invloedrijkste personen in Engeland in 2017. Op 20 februari 2019 won Little Mix hun tweede Brit Award voor beste video.

In november 2018 brachten ze hun vijfde studioalbum uit genaamd "LM5". Op dit album staat de single "Woman Like Me", waarvoor zij samenwerkten met Nicki Minaj. Een grote stap voor de groep, gezien het feit dat zij tijdens The X-Factor "SuperBass" van haar hebben gebracht. Dit is een meer matuur album waar veel sociale thema's zoals seksisme en body positivity worden aangekaard.

2020: Confetti en vertrek van Jesy Nelson[bewerken | brontekst bewerken]

Het zesde studioalbum, genaamd Confetti, werd op 6 november 2020 uitgebracht. Kort na het uitbrengen van het album was hun tour film, genaamd LM5: The Tour Film, te zien in verschillende bioscopen.

Door een ziekte was Jesy Nelson tijdelijk afwezig van de groep, en was ze ook niet aanwezig tijdens de laatste opnames van het programma "Little Mix: The Search". Op 17 november 2020 werd bekendgemaakt dat Nelson een langere pauze van de groep zou nemen.[6] Een maand later, op 14 december 2020, werd bekendgemaakt dat Nelson permanent de groep zou verlaten.[7][8] De overige drie leden vertelde dat zij door zullen gaan als trio onder dezelfde naam.[8]

2021 tot heden: Verder als trio en Between Us[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 won Little Mix hun derde Brit Award voor ‘Best British Group’, een mijlpaal aangezien geen enkele meidengroep deze award tot dan toe had mogen ontvangen. Tevens staan de meiden vanaf mei 2019 officieel bekend als vierde op de lijst van rijkste artiesten van Engeland. In 2021 vierde Little Mix haar tiende verjaardag en sindsdien vormen de meiden een van de langst bestaande meidengroepen ooit. Dit komt, zo zeggen de leden van Little Mix zelf, door de uitmuntende vriendschap die ze hebben opgebouwd.

Op 16 juli 2021 werd bekendgemaakt dat Little Mix, inclusief Jesy Nelson, eigen wassen beelden zouden krijgen in Madame Tussauds in Londen, ter ere van hun tienjarig bestaan.[9]

Op 19 augustus maakte de groep bekend dat ze hun eerste "greatest hits" album op 12 november 2021 zullen uitbrengen, genaamd Between Us. Dit album zal bestaan uit 18 van hun bestaande hits en vijf nieuwe nummers.[10]

Echter maakten de drie op 2 december 2021 bekend via hun sociale media dat zij na de Confetti Tour in april/mei 2022 voor onbepaalde tijd een pauze nemen als groep, om uit te rusten en te focussen op individuele projecten. Wel benadrukken zij in hun statement dat er nog projecten gepland staan als groep en dat Little Mix voor eeuwig zal blijven bestaan.[11]

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige leden[bewerken | brontekst bewerken]

Perrie Edwards[bewerken | brontekst bewerken]

Perrie Louise Edwards,[12] geboren op 10 juli 1993,[13] komt uit South Shields, Tyne and Wear.[14] Voor haar eerste auditie zong ze het liedje "You Oughta Know" van Alanis Morissette.

Van mei 2012 tot augustus 2015 had Edwards een relatie met zanger Zayn Malik, met wie ze vanaf augustus 2013 verloofd was.[15]

Sinds februari 2017 heeft zij een relatie met voetballer Alex Oxlade-Chamberlain.[16] Op 10 mei 2021 werd bekendgemaakt dat zij hun eerste kind verwachten.[17] Op 21 augustus 2021 beviel Edwards van haar eerste kind.

