Queen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Queen (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Queen.
Queen
Promotiefoto uit 1976
Promotiefoto uit 1976
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1970 - Heden
Oorsprong Londen, Engeland
Genre(s) Rock
Glamrock
Hardrock
Label(s) Capitol Records
Parlophone
EMI
Hollywood Records
Elektra Records
Manager Jim "Miami" Beach
Leden
Gitarist / Zang Brian May
Drummer / Zang Roger Taylor
Oud-leden
Leadzanger Freddie Mercury (1970-1991) (overleden)
Bassist John Deacon (1971-1997)(gestopt)
Website
(en) Allmusic-profiel
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren 70, 80 en 90, is Queen een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis.[1][2][3]

De band staat bekend om de muzikale veelzijdigheid, de gelaagde arrangementen, harmonieën (zoals in Somebody to Love goed te horen is) en de krachtige liveoptredens. Het optreden tijdens Live Aid in 1985 werd 20 jaar later verkozen tot het beste liveoptreden aller tijden.[4]

Queens grote doorbraak begon in 1974 met de singles Killer Queen en Now I'm Here van het album Sheer Heart Attack en jaar later met het album A Night at the Opera met de nummer 1-hit Bohemian Rhapsody. Queen heeft in totaal vijftien studioalbums, zeven livealbums, twee ep's, tien dvd's, meerdere verzamelalbums en tientallen singles uitgebracht. Ook hebben alle bandleden solo-projecten ondernomen. Naar schatting heeft de band wereldwijd meer dan 300 miljoen albums verkocht,[5] waardoor ze een van de meest succesvolle bands ter wereld is.

Na Mercury's overlijden in 1991 heeft John Deacon zich, op enkele optredens na, teruggetrokken uit het publieke leven. May en Taylor bleven wel samenwerken. Van 2005 tot 2008 deden ze dit met de Britse zanger Paul Rodgers. Onder de naam Queen + Paul Rodgers is een nieuw studioalbum opgenomen en zijn twee tournees gehouden. Daarnaast werd in 2014 een nieuw album uitgebracht: Queen Forever. Op dit album staan niet eerder uitgebrachte nummers, waaronder een duet tussen Queen-zanger Freddie Mercury en de in 2009 overleden Amerikaanse zanger Michael Jackson. Verder bestaat het album vooral uit nieuwe versies van eerder uitgebrachte nummers.

Bezetting[bewerken]

Van februari 1971, vlak na de oprichting van de band, tot november 1991, het overlijden van zanger Mercury, is de bezetting van de band altijd hetzelfde geweest:

Alle vier de leden hebben nummer één-hits op hun naam en de meeste albums bevatten nummers van alle leden. Hoewel Mercury veel nummers heeft geschreven, is hij zeker niet de dominantste schrijver. Ze beschouwden elkaar als gelijkwaardig bij het schrijven. Zo is bijvoorbeeld John Deacon, het 'stille' bandlid, de schrijver van Another One Bites the Dust, commercieel gezien de grootste hit van de band. In de latere jaren werkten meerdere leden vaak gezamenlijk aan een nummer. Daarom besloten ze om vanaf het album The Miracle als schrijver Queen te noteren in plaats van een bepaald bandlid, ook voor een gelijke verdeling van de royalty's.

Geschiedenis[bewerken]

De jaren 60[bewerken]

In 1968 besloten Brian May en Tim Staffell, beiden student op het Imperial College in Londen, een groep te vormen. Brian hing een advertentie op het collegeprikbord voor een type "Ginger Baker/Mitch Mitchell"-drummer. Een student tandheelkunde, Roger Taylor genaamd, deed auditie en kreeg de plaats achter de drums. Ze noemden de groep Smile. In 1969 tekenden ze een contract bij platenmaatschappij Mercury Records. Hier deden ze hun eerste ervaring op in een opnamestudio (Trident Studios). Tim Staffell was student aan het Ealing College of Art waar ook Farrokh Bulsara zijn studie volgde. Tim en Farrokh waren bevriend met elkaar. Tim introduceerde Farrokh bij de band, waarop Farrokh al snel een fan van de band werd.

De jaren 70[bewerken]

Optreden in New Haven (1977)

In 1970 besloot Smile er de brui aan te geven want er scheen niets te gebeuren voor de band. Tim vertrok en sloot zich aan bij een band Humpy Bong genaamd. Farrokh Bulsara vertrok bij zijn band Wreckage en sloot zich aan bij Brian en Roger en het begin was daar. Via audities werd ene Mike Grose de eerste basgitarist van Queen die een maand bleef. Farrokh Bulsara veranderde zijn naam in Freddie Mercury en stelde voor de naam van de band te veranderen in Queen, mede omdat dit mooi paste bij de nummers White Queen en The March of the Black Queen waar May en Mercury respectievelijk mee bezig waren.[6] John Deacon werd gevraagd om auditie te doen als bassist na vier tijdelijke bassisten. In februari 1971 kwam Deacon als vierde bandlid bij Queen en in deze bezetting bleef Queen bestaan tot aan de dood van Mercury in 1991. De band repeteerde onvermoeibaar en had verschillende kleine optredens in het Imperial College, waar ze repeteerden voor goede vrienden.

Toen werd Queen aangeboden om een nieuwe opnamestudio te testen, genaamd De Lane Lea. Hiervoor in ruil mocht de band gratis demotapes maken. Ze hadden een opname-, uitgave- en managerscontract getekend in 1972 bij Trident en gedurende dat jaar kregen ze 60 pond per week betaald. Queen kreeg de zogenaamde down time van Trident Studios, waar ze begonnen te werken aan hun eerste album.

In 1973 werd door Trident en EMI een opnamecontract getekend voor Queen en in juli van dat jaar werd het eerste album Queen uitgebracht. De band kreeg een aanbod om in het voorprogramma van Mott The Hoople te spelen. Dat begon in november 1973 en veel mensen zeiden dat Queen tijdens die tournee meer was dan alleen maar een supporting act.

De doorbraak naar het grote publiek voor Queen werd het nummer Killer Queen, dat in 1974 werd uitgebracht als eerste single van het album Sheer Heart Attack. Het bereikte de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Eerder had de band al een bescheiden hit gescoord met Seven Seas of Rhye.

De grootste hit voor Queen was het nummer Bohemian Rhapsody, van het album A Night At The Opera, dat voor het eerst werd uitgebracht in 1975. Het nummer werd gepromoot met een van de eerste videoclips, omdat Queen de uitnodiging van het Britse muziekprogramma Top of the Pops niet kon aanvaarden in verband met een tournee. Voordat Queen deze clip opnam, was het fenomeen 'promotiefilmpje' al wel bekend, maar deze waren nog nooit zodanig als statement op zich gecreëerd. Sindsdien wordt nagenoeg elke single uitgebracht met een bijbehorende videoclip. Bohemian Rhapsody staat al jaren nagenoeg onafgebroken bovenaan de prominente 'allertijdenlijsten' in Nederland en België, zoals die van Radio 2 en Radio Donna. Ook is de single in 1999 uitgeroepen tot single van het millennium.

Tijdens de jaren zeventig hanteerde Queen een strikte geen-synthesizer-regel, zoals ook duidelijk wordt uit de opmerking No Synthesizers were used on this Album op de hoes van hun vroege lp's. Het eerste album waar wel een synthesizer op werd gebruikt was The Game.

