Digital Theatre System

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

DTS, ofwel Digital Theatre System is een digitaal systeem voor surround sound (meerkanaals geluid). Het wordt zowel professioneel gebruikt als in consumentenelektronica: het kan zowel op film als op dvd, laserdisk en cd opgeslagen worden. Het formaat werd ontwikkeld door het bedrijf Digital Theater Systems.

DTS-varianten[bewerken]

  • Standaard 5.1: Dit is de meest gebruikte versie met 5 primaire luidsprekers en 1 subwoofer.
  • DTS-ES, ofwel 5.1 ES (Extended Surround)matrix systeem, met 6 primaire luidsprekers en 1 subwoofer waarbij de 6e luidspreker fungeert als surround back (achter kanaal).

Gelijkwaardig aan dat van Dolby Digital 5.1 EX

  • DTS-ES 6.1 systeem als dat van de 5.1 ES echter is dit systeem discreet opgebouwd met een écht apart opgenomen back surround kanaal en mag daarom ook als 6.1 systeem worden bestempeld.
  • DTS NEO:6 waarbij, zoals bij Dolby Pro Logic IIx, stereogeluid geconverteerd wordt naar 5.1, 6.1 of 7.1.
  • DTS 96/24: 5.1 kanalen met 24-bit, 96 kHz gesampled geluid, wat ook op DVD-Audio kan geplaatst worden.
  • DTS-HD Master Audio: 5.1 kanalen met 24-bit, 192 kHz gesampled geluid, of 6.1 / 7.1 kanalen met 24-bit, 96 kHz gesampled geluid. Zie: Engelstalige Wikipedia over DTS-HD Master Audio

Een ander systeem voor meerkanaals geluid is Dolby Digital.

DTS is net zoals Dolby Digital een geluidsreductiesysteem wat het geluid reduceert door bepaalde frequenties weg te halen die voor het menselijk oor niet meer waarneembaar zijn. Echter gebruikt DTS een minder hoge reductieratio wat betekent dat DTS minder 'geluid' weghaalt van de bron dan Dolby Digital doet. Dit heeft als gevolg dat er 'meer' geluid overblijft waardoor DTS in staat is om zo dichtbij het origineel te komen. Dit leidt er toe dat DTS in de praktijk vaak wat beter klinkt, er meer controle in het geluid is dan de Dolby Digital variant.

De variant DTS-HD Master Audio is een zogenaamd lossless formaat waardoor het originele geluid exact wordt weergegeven.

DTS werd het eerst geïntroduceerd met de film Jurassic Park 1993.