Leigh-Anne Pinnock[bewerken | brontekst bewerken]

Leigh-Anne Pinnock, geboren op 4 oktober 1991[18], komt uit High Wycombe, Buckinghamshire.[19] Voordat ze in Little Mix kwam, werkte ze in de Pizza Hut.[20] Voor haar eerste auditie zong ze het nummer "Only Girl (In the World)" van Rihanna. Ze neemt de rapgedeelten in de nummers van Little Mix voor haar rekening. Ze begon in 2019 met haar eigen bikinilijn: InASeaShell.[21] In 2021 publiceert ze haar documentaire samen met BBC genaamd Race, Pop & Power. Hier in vertelt ze over racisme en colorisme.[22]

In 2016 bevestigde dat zij in een relatie was met voetballer Andre Gray. In mei 2021 maakte zij bekend dat ze in verwachting is van hun eerste kind.[23] Op 16 augustus 2021 beviel Pinnock van een tweeling.

Jade Thirlwall[bewerken | brontekst bewerken]

Jade Amelia Thirlwall, geboren op 26 december 1992, komt uit South Shields, Tyne and Wear. Jade heeft eerder auditie gedaan voor The X Factor-serie 5 in 2008 en serie 7 in 2010, maar toen kwam ze elke keer niet verder dan de Bootcamp. Voor haar auditie in 2011 zong ze "I Want to Hold Your Hand" van The Beatles.

Sinds enige tijd heeft zij een relatie met zanger Jordan Stephens.

Voormalige leden[bewerken | brontekst bewerken]

Jesy Nelson[bewerken | brontekst bewerken]

Jessica Louise Nelson,[12] geboren op 14 juni 1991,[24] komt uit Romford, Londen. Voordat ze in de groep kwam, werkte ze als barmeisje. Jesy neemt de beatboxgedeelten in de liedjes voor haar rekening. Voor haar eerste auditie zong ze het lied "Bust Your Windows". In 2019 publiceert ze samen met BBC een documentaire over haar moeilijke jaren in Little Mix door online pesten en de zelfmoordpoging, genaamd Odd One Out. Ze heeft hiermee al een grote Engelse prijs gewonnen. Ze is op 14 december 2020 uit de meiden groep gestapt vanwege haar mentale gezondheid.[8]

X Factor-optredens[bewerken | brontekst bewerken]

Show Nummer Thema Resultaat
Perrie Edwards Jesy Nelson Leigh-Anne Pinnock Jade Thirlwall
Audities "You Oughta Know" "Bust Your Windows" "Only Girl (In the World)" "I Wanna Hold Your Hand" Vrije keuze Door naar Bootcamp
Bootcamp 1 "Breakeven" "Price tag" "Price tag" "Firework" Bootcamp uitdaging Door naar de categorie groepen
Bootcamp 2 "Survivor" (met 'Faux Pas') "Yeah 3x" (met 'Orion') Vrije keuze Opnieuw ingedeeld in groepen, door naar de Judges' houses
Judges' houses "Big Girls Don't Cry" Door naar de liveshows
"Cry Me a River"
Liveshow 1 "Super Bass" Groot-Brittannië vs. Amerika Veiliggesteld door Tulisa Contostavlos
Liveshow 2 "I'm Like a Bird" Love and heartbreak Veilig (4e plaats)
Liveshow 3 "TiK ToK"/"Push It" Rock Veilig (6e plaats)
Liveshow 4 "E.T." Halloween Veilig (2e plaats)
Liveshow 5 "Don't Stop the Music" Dancefloor fillers Veilig (4e plaats)
Liveshow 6 "Telephone"/"Radio Ga Ga" Lady Gaga vs. Queen Veilig (3e plaats)
Liveshow 7 "Don't Let Go (Love)" Movies Veilig (winnaar)
Liveshow 8 "Baby"/"Where Did Our Love Go" Guilty pleasures Veilig (2e plaats)
"Beautiful" Heroes
Halve finale "You Keep Me Hangin' On" Motown Veilig (winnaar)
"If I Were a Boy" Liedjes om naar de finale te kunnen
Finale "You've Got the Love"[25] Vrije keuze Veilig (winnaar)
"If I Ain't Got You"/"Empire State of Mind" (met Tulisa Contostavlos)[26] Mentorduet
"Don't Let Go (Love)" Favoriete optreden Winnaar
"Silent Night" Christmas
"Cannonball"[27] Winnende single