Veel teksten die Queen in de jaren zeventig op muziek zet, bevatten verwijzingen naar geloof, religie en moraal en de afwijzing dan wel ontkenning hiervan. Onder meer op het album A Night At The Opera zijn hier voorbeelden van te vinden, waaronder de reeds genoemde Bohemian Rhapsody en het nummer The Prophet's Song.

De jaren 80[bewerken]

Optreden in de Festhalle Frankfurt (1984)

In 1980 werd de band gevraagd de filmmuziek te schrijven voor de film Flash Gordon. Dit resulteerde in het album Flash Gordon. De film was niet erg succesvol, maar de titelsong werd wel een hit die de 18de plaats in de Nederlandse Top 40 haalde.

Ze verloren veel fans met het album Hot Space, dat meer funk en dancemuziek bevatte dan glam of hardrock van de eerdere albums. Niettemin werd het lied Under Pressure, dat tijdens een jamsessie met David Bowie werd geschreven, een grote hit waaronder een nummer 1-hit in Engeland en Nederland. Ook verscheen in 1981 het eerste Greatest Hits-album. Dit album werd in 2007 uitgeroepen tot best verkochte album in Engeland. Queen toerde veel en was een van de eerste bands die in een stadion optraden, zoals in het Londense Wembley Stadium.

In 1984 werd het album The Works uitgebracht. Dit album bracht Queen weer in de schijnwerpers. Het succesvolle Radio Ga Ga haalde de nummer 1-positie in de hitlijsten. De opvolgende nummer één-hitsingle I Want to Break Free werd vergezeld van een bijzonder opvallende videoclip, waarin alle bandleden als vrouw verkleed te zien zijn. De clip was een parodie op de in Engeland bekende soapserie Coronation Street, maar Amerika zag de grap er niet van in en de band scoorde hierna geen grote hits meer. Het werd Queens zesde en laatste nummer 1-hit in Nederland. Daarna werkten Roger, Brian en Freddie aan soloprojecten maar geen daarvan waren zo succesvol als wat ze met Queen uitbrachten.

Na geruchten dat de band uit elkaar zou gaan (mede door de kritiek die ze kregen op de videoclip van I Want to Break Free), kregen de vier heren nieuwe energie, met name nadat zij de show stalen op het Live Aid-concert in 1985, wat later als het beste liveoptreden ooit werd bestempeld. Na dit grote evenement kreeg Queen weer zelfvertrouwen, en begon het werk weer met een nieuw album (A kind of magic) en weer een Europese tournee (The Magic Tour). Het album A Kind Of Magic kreeg veel aandacht doordat het oorspronkelijk geschreven was voor de film Highlander met Christopher Lambert en Sean Connery. Tijdens de Magic-tournee trad Queen als eerste westerse groep op in een stadion in het Oostblok, in Boedapest. De tournee begon in Stockholm en eindigde in het Knebworth-park in augustus 1986. Queen zou eigenlijk nog één extra concert geven in het Wembley Stadium, maar dit was niet mogelijk, reden waarom er werd uitgeweken naar Knebworth-park, waar 350.000 fans aanwezig waren. Het zou Queens laatste concert met Freddie Mercury zijn. Van de Magic Tour zijn twee livealbums, Live Magic en Live at Wembley '86, alsmede een live-dvd (Queen Live At Wembley Stadium) uitgebracht.

In 1987 ging de band het wat rustiger aan doen en er gingen veel geruchten over de gezondheid van zanger Mercury. De heren gingen ieder hun eigen weg gedurende de jaren 1987 en 1988. Mercury scoorde een hit in 1987 met The Great Pretender. Daarna werkte hij in 1988 met de Spaanse operazangeres Montserrat Caballé aan zijn laatste soloalbum Barcelona. Roger Taylor richtte een nieuwe band, The Cross, op. In 1989 dook Queen de studio in om te werken aan hun volgende album (The Miracle). De clips I Want It All en Scandal behoorden tot de weinige clips die een liveachtig optreden gaven. Daarna werden er meer rustige clips gemaakt. Vanaf dit album heeft Queen niet meer live opgetreden met Freddie Mercury. Freddie beweerde destijds dat ze te oud waren om te toeren, de bandleden waren inmiddels al begin veertig en John Deacon was 38. Volgens Freddie zat niemand meer te wachten op oude mannen die optreden voor een relatief jong publiek. Die werkelijke reden was echter niet dat ze te oud waren, maar dat Freddie toen al problemen had met zijn ziekte. Dat wilde hij toen nog niet bekendmaken.

De jaren 90[bewerken]

In 1991 werd Innuendo gelanceerd, het laatste album dat werd uitgebracht toen Mercury nog leefde. Dit album verkocht beter dan de voorgangers. Toen er videoclips verschenen van dit album, werden de geruchten over Mercury's gezondheid steeds heviger. In veel videoclips werd namelijk geen nieuw videomateriaal van de band gebruikt, maar animaties (Innuendo) of oud materiaal (The Show Must Go On). In de videoclips van het album waarin Mercury werkelijk verscheen (Headlong, I'm Going Slightly Mad en These Are the Days of Our Lives), zag hij er zeer vermagerd en ziek uit.

In een officieel persbericht dat op 23 november van dat jaar werd uitgebracht, verklaarde de zanger dat hij leed aan aids. Ongeveer 28 uur later, op 24 november 1991 rond 19.00 uur, overleed Mercury aan een longontsteking ten gevolge van aids.

Op de crematie speelde Brian May nog het door hem geschreven nummer Dear Friends, dat op het album Sheer Heart Attack staat. Queens grootste hit, Bohemian Rhapsody, werd opnieuw op single uitgebracht. In het Verenigd Koninkrijk bereikte het voor de tweede keer de eerste plaats. In Nederland bleef de single op twee steken en werd van de eerste plaats gehouden door George Michael en Elton John, die beiden later aan het herdenkingsconcert zouden meewerken.

Aan het Freddie Mercury Tribute Concert op 20 april 1992 deden veel internationaal bekende artiesten mee, waaronder Elton John, Metallica, Seal, George Michael, David Bowie, Liza Minnelli en Guns N' Roses. Zij zongen de hits op het wereldwijd uitgezonden concert. De overgebleven leden van Queen speelden ook op dit emotionele afscheid.

Na het concert werd er gewerkt aan hun allerlaatste album, dat onder anderen materiaal bevatte wat tijdens de laatste levensmaanden van Mercury werd opgenomen. Het werd in 1995 uitgebracht. Made in Heaven was een ode aan Mercury en bevat "A winter's tale" (het laatste lied dat Mercury nog heeft geschreven), Mother Love (het laatste wat Mercury nog ingezongen heeft vlak voor zijn dood) en andere nummers.

Tevens werd er in 1997 nog een nummer uitgebracht, namelijk No-One But You (Only The Good Die Young), wat een ode was aan Mercury en aan prinses Diana, die toen pas overleden was.

John Deacon, de bassist, heeft zich na het optreden van Queen en Elton John bij de première van een balletvoorstelling in 1997 uit het openbare leven teruggetrokken en heeft sindsdien nog maar sporadisch contact met Brian May, Roger Taylor en manager Jim Beach.

