Tagged image file format

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tag(ged) image file format
Bestandsextensie tiff, tif
MIME-type image/tiff, image/tiff-fx
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Tagged image file format (TIFF) is een flexibele bestandsindeling voor opslag van afbeeldingen (onder andere foto's). Het werd ontwikkeld door Aldus Corporation om beelden op te slaan van scanners en fotobewerkingsprogramma's, maar het is sinds de overname in 1994 in handen van Adobe. Het formaat is flexibel en kan beelden met allerlei eigenschappen opslaan. Voor TIFF-bestanden bestaan verschillende, meestal zogenaamde lossless (verliesloze), compressiemethoden. Het LZW-algoritme is het bekendst. Een nadeel is dat, door de grote flexibiliteit van TIFF, niet alle programma's de vele varianten van TIFF kunnen lezen.

Een specifiek type TIFF is de geoTIFF, een rasterbeeld met gegevens over de geografische positie van het beeld. Bruikbaar voor onder andere CAD en GIS.

TIFF gebruikt 32 bits-waardes als offset voor verwijzing binnen het bestand, hierdoor is de maximumgrootte van een TIFF-bestand zo'n 4 GiB. Aangezien deze offset door sommige programma's als signed waarde is geïmplementeerd, haken deze bij 2 GiB al af. Om deze beperking in grootte op te lossen is het formaat uitgebreid tot BigTIFF.[1] Hierbij zijn o.a. 64 bits-offsets toegevoegd, waardoor veel grotere bestanden en dus afbeeldingen gebruikt kunnen worden. Ondersteuning van de BigTIFF-variant is nog beperkt. Zo biedt LibTIFF, sinds versie 4.0, volle ondersteuning van BigTIFF. Photoshop kan BigTIFF wel lezen, maar (versie 21) niet schrijven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]