Applicatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een applicatie (letterlijk: toepassing, vaak ook afgekort als app) is een computerprogramma dat bedoeld is voor eindgebruikers. Dit in tegenstelling tot een servertaak of andere taken die door een besturingssysteem in de achtergrond worden uitgevoerd. Een applicatie draait 'op' (of 'onder') een bepaald besturingssysteem. Sommige populaire toepassingen zijn beschikbaar voor meer dan één besturingssysteem (multiplatform). Wat betreft de complexiteit van applicaties loopt deze uiteen van een simpel spelletje of teksteditor als Notepad, tot de extreem complexe systemen die in real-time processen als de luchtverkeersleiding, het elektronisch betalingsverkeer, mobiele telefonie of administratieve of industriële processen verzorgen. Complexe toepassingen zijn vaak verdeeld over meerdere systemen.

Voor de allereerste computers moesten de applicaties vaak zelf door de gebruiker geschreven worden. Tegenwoordig is echter voor de meeste toepassingen kant en klare software verkrijgbaar.

Voorbeelden[bewerken]

Voorbeelden van applicaties zijn: tekstverwerker (zoals LibreOffice of Microsoft Office Word), e-mailprogramma (zoals Mozilla Thunderbird en Microsoft Outlook), mediaspelers (zoals Winamp en Windows Media Player). Er bestaan ook steeds meer webapplicaties zoals PixLR of de e-mailapplicaties van Hotmail en GMail).

Mobiel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Mobiele app voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Met de opkomst van smartphones is een handelstak ontstaan in applicaties voor deze apparaten, die in feite kleine computers zijn.

Windows 8[bewerken]

In Windows 8 is Microsoft begonnen met het gebruik van de term 'app' voor elke toepassing. Meestal bedoelt men met 'app' een mobiele applicatie voor op een tablet of smartphone. Daardoor kan er soms verwarring ontstaan. De term die Microsoft hanteert is 'Windows 8 Store app' of 'app voor Windows 8'.[1]