2000 en verder[bewerken]

Brian May en Roger Taylor gaven sinds het begin van het nieuwe millennium steeds vaker acte de présence als Queen op verschillende festiviteiten. Zo gaven ze op Koninginnedag (Queensday) in 2002 in Amsterdam een 45 minuten durend concert met Patti Russo (van Meat Loaf) als gastzangeres en tevens Trijntje Oosterhuis die twee nummers zong. Eric Singer (drummer van KISS) was gastdrummer en er was ook een extra gitarist aanwezig. Er gingen toen vele geruchten over een reünie die onder andere nieuwe nummers en een nieuwe tournee zouden betekenen. George Michael en Robbie Williams zijn hierbij genoemd als nieuwe zangers. De leden van Queen voelden echter niet veel voor een nieuwe tournee, omdat een nieuwe zanger toch altijd een minder goede imitatie van Freddie Mercury zou zijn. Wel gingen de heren weer steeds meer de publiciteit opzoeken met nieuwe opnamen van oude hits zoals met Five met We Will Rock You in 2000 en met Robbie Williams met We Are The Champions in 2001.

Brian May en Roger Taylor hebben samen met Robert De Niro een musical geproduceerd, We will rock you, die in het Dominion Theatre in Londen in première ging en sindsdien ook in onder andere Australië, Spanje, Rusland, Duitsland, België, Nederland en de Verenigde Staten is opgevoerd. Deze succesvolle musical brak op 17 augustus 2005 zelfs het record van langstlopende musical in het Dominion Theatre, wat voorheen op naam stond van Grease. De musical werd geschreven door de Britse komiek/schrijver Ben Elton en draait om het behoud van de muziek. Er werkten een vijftigtal acteurs en een grote band aan mee.

Ter gelegenheid van het in 2003 gehouden 46664 Concert, mede georganiseerd door Nelson Mandela, schreven Brian May en Roger Taylor nieuwe Queen-nummers: The Call, Invincible Hope, Say It's Not True en Amandla (met David A. Stewart en Anastacia).

Queen + Paul Rodgers[bewerken]

Queen + Paul Rodgers (2005)

In september 2004 trad Brian May op in Wembley op het Stratpack-concert, een concert om de 50ste verjaardag van de Fender Stratocaster-gitaar te vieren. Een van de hoogtepunten van dit concert was het nummer All Right Now waar May zanger Paul Rodgers (van Free- en Bad Company) bijstond op zijn eigen Red Special. May stuurde een opname van het optreden naar zijn vriend Roger Taylor die ook zeer onder de indruk was van de chemie tussen May en Rodgers. In november was er de Music Hall of Fame, waarbij Queen tot beste band uit de zeventiger jaren was verkozen. Het toeval wilde dat zowel Queen als Rodgers daar die avond een optreden zou gaan verzorgen. Vlak ervoor had May Rodgers aan de lijn en vroeg hem of hij wilde zingen bij het optreden van Queen. Rodgers was enthousiast en wilde het doen op voorwaarde dat zij hem zouden ondersteunen bij zijn optreden. Na We Will Rock You, We Are The Champions en All Right Now werden al bijna direct de eerste plannen besproken voor een eenmalig concert.

In december 2004 maakt Roger Taylor bekend dat in het voorjaar van 2005 een "Queen + Paul Rodgers"-tournee door Europa zou komen, onder de naam Return of the Champions. De tournee begon als finale-act op het tweede 46664 Concert. Deze keer dus met Paul Rodgers als de nieuwe frontman. De tournee deed ook Nederland en België aan; er werd opgetreden in het Rotterdamse Ahoy, het GelreDome en het Sportpaleis in Antwerpen. Van de Europese tournee verscheen op 12 september een live-cd van het op 9 mei in Sheffield gegeven concert. Op 30 oktober werd hier tevens een dvd van uitgebracht. Zowel de cd als de dvd heeft de titel Return of the Champions.

Na de Europese tournee werd de rest van de wereld aangedaan. Voor het eerst in 20 jaar gaf Queen weer concerten in Japan en voor het eerst sinds 1982 stond de band met ruim 20 concerten weer in de Verenigde Staten op het podium.

Na een jaar van geruchten werd tegen het einde van 2007 duidelijk dat May, Taylor en Rodgers werkten aan het eerste nieuwe Queen-album in 12 jaar. In september 2008 verscheen dit album, The Cosmos Rocks. Hierop staat onder andere het een jaar eerder uitgebrachte nummer Say It's Not True. Aansluitend op het album volgde een tournee door Europa en Zuid-Amerika.[7] Het laatste concert was op 29 november 2009 in Rio de Janeiro. In mei 2009 werden de geruchten bevestigd dat dit de laatste samenwerking van Queen met Paul Rodgers was.[8]

In 2008 werd een viertal boxsets met alle singles uit de periode 1973-1978 uitgebracht.

Queen na Paul Rodgers[bewerken]

Queen met Jessie J tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen (2012)

In 2009 werd een nieuw compilatie-album, Absolute Greatest, uitgebracht. Het was voor het eerst dat hits van uit de gehele Queen-periode op één cd worden uitgebracht op de westerse markt.

Na de break met Rodgers richtte Brian May zich grotendeels op andere zaken. Zo schreef hij samen met Elena Vidal een boek, A Village Lost and Found, over stereoscopie.

Roger Taylor dook in 2009 de studio in om nieuw materiaal op te nemen. Op 23 november werd de single The Unblinking Eye (Everything Is Broken) uitgebracht. In interviews hintte Taylor er op dat er meer nieuw materiaal aan zat te komen. Daarnaast overwoog hij om samen met Foo Fighter Taylor Hawkins op tournee te gaan.[9]

In 2011 werd ten gevolge van het 40-jarig bestaan een begin gemaakt met de heruitgave van de studioalbums. De compilatie-cd Deep Cuts Vol. 1 (1973-1976) bevat een aantal tracks van de eerste vijf albums die als eerste opnieuw gemasterd in maart 2011 op de Europese markt verschenen. Op 27 juni 2011 werden ook de volgende vijf studioalbums opnieuw uitgebracht.

Naast de heruitgave van de studioalbums was men ook bezig met het maken van een film over Freddie Mercury met Sacha Baron Cohen, maar in juli 2013 werd bekend dat dit project voorlopig geen doorgang zal vinden.

Ook werd er in Londen een expositie geopend onder de naam "Stormtrooper In Stiletto's". Deze beslaat de eerste vijf jaar van de band.

In februari 2012 werd bekend dat Queen na 26 jaar terugkeert op Knebworth Park, waar in 1986 het laatste concert met Freddie Mercury werd gehouden. Op 7 juli 2012 is de band headliner op Sonisphere met als zanger Adam Lambert.[10] Een week daarvoor, op 30 juni, staan Lambert, May en Taylor ook in het Olympische stadion in Moskou.[11]

Een paar maanden later ging het festival op Knebworth Park niet door, ondanks dat gingen Brian May, Roger Taylor en Adam Lambert een kleine tournee maken door Oekraïne, Polen, Rusland en Londen. Op 20 september 2013 speelden ze ook samen in Las Vegas. Op 2 december opende Brian May het museum Queen: The Studio Experience in het Zwitserse Montreux. Hier was voorheen hun Mountain Studios gevestigd.

