Naar inhoud springen

Applicatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
LibreOffice Writer

Een applicatie (letterlijk: "toepassing"; vaak ook afgekort als app) is een computerprogramma dat bedoeld is voor eindgebruikers. Dit in tegenstelling tot een servertaak of andere taken die door een besturingssysteem op de achtergrond worden uitgevoerd. Een applicatie draait 'op' (of 'onder') een bepaald besturingssysteem. Sommige populaire toepassingen zijn beschikbaar voor meer dan één besturingssysteem, en daarmee multiplatform. De complexiteit van applicaties loopt uiteen van simpel (in geval van een spelletje, of een teksteditor zoals Notepad) tot extreem complex (in geval van de systemen die in realtime processen verzorgen zoals luchtverkeersleiding, elektronisch betalingsverkeer, mobiele telefonie of administratieve of industriële processen). Complexe toepassingen zijn vaak verdeeld over meerdere systemen.

Voor de allereerste computers moesten de applicaties vaak zelf door de gebruiker geschreven worden. Tegenwoordig is echter voor de meeste toepassingen kant-en-klare software verkrijgbaar.

Voorbeelden van applicaties zijn: tekstverwerkers (zoals LibreOffice of Microsoft Office Word), e-mailprogramma's (zoals Mozilla Thunderbird en Microsoft Outlook), en mediaspelers (zoals Winamp en Windows Media Player). Er bestaan ook steeds meer webapplicaties zoals PixLR of de e-mailapplicaties van Hotmail en GMail).

Mobiele applicaties

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Mobiele app voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Met de opkomst van smartphones is een handelstak ontstaan in applicaties voor deze apparaten, die in feite kleine computers zijn. Apps voor smartphones worden doorgaans aangeboden in online winkels, zoals de Apple App Store, Google Play of Microsoft Store. Hier kunnen de apps, gratis of betaald, worden afgerekend en gedownload op het mobiele apparaat.

In Windows 8 is Microsoft begonnen met het gebruik van de term "app" voor elke toepassing binnen dat besturingssysteem. Buiten deze specifieke context wordt de term "app" meestal gebruikt om een mobiele applicatie aan te duiden voor gebruik op een tablet of op een smartphone. De termen die Microsoft hanteert in de context van Windows 8 zijn "Windows 8 Store app" en "app voor Windows 8".[1] In het Nederlandse taalgebied wordt het woord meestal als "ep" uitgesproken.

Applicatiebeheer

[bewerken | brontekst bewerken]

Met de toename van het aantal geïnstalleerde applicaties op een computer ontstond ook de functie van het applicatiebeheer. Dit is het proces om software (en databases) te onderhouden en aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een applicatiebeheerder, die kijkt naar onder meer de ICT-omgeving en gebruikerswensen.[2]

Een gerelateerde functie is die van functioneel of technisch applicatiebeheerder. Hier is een medewerker bezig met de gebruikerskant van de software, zoals het aanpassen van functies binnen de applicatie, of het technische beheer of uitbreiding van de applicatie. Ook het oplossen van gebruikersvragen is onderdeel van de functie.[3]