Computer-aided design

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een beeld gemaakt met AutoCAD-software.

CAD is een letterwoord dat staat voor computer-aided drafting. Nadien is dit geëvolueerd naar computer-aided design.

Vrij vertaald in het Nederlands betekent dit "met behulp van de computer tekenen en/of ontwerpen", of, korter, "computergesteund ontwerpen".

CAD wordt toegepast in diverse vakgebieden waaronder de architectuur (ook wel 'Computer Aided Architectural Design CAAD), bouwkunde, landmeten, civiele techniek, stedenbouw, technisch beheer, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en elektronica, staalbouw, wegenaanleg, topografie, industrieel ontwerp, en archeologie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2D-, 2½D- en 3D-systemen. De 2D-systemen worden gebruikt om technische tekeningen te maken, de 2½D-systemen zijn een uitbreiding met diepte voor CNC-gestuurde machines (CAM) en de 3D-systemen werken met draad-, oppervlakte-, volume- of solid-modellen. Met deze laatst genoemde kunnen dan bij sommige implementaties ook weer min of meer volledige 2D-tekeningen gegenereerd worden.

De meeste CAD-systemen werken (of zijn compatibel) met het DWG-formaat (DraWinG).

In de bouwkunde en installatietechniek is de volgende stap in CAD-tekensystemen, na het 3D-systeem, het BIM: Building Information Model of Bouwwerk Informatie Model. Aan 3D-objecten wordt ook andere gegevens gekoppeld. Het onafhankelijk uitwisselingsformaat van een BIM is IFC.

Momenteel worden Ifc-bestanden alleen nog gebruikt in bouwkundige applicaties als Autodesk Revit, Archicad of Bentley AecoSim Building Designer. In Civiele applicaties is het uitwisselingsformaat momenteel nog Landxml. In de toekomst is de verwachting dat dit ook aan deze applicaties wordt toegevoegd.