Op 10 november 2014 bracht Queen zijn nieuwe album uit: Queen Forever. Dit album bestaat uit een compilatie oude nummers die zijn opnieuw geremastered en een drietal nummers die nooit eerder zijn uitgebracht; één van die nummers is een duet tussen Freddie Mercury en Michael Jackson.

In de zomer van 2014 stond Queen samen met de Amerikaanse zanger Adam Lambert op de podia van Amerika in de vorm van een Amerikaanse tournee. Begin 2015 volgde een Europese tournee, waarbij ze ook de Amsterdamse Ziggo Dome aandeden.

Queen en Lambert gingen verder met elkaar, ondanks dat Lambert in juni 2015 zijn eigen album uitbracht. Een hit van zijn album The Orignal High Ghost Town werd ook live gespeeld door de band in september 2015 in Zuid-Amerika. Ook in de zomer van 2016 en 2017 tourde Queen met Lambert over de hele wereld en op 13 november 2017 staat Queen met Lambert weer in de Ziggo Dome.

Invloed op andere artiesten[bewerken]

Queen staat bekend als de eerste band die de standaardoptredens van alleen maar muziek spelen omvormde in grootse shows met veel licht, theater en natuurlijk muziek. Deze elementen hebben de manier van optreden van vele bands beïnvloed. Bands en artiesten die aangeven beïnvloed door Queen te zijn, zijn onder andere: Coldplay, AC/DC, Iron Maiden, Guns N' Roses, U2, Def Leppard, Muse, Adele, Dream Theater, My Chemical Romance, Judas Priest, Megadeth, George Michael, Di-rect, Metallica, Foo Fighters, Kurt Cobain, Marilyn Manson, The Darkness, Rage Against the Machine, Extreme, Dream Theater, Daft Punk, Megadeth, Radiohead, Manic Street Preachers, VanVelzen, Nirvana, Styx, Blind Guardian, Kansas, Seal, Valensia, Robby Valentine, Green Day, Boston, Velvet Revolver, Journey, Waylon (zanger), Jeff Buckley, Europe, Robbie Williams, The Smashing Pumpkins, Savatage, Faith No More, Scissor Sisters, Anthrax, Tori Amos, Keane, INXS, Joe Satriani, Steve Vai, Céline Dion, Kid Rock, Meat Loaf, David Bowie, Van Halen, Trivium, Slipknot (band), Red Hot Chili Peppers, Mika, The Killers, Katy Perry, Kesha, Lady Gaga, Adam Lambert en Michael Jackson.

[bewerken]

Het logo is in 1972 ontworpen door Freddie Mercury. Het bestaat uit een Q (wat staat voor Queen) met een kroon erin wat staat voor Royalty. Aan beide zijden van de Q staat een leeuw, de sterrenbeelden van Roger Taylor (26 juli 1949) en John Deacon (19 augustus 1951). Boven op de Q staat een kreeft, het sterrenbeeld van Brian May (19 juli 1947). De twee engelen, of elfjes, onderaan de Q stellen maagden voor, het sterrenbeeld van Freddie Mercury (5 september 1946).

Dit alles beschermd door een feniks wat staat voor eeuwige wedergeboorte, de feniks herrijst weer uit haar eigen as. Overigens kan het ook om een adelaar gaan, deze zou de leeuwen beschermen, zoals de leeuwen de elfjes beschermen.[12]

Restauraties[bewerken]

Behalve optreden en produceren, houden Brian May en Roger Taylor zich met nog meer bezig. Zo wordt er onder hun supervisie veel beeld- en geluidsmateriaal uit de Queen-collectie gerestaureerd. Bij deze restauraties wordt, indien mogelijk, teruggegrepen naar de originele ongemonteerde opnames. Deze worden opnieuw gemonteerd en als resultaat komt er dan een nieuwe DTS 5.1-surroundmix. Het resultaat van dit restauratiewerk is al te horen op de dvd-uitgaves van het bekende Wembley-concert (1986), het Milton Keynesconcert (1982, getiteld Queen on Fire - Live at the Bowl) en Greatest Video Hits 1 en 2. Verder zijn de albums A Night At The Opera en The Game ook al in een 5.1-mix op dvd-audio uitgegeven. Brian May heeft aangegeven dat het de bedoeling is om uiteindelijk al het Queen-werk op deze manier te restaureren. In oktober 2007 is de dvd We Will Rock You heruitgebracht onder de titel Queen Rock Montreal & Live Aid. In 2011 brengt Queen al haar albums opnieuw uit, digitaal geremasterd. Ieder album bevat bonustracks in de vorm van nooit eerder uitgebracht materiaal en nieuwe remixen.

Ook is het Wembley-concert opnieuw op dvd verschenen, het bevat naast het concert van 12 juli 1986 en wat bonusmateriaal ook nog het complete concert dat men op 11 juli 1986 gaf.

Nieuw album 2014[bewerken]

Via een aankondiging van Queen-gitarist Brian May werd duidelijk dat Queen een nieuw album wilde gaan uitbrengen. Inmiddels is dat ook gebeurd: op 10 november kwam Queen Forever uit. Dit album is een mix van nooit eerder uitgebrachte 'vergeten' nummers, eerder uitgebrachte nummers die opnieuw zijn geremastered en een duet tussen Queen-zanger Freddie Mercury en de in 2009 overleden Amerikaanse artiest Michael Jackson.[13]

Discografie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Discografie van Queen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Queen 1973 -
Queen II 1974 -
Sheer heart attack 1974 21-12-1974 6 17
A night at the opera 1975 20-12-1975 1(9wk) 30
A day at the races 1976 25-12-1976 1(5wk) 20
News of the world 1977 12-11-1977 1(5wk) 21 Platina
Jazz 1978 25-11-1978 4 19 Platina
Live killers 1979 07-07-1979 10 13 Livealbum / Goud
The game 1980 12-07-1980 2 18 Goud
Flash gordon 1980 03-01-1981 13 9 Soundtrack
Grootste hits / Greatest hits 1981 07-11-1981 1(2wk) 75 Verzamelalbum / Platina
Hot space 1982 15-05-1982 2 16 1 track met David Bowie
The works 1984 10-03-1984 1(2wk) 33 Goud
A kind of magic 1986 14-06-1986 2 19
Live magic 1986 13-12-1986 17 13 Livealbum
The miracle 1989 03-06-1989 1(3wk) 52 2x Platina
Queen at the Beeb 1989 - Livealbum
Innuendo 1991 16-02-1991 1(4wk) 37 Platina
Greatest hits II 1991 16-11-1991 1(13wk) 93 Verzamelalbum / 5x Platina
Live at Wembley '86 1992 13-06-1992 9 21 Livealbum / 2x Platina
Five Live 1993 01-05-1993 2 29 met George Michael / Livealbum / Goud
Greatest hits 1 & 2 1994 03-12-1994 15 24 Verzamelalbum / Platina
Made in heaven 1995 18-11-1995 1(4wk) 51 2x Platina
Queen rocks Volume 1 1997 15-11-1997 19 13 Verzamelalbum
Queen+ - Greatest hits III 1999 13-11-1999 8 28 Verzamelalbum / Platina
The platinum collection - Greatest hits I, II & III 2000 02-12-2000 5 137 Verzamelalbum / 2x Platina
Queen on fire - Live at the Bowl 2004 30-10-2004 74 3 Live album
Return of the champions 2005 24-09-2005 19 7 met Paul Rodgers / Live album
Rock Montreal 2007 03-11-2007 54 2 Livealbum
The cosmos rocks 2008 20-09-2008 8 7 met Paul Rodgers
Live in Ukraine 12-06-2009 20-06-2009 49 2 met Paul Rodgers / Livealbum
Absolute greatest 13-11-2009 21-11-2009 36 21 Verzamelalbum
Hungarian rhapsody - Queen live in Budapest 2012 10-11-2012 44 2 Livealbum
Queen: Live at the Rainbow '74 08-09-2014 13-09-2014 7 1* Livealbum
Queen Forever 11-12-2014 - - - Verzamelalbum
A Night at the Odeon - Hammersmith 1975 15-12-2015 - - Livealbum
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Made in heaven 1995 18-11-1995 2 33
Greatest hits 1 & 2 1994 20-01-1996 36 8 Verzamelalbum
Queen+ - Greatest hits III 1999 20-11-1999 7 17 Verzamelalbum
The platinum collection - Greatest hits I, II & III 2000 08-12-2001 10 201* Verzamelalbum / Platina
Return of the champions 2005 01-10-2005 52 5 met Paul Rodgers / Livealbum
Rock Montreal 2007 10-11-2007 84 5 Livealbum
The cosmos rocks 2008 20-09-2008 18 8 met Paul Rodgers
Live in Ukraine 2009 27-06-2009 78 1 met Paul Rodgers / Livealbum
Absolute greatest 2009 21-11-2009 15 31 Verzamelalbum
A night at the opera 1975 10-09-2011 96 1
Greatest hits 07-01-2011 03-12-2011 74 3 Verzamelalbum
Greatest hits II 2012 15-09-2012 195 1*
Hungarian rhapsody - Queen live in Budapest 2012 15-12-2012 196 1* Livealbum

