Notepad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Notepad
Ontwikkelaar Microsoft
Besturingssysteem Windows
Categorie Teksteditor
Licentie Propriëtaire software
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Notepad (Nederlandse versie: Kladblok) is een kleine teksteditor die standaard bij elk Windows-besturingssysteem geleverd wordt. Notepad kan alleen worden gebruikt voor onopgemaakte tekst.

Mogelijkheden[bewerken]