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
DNA 2012 27-04-2012 49 1
Salute 2013 16-11-2013 49 2
Get Weird 2015 14-11-2015 9 9
Glory Days 2016 26-11-2016 9 60
LM5 2018 16-11-2018 9 16
Confetti 2020 6-11-2020 9 6
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
DNA 2012 27-04-2012 48 19
Salute 2013 16-11-2013 56 22
Get Weird 2015 14-11-2015 15 49*
Glory Days 2016 26-11-2016 11 107
Glory Days Platinum Edition 2017 21-11-2017 2 4
LM5 2018 16-11-2018 8 33

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
How Ya Doin'? 2013 01-06-2013 tip6 - met Missy Elliott /
Nr. 91 in de Single Top 100
Move 2013 - Nr. 76 in de Single Top 100
Little Me 2013 21-12-2013 tip16 -
Black Magic 2015 - Nr. 82 in de Single Top 100
Shout Out to My Ex 2016 19-11-2016 35 3 Nr. 26 in de Single Top 100
Touch 2017 25-02-2017 tip10 - Nr. 73 in de Single Top 100
Reggaetón Lento (Remix) 2017 09-09-2017 2 26 met CNCO
Only You 2018 14-07-2018 tip8 - met Cheat Codes
Woman Like Me 2018 03-11-2018 27 6 met Nicki Minaj
Think About Us 2019 09-02-2019 tip14 - met Ty Dolla Sign
Bounce Back 2019 15-06-2019 tip18 -
Break Up Song 2020 04-04-2020 tip10 -
Holiday 2020 01-08-2020 tip19 -
No Time for Tears 2020 05-12-2020 tip18 - met Nathan Dawe
Heartbreak Anthem 2021 19-06-2021 13 14 met Galantis & David Guetta
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Wings 2013 26-01-2013 tip7 -
How Ya Doin'? 2013 20-04-2013 tip32 - met Missy Elliott
Little Me 2013 18-01-2014 tip56
Move 2013 25-01-2014 37 4
Salute 2014 31-05-2014 tip27
Black Magic 2015 06-06-2015 tip4
Love Me Like You 2015 31-10-2015 tip66
Secret Love Song 2016 05-03-2016 tip - met Jason Derulo
Hair 2016 30-04-2016 tip14 - met Sean Paul
Shout Out to My Ex 2016 05-11-2016 13 13
Touch 2017 18-02-2017 24 13
No More Sad Songs 2017 15-04-2017 tip - met Machine Gun Kelly
Power 2017 17-06-2017 tip20 - met Stormzy
Reggaetón Lento (Remix) 2017 07-10-2017 8 21 met CNCO
Only You 2018 30-06-2018 tip35 - met Cheat Codes
Woman Like Me 2018 03-11-2018 23 15 met Nicki Minaj
Think About Us 2019 02-02-2019 tip14 - met Ty Dolla $ign
Bounce Back 2019 22-06-2019 tip
One I've Been Missing 2019 14-12-2019 tip4
Break Up Song 2020 04-04-2020 tip7
Holiday 2020 08-08-2020 tip16
Not a Pop Song 2020 27-10-2020 tip
Sweet Melody 2020 31-10-2020 tip8
Confetti 2021 08-05-2021 tip34 met Saweetie
Heartbreak Anthem 2021 24-07-2021 30 12 met Galantis & David Guetta

Concerten[bewerken | brontekst bewerken]

Eigen tours

 • DNA Tour (2013)
 • The Salute Tour (2014)
 • The Get Weird Tour (2016)
 • Summer Shout Out Tour (2017)
 • The Glory Days UK Tour (2017)
 • Summer Hits Tour (2018)
 • LM5 The Tour (2019)
 • Summer 2020 Tour (2020, gecancelled)
 • The Confetti Tour (2022)

Voorprogramma

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]