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Keep yourself alive 1973 -
Seven seas of rhye 1974 -
Killer Queen 1974 14-12-1974 3 11 Nr. 3 in de Single Top 100
Now I'm here 1975 05-04-1975 32 3 Nr. 29 in de Single Top 100
Keep yourself alive (edit) 1975 -
Bohemian rhapsody 1975 20-12-1975 1(3wk) 13 Nr. 1 in de Single Top 100
You're my best friend 1976 07-08-1976 9 8 Nr. 6 in de Single Top 100
Somebody to love 1976 27-11-1976 1(3wk) 13 Nr. 1 in de Single Top 100
Tie your mother down 1977 19-03-1977 14 6 Nr. 10 in de Single Top 100
Good old fashioned lover boy EP 1977 -
Long away 1977 -
We are the champions / We will rock you 1977 29-10-1977 2 13 Nr. 2 in de Single Top 100 /
Alarmschijf
Spread your wings 1978 04-03-1978 20 6 Nr. 26 in de Single Top 100
It's late (edit) 1978 -
I'm in love with my car (single version) 1978 -
Fat bottomed girls 1978 -
Bicycle race 1978 04-11-1978 7 10 Nr. 5 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Don't stop me now 1979 17-02-1979 14 7 Nr. 16 in de Single Top 100
Mustapha 1979 -
Love of My Life (Live) 1979 -
We will rock you (Live) 1979 -
Crazy little thing called love 1979 27-10-1979 1(3wk) 13 Nr. 1 in de Single Top 100 / Goud
Save me 1980 09-02-1980 5 9 Nr. 6 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Need your loving tonight 1980 -
Play the game 1980 28-06-1980 15 8 Nr. 10 in de Single Top 100
Another one bites the dust 1980 06-09-1980 14 11 Nr. 11 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Flash 1980 20-12-1980 18 6 Nr. 13 in de Single Top 100
Under pressure 1981 14-11-1981 1(1wk) 10 met David Bowie /
Nr. 1 in de Single Top 100
Body language 1982 01-05-1982 6 7 Nr. 4 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Las palabras de amor (The words of love) 1982 24-07-1982 26 5 Nr. 18 in de Single Top 100
Calling all girls 1982 -
Back chat 1982 -
Radio ga ga 1984 04-02-1984 1(1wk) 9 Nr. 2 in de Single Top 100
I want to break free 1984 28-04-1984 1(2wk) 12 Nr. 1 in de Single Top 100
It's a Hard Life 1984 21-07-1984 tip4 - Nr. 20 in de Single Top 100
Thank God it's Christmas 1984 - Nr. 31 in de Single Top 100
One vision 1985 30-11-1985 21 5 Nr. 21 in de Single Top 100
Princes of the universe 1986 -
A kind of magic 1986 29-03-1986 4 13 Nr. 5 in de Single Top 100
Friends will be friends 1986 28-06-1986 17 7 Nr. 16 in de Single Top 100
Who wants to live forever 1986 11-10-1986 tip7 - Nr. 29 in de Single Top 100
Pain is so close to pleasure 1986 21-03-1987 26 4 Nr. 43 in de Single Top 100
I want it all 1989 20-05-1989 2 10 Nr. 2 in de Single Top 100
Breakthru 1989 15-07-1989 4 10 Nr. 6 in de Single Top 100 / Alarmschijf
The invisible man 1989 16-09-1989 4 9 Nr. 6 in de Single Top 100
Scandal 1989 11-11-1989 16 6 Nr. 12 in de Single Top 100
The miracle 1990 06-01-1990 20 5 Nr. 16 in de Single Top 100
Innuendo 1991 26-01-1991 4 9 Nr. 4 in de Single Top 100 / Alarmschijf
I'm going slightly mad 1991 30-03-1991 13 5 Nr. 20 in de Single Top 100
Headlong 1991 08-06-1991 tip4 - Nr. 43 in de Single Top 100
The show must go on 1991 09-11-1991 7 12 Nr. 6 in de Single Top 100
Bohemian rhapsody / These Are the Days of Our Lives 1991 21-12-1991 2 11 Nr. 1 in de Single Top 100 /
Alarmschijf
Who wants to live forever 1992 11-04-1992 7 9 Nr. 6 in de Single Top 100 / Alarmschijf
We will rock you (live) / We are the champions (live) 1992 04-07-1992 12 7 dubbele A-kant /
Nr. 9 in de Single Top 100
Somebody to love (live) 1993 01-05-1993 5 10 met George Michael /
Nr. 6 in de Single Top 100
We are the champions 1994 16-07-1994 32 2 Nr. 27 in de Single Top 100
Heaven for everyone 1995 04-11-1995 3 7 Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
A winter's tale 1995 06-01-1996 25 3 Nr. 16 in de Single Top 100
You don't fool me 1996 30-03-1996 21 7 Nr. 22 in de Single Top 100
Let me live 1996 06-07-1996 36 3 Nr. 28 in de Single Top 100
Mother love 1997 -
I was born to love you 1996 -
No-one but you (Only the good die young) 1997 13-12-1997 26 3 Nr. 33 in de Single Top 100
We are the champions 1998 -
Another one bites the dust (remix) 1998 10-10-1998 21 7 met Wyclef Jean, Pras Michel en Free /
Nr. 21 in de Single Top 100
Under pressure ('Rah mix') 1999 18-12-1999 19 6 met David Bowie /
Nr. 21 in de Single Top 100
Princes of the Universe 2000 18-03-2000 tip11 - Nr. 45 in Single Top 100
We will rock you (Nieuwe versie) 2000 12-08-2000 20 7 met Five /
Nr. 15 in de Single Top 100
We will rock you (Remix) 2003 -
Reaching out / Tie your mother down 29-08-2005 17-09-2005 33 3 met Paul Rodgers /
Nr. 27 in de Single Top 100
Another one bites the dust
(Cedric Gervais & Second Sun Radio Edit)
2007 03-02-2007 30 3 met The Miami Project /
Nr. 49 in de Single Top 100
Say it's not true 31-12-2007 26-01-2008 34 3 met Paul Rodgers /
Nr. 62 in de Single Top 100
C-lebrity 04-09-2008 - met Paul Rodgers /
Nr. 50 in de Single Top 100
We are the champions 2010 - Nr. 59 in de Single Top 100
Thank God it's Christmas 2010 - Nr. 78 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Killer Queen 1974 - Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Now I'm here 1975 - Nr. 22 in de Radio 2 Top 30
Bohemian rhapsody 1976 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
You're my best friend 1976 - Nr. 14 in de Radio 2 Top 30
Somebody to love 1976 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Tie your mother down 1977 - Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
We are the champions 1977 - Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Bicycle race 1978 - Nr. 6 in de Radio 2 Top 30
Don't stop me now 1979 - Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Crazy little thing called love 1979 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Flash 1980 - Nr. 9 in de Radio 2 Top 30
Save me 1980 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Play the game 1980 - Nr. 25 in de Radio 2 Top 30
Another one bites the dust 1980 - Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Under pressure 1981 - met David Bowie /
Nr. 5 in de Radio 2 Top 30
Body language 1982 - Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
Las palabras de amor (The words of love) 1982 - Nr. 18 in de Radio 2 Top 30
Radio ga ga 1984 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
I want to break free 1984 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Thank God it's Christmas 1985 - Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
One vision 1985 - Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
A kind of magic 1986 - Nr. 6 in de Radio 2 Top 30
Friends will be friends 1986 - Nr. 21 in de Radio 2 Top 30
Pain is so close to pleasure 1987 - Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
I want it all 1989 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Breakthru 1989 - Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
The invisible man 1989 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Scandal 1989 - Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
The miracle 1990 - Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Innuendo 1991 - Nr. 6 in de Radio 2 Top 30
I'm going slightly mad 1991 - Nr. 24 in de Radio 2 Top 30
The show must go on 1991 - Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
These are the days of our lives 1992 - Nr. 25 in de Radio 2 Top 30
Who wants to live forever 1992 - Nr. 29 in de Radio 2 Top 30
We will rock you 1992 - Nr. 26 in de Radio 2 Top 30
Somebody to love (live) 1993 - met George Michael /
Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Heaven for everyone 1995 11-11-1995 8 12 Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
A winter's tale 1995 30-12-1995 33 3
You don't fool me 1996 23-03-1996 13 18 Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
Another one bites the dust (Remix) 1998 17-10-1998 13 9 met Wyclef Jean, Pras Michel en Free /
Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
We will rock you (Nieuwe versie) 2000 05-08-2000 17 11 met Five /
Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
Flash 2002 08-03-2003 tip2 - met Vanguard
Bohemian rhapsody 2009 26-12-2009 tip25 - met De Muppets

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16
'39 - - - - - - 1431 725 771 1219 724 807 656 440 606 663 763 850
A kind of magic - 322 489 392 584 562 525 601 732 583 573 672 537 403 760 775 880 733
Another one bites the dust - - 713 498 438 521 567 638 869 620 617 686 476 337 420 512 540 524
Bicycle race 575 626 - 672 681 590 584 630 753 641 713 754 697 486 837 970 991 976
Bohemian rhapsody 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 1 2 2 1
Breakthru' - - - - - - - - 816 - 881 - 800 592 808 783 917 900
Crazy little thing called love - 463 602 601 529 458 479 582 720 565 639 727 460 525 575 727 665 639
Don't stop me now 300 204 196 162 157 138 142 154 155 139 165 171 112 90 114 111 97 90
Heaven for everyone - - - - - - - - 877 - 993 - 761 778 1082 1257 1231 1651
Innuendo - - - - - - - 393 117 470 96 101 63 54 44 44 38 35
I want it all - - - - - - - - 1163 - 956 909 502 637 679 802 814 867
I want to break free 85 123 177 108 121 108 129 121 172 130 183 195 126 231 235 219 219 224
Killer queen 179 146 173 154 155 185 230 257 512 250 257 333 248 261 288 306 316 319
Love of my life - 82 108 97 111 115 78 69 82 82 73 78 75 76 82 69 74 64
One Vision - - - - - - - - - - - - - - - - 1091 1274
Radio ga ga 221 164 287 203 208 213 241 317 449 274 327 387 312 395 338 418 475 489
Somebody to love 82 65 88 74 104 119 126 129 150 122 134 116 104 87 91 81 65 58
Somebody to love (Live)
(met George Michael)
- - - - - - - - - - - - 575 847 838 941 517 1054
These are the days of our lives - - - - - - 269 336 418 573 306 340 282 422 261 242 290 333
The show must go on - - - - - - 175 186 298 368 239 238 183 189 165 158 177 171
Tie your mother down - 501 785 939 955 1015 932 1186 - 1389 918 1124 886 1108 904 978 927 912
Under pressure
(met David Bowie)
133 265 332 185 308 273 345 493 524 376 229 352 324 265 192 193 201 87
We are the champions 78 128 319 223 267 247 222 271 655 301 424 470 412 601 555 672 579 543
We will rock you 293 151 337 178 216 157 212 228 516 241 313 246 295 391 355 368 458 476
Who wants to live forever 30 23 34 22 45 50 74 74 120 62 77 87 94 134 100 100 99 86
You're my best friend 545 505 397 439 700 620 695 765 1042 723 581 749 774 940 739 748 817 802
You don't fool me - - - - - - - - - - - - - - - 1547 1564 1478

Dvd's[bewerken]

Titel Uitgebracht Opmerking
Greatest Video Hits 1 2002 Videoclips uit de periode 1973 - 1981
Freddie Mercury Tribute Concert 2002 Registratie van het concert van 20 april 1992
Queen Live At Wembley Stadium 2003 Registratie van het Queenconcert van 12 juli 1986
Greatest Video Hits 2 2003 Videoclips uit de periode 1981 - 1989
Queen on fire - Live at the Bowl 2004 Registratie van het Queenconcert van 5 juni 1982
We Are The Champions: Final Live in Japan 2004 Registratie van het Queenconcert op 11 mei 1985
Return of the Champions 2005 Registratie van het concert op 9 mei 2005 van Queen + Paul Rodgers
A Night At The Opera 2005 Ondertitel 30th Anniversary Collector's Edition
The Making Of A Night At The Opera 2006
Super Live in Japan 2006 Registratie van het concert op 27 oktober 2005 van Queen + Paul Rodgers
Queen Rock Montreal & Live Aid 2007 Registratie van de Queenconcerten van 24 en 25 november 1981.
Eerder uitgegeven onder de titel We Will Rock You
Queen Live At Wembley Stadium 2011 Registratie van het Queenconcert van 11 en 12 juli 1986 (heruitgave in verband met 40-jarig bestaan Queen)


DVD's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
The Freddie Mercury Tribute concert 2002 25-05-2002 1(3wk) 38
Greatest video hits 1 2002 26-10-2002 1(3wk) 35
We will rock you 2003 29-03-2003 15 9
Live at Wembley Stadium 2003 14-06-2003 1(14wk) 180 Best verkochte dvd van 2003
Greatest video hits 2 2003 08-11-2003 6 26
Queen on fire - Live at the bowl 2004 30-10-2004 3 26
Return of the champions - Live in Sheffield 2005 12-11-2005 2 18 met Paul Rodgers
The making of a night at the opera 2006 08-04-2006 11 15
Rock Montreal & Live aid 2007 10-11-2007 1(1wk) 53
Live in Ukraine 2009 20-06-2009 12 8 met Paul Rodgers
Rock you from Rio 2009 26-12-2009 6 34
Hungarian rhapsody - Live in Budapest 2012 10-11-2012 10 31
Live in South America 1981 2013 29-06-2013 24 7
Live at the Rainbow '74 2014 13-09-2014 1(2wk) 64
A Night at the Odeon - Hammersmith 1975 2015 28-11-2015 9 24
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop muziek-dvd top 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Live at Wembley Stadium 2004 15-05-2004 2 86
Queen on fire - Live at the bowl 2004 06-11-2004 1(1wk) 27
Greatest video Hits 2 2005 30-04-2005 8 1
Greatest video Hits 1 2005 30-04-2005 9 1
Return of the champions - Live in Sheffield 2005 26-11-2005 7 1 met Paul Rodgers
Rock Montreal & Live aid 2007 03-11-2007 3 24
Rock you from Rio 2009 17-10-2009 7 16
Hungarian rhapsody - Live in Budapest 2012 17-11-2012 1(1wk) 2
The Freddie Mercury tribute concert 2013 07-09-2013 3 9

Solodiscografieën[bewerken]

Zie

Prijzen en records[bewerken]

Trivia[bewerken]

Bronnen[bewerken]

 1. (en) Queen head all-time sales chart, BBC, 16 november 2006.
 2. Records in de Nederlandse Top 40
 3. (en) List of best-selling music artists op de Engelstalige Wikipedia.
 4. (en) Queen win greatest live gig poll, BBC, 9 november 2005.
 5. (en) Queen proves there's live after Freddie, OhMyNews.com, 25 januari 2006.
 6. Brian May's Soapbox, White Queen, 28 januari 2008 (gearchiveerd)
 7. (en) Queen + Paul Rodgers: Tour dates (gearchiveerd)
 8. Queen en Paul Rodgers uit elkaar, Nu.nl, 14 mei 2009.
 9. (en) Queen's Roger Taylor May Team Up With Foo Fighters, Ultimate-guitar.com, 18 november 2009.
 10. (en) Queen + Adam Lambert (gearchiveerd)
 11. (en) Queen + Adam Lambert will rock Moscow
 12. Famouslogos.us
 13. Rock *Classic* december 2013, pagina 17, interview Brian May, door Paul Elliot.
 14. Gloria Pope, "Groucho Marx, 170 success facts, Emereo Publishing Link

Externe links[bewerken]

Leden: Freddie Mercury · Brian May · Roger Taylor · John Deacon
Gerelateerde artikelen: Discografie · Smile · Tim Staffell · The Cross · Paul Rodgers · Adam Lambert · Spike Edney · Jim Beach · Red Special · Ibex · Larry Lurex · The Hectics · Queen: The eYe · The Mercury Phoenix Trust · Mountain Studios · Queen: The Studio Experience · Killer Queen: A Tribute to Queen · We Will Rock You (musical) · Highlander
Studioalbums: Queen · Queen II · Sheer Heart Attack · A Night at the Opera · A Day at the Races · News of the World · Jazz · The Game · Flash Gordon · Hot Space · The Works · A Kind of Magic · The Miracle · Innuendo · Made in Heaven · The Cosmos Rocks (met Paul Rodgers)
Livealbums: Live Killers · Live Magic · Queen at the Beeb · Live at Wembley '86 · Five Live (met George Michael) · Queen on Fire - Live at the Bowl · Return of the Champions (met Paul Rodgers) · Queen Rock Montreal · Live in Ukraine (met Paul Rodgers) · Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest ’86 · Queen: Live at the Rainbow '74 · A Night at the Odeon - Hammersmith 1975
Compilatiealbums: Greatest Hits · Greatest Hits II · Classic Queen · The 12" Collection · Queen Rocks · Greatest Hits III · Stone Cold Classics · The A–Z of Queen, Volume 1 · Absolute Greatest · Deep Cuts (Volume 1 (1973-1976) · 2 (1977-1982) · 3 (1984-1995) · Icon · Queen Forever · Queen on Air
Box sets: The Complete Works · The CD Single Box · Box of Tricks · Ultimate Queen · The Crown Jewels · The Platinum Collection · The Singles Collection (Deel 1 · 2 · 3 · 4) · The Studio Collection
Video's/Dvd's: Greatest Flix · Greatest Flix II · Greatest Flix III · Freddie Mercury Tribute Concert · Greatest Video Hits 1 · Queen Live at Wembley Stadium · Queen Rocks · Greatest Video Hits 2 · We Are the Champions: Final Live in Japan · Queen on Fire - Live at the Bowl · Return of the Champions (met Paul Rodgers) · Super Live in Japan (met Paul Rodgers) · Queen Rock Montreal & Live Aid · Live in Ukraine (met Paul Rodgers) · Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest ’86 · Queen: Live at the Rainbow '74 · A Night at the Odeon - Hammersmith 1975
Concerttournees: Queen I Tour · Queen II Tour · Sheer Heart Attack Tour · A Night at the Opera Tour · Summer Gigs 1976 · A Day at the Races Tour · News of the World Tour · Jazz Tour · Crazy Tour · The Game Tour · Hot Space Tour · The Works Tour · Magic Tour · Queen + Paul Rodgers Tour (met Paul Rodgers) · Rock the Cosmos Tour (met Paul Rodgers) · Queen + Adam Lambert Tour 2012 (met Adam Lambert) · Queen + Adam Lambert Tour 2014-2015 (met Adam Lambert) · Queen + Adam Lambert Summer Festival Tour 2016 (met Adam Lambert) · Queen + Adam Lambert Tour 2017 (met Adam Lambert)
Singles: Keep Yourself Alive · Liar · Seven Seas of Rhye · Killer Queen · Flick of the Wrist · Now I'm Here · Lily of the Valley · Bohemian Rhapsody · You're My Best Friend · Somebody to Love · Tie Your Mother Down · Teo Torriatte (Let Us Cling Together) · Long Away · Good Old-Fashioned Lover Boy · We Are the Champions · We Will Rock You · Spread Your Wings · It's Late · Bicycle Race · Fat Bottomed Girls · Don't Stop Me Now · Jealousy · Mustapha · Love of My Life (live) · We Will Rock You (live) · Crazy Little Thing Called Love · Save Me · Play the Game · Another One Bites the Dust · Need Your Loving Tonight · Flash · Under Pressure (met David Bowie) · Body Language · Las Palabras de Amor (The Words of Love) · Calling All Girls · Staying Power · Back Chat · Radio Ga Ga · I Want to Break Free · It's a Hard Life · Hammer to Fall · Thank God It's Christmas · One Vision · A Kind of Magic · Princes of the Universe · Friends Will Be Friends · Pain Is So Close to Pleasure · Who Wants to Live Forever · One Year of Love · I Want It All · Breakthru · The Invisible Man · Scandal · The Miracle · Innuendo · I'm Going Slightly Mad · Headlong · I Can't Live With You · Delilah · The Show Must Go On · Ride the Wild Wind · Stone Cold Crazy · These Are the Days of Our Lives · We Will Rock You (live) · We Are the Champions (live) · Somebody to Love (live) (met George Michael) · Heaven for Everyone · A Winter's Tale · I Was Born to Love You · Too Much Love Will Kill You · Let Me Live · You Don't Fool Me · No-One but You (Only the Good Die Young) · Another One Bites the Dust (met Wyclef Jean, Pras Michel en Free) · Under Pressure (Rah-Mix) (met David Bowie) · We Will Rock You (met Five) · We Are the Champions (met Robbie Williams) · Flash (Vanguard Mix) · I'm in Love with My Car · Reaching Out/Tie Your Mother Down (Live at Sheffield) (met Paul Rodgers) · We Will Rock You (Live at Hyde Park) (2005) (met Paul Rodgers)· Another One Bites the Dust (vs. The Miami Project) · Say It's Not True (met Paul Rodgers) · C-lebrity (met Paul Rodgers) · Call Me (met Paul Rodgers) · We Believe (met Paul Rodgers) · Bohemian Rhapsody (met De Muppets) · We Will Rock You VonLichten (met VonLichten) · Let Me in Your Heart Again (William Orbit Mix)
Queen (1973): Keep Yourself Alive · Doin' All Right · Great King Rat · My Fairy King · Liar · The Night Comes Down · Modern Times Rock 'n' Roll · Son and Daughter · Jesus · Seven Seas of Rhye... · (Mad the Swine)
Queen II (1974): Procession · Father to Son · White Queen (As It Began) · Some Day One Day · The Loser in the End · Ogre Battle · The Fairy Feller's Master-Stroke · Nevermore · The March of the Black Queen · Funny How Love Is · Seven Seas of Rhye · (See What a Fool I've Been)
Sheer Heart Attack (1974): Brighton Rock · Killer Queen · Tenement Funster · Flick of the Wrist · Lily of the Valley · Now I'm Here · In the Lap of the Gods · Stone Cold Crazy · Dear Friends · Misfire · Bring Back That Leroy Brown · She Makes Me (Stormtrooper in Stilettos) · In the Lap of the Gods... Revisited
A Night at the Opera (1975): Death on Two Legs (Dedicated to...) · Lazing on a Sunday Afternoon · I'm in Love with My Car · You're My Best Friend · '39 · Sweet Lady · Seaside Rendezvous · The Prophet's Song · Love of My Life · Good Company · Bohemian Rhapsody · God Save the Queen
A Day at the Races (1976): Tie Your Mother Down · You Take My Breath Away · Long Away · The Millionaire Waltz · You and I · Somebody to Love · White Man · Good Old-Fashioned Lover Boy · Drowse · Teo Torriatte (Let Us Cling Together)
News of the World (1977): We Will Rock You · We Are the Champions · Sheer Heart Attack · All Dead, All Dead · Spread Your Wings · Fight from the Inside · Get Down, Make Love · Sleeping on the Sidewalk · Who Needs You · It's Late · My Melancholy Blues · (Feelings, Feelings)
Jazz (1978): Mustapha · Fat Bottomed Girls · Jealousy · Bicycle Race · If You Can't Beat Them · Let Me Entertain You · Dead on Time · In Only Seven Days · Dreamer's Ball · Fun It · Leaving Home Ain't Easy · Don't Stop Me Now · More of That Jazz
The Game (1980): Play the Game · Dragon Attack · Another One Bites the Dust · Need Your Loving Tonight · Crazy Little Thing Called Love · Rock It (Prime Jive) · Don't Try Suicide · Sail Away Sweet Sister · Coming Soon · Save Me · (A Human Body)
Flash Gordon (1980): Flash's Theme · In the Space Capsule (The Love Theme) · Ming's Theme (In the Court of Ming the Merciless) · The Ring (Hypnotic Seduction of Dale) · Football Fight · In the Death Cell (Love Theme Reprise) · Execution of Flash · The Kiss (Aura Resurrects Flash) · Arboria (Planet of the Tree Men) · Escape from the Swamp · Flash to the Rescue · Vultan's Theme (Attack of the Hawk Men) · Battle Theme · The Wedding March · Marriage of Dale and Ming (And Flash Approaching) · Crash Dive on Mingo City · Flash's Theme Reprise (Victory Celebrations) · The Hero
Hot Space (1982): Staying Power · Dancer · Back Chat · Body Language · Action This Day · Put Out the Fire · Life Is Real (Song for Lennon) · Calling All Girls · Las Palabras de Amor (The Words of Love) · Cool Cat · Under Pressure (met David Bowie) · (Soul Brother)
The Works (1984): Radio Ga Ga · Tear It Up · It's a Hard Life · Man on the Prowl · Machines (Or 'Back to Humans') · I Want to Break Free · Keep Passing the Open Windows · Hammer to Fall · Is This the World We Created...? · (I Go Crazy)
A Kind of Magic (1986): One Vision · A Kind of Magic · One Year of Love · Pain Is So Close to Pleasure · Friends Will Be Friends · Who Wants to Live Forever · Gimme the Prize (Kurgan's Theme) · Don't Lose Your Head · Princes of the Universe · (Blurred Vision) · (A Dozen Red Roses for My Darling) · (Forever)
The Miracle (1989): Party · Khashoggi's Ship · The Miracle · I Want It All · The Invisible Man · Breakthru · Rain Must Fall · Scandal · My Baby Does Me · Was It All Worth It · (Hang on in There) · (Stealin') · (Hijack My Heart) · (My Life Has Been Saved) · (Chinese Torture)
Innuendo (1991): Innuendo · I'm Going Slightly Mad · Headlong · I Can't Live with You · Don't Try So Hard · Ride the Wild Wind · All God's People · These Are the Days of Our Lives · Delilah · The Hitman · Bijou · The Show Must Go On · (Lost Opportunity)
Made in Heaven (1995): It's a Beautiful Day · Made in Heaven · Let Me Live · Mother Love · My Life Has Been Saved · I Was Born to Love You · Heaven for Everyone · Too Much Love Will Kill You · You Don't Fool Me · A Winter's Tale · It's a Beautiful Day (Reprise) · Yeah · Track 13 · (Rock in Rio Blues)
The Cosmos Rocks (2008):
(met Paul Rodgers)
Cosmos Rockin' · Time to Shine · Still Burnin' · Small · Warboys · We Believe · Call Me · Voodoo · Some Things That Glitter · C-lebrity · Through the Night · Say It's Not True · Surf's Up... School's Out! · Small Reprise · (Runaway)
Queen Forever (2014): Let Me in Your Heart Again · Love Kills - The Ballad · There Must Be More to Life Than This (William Orbit Mix)
Non-albumtracks: Thank God It's Christmas (1984) · No-One but You (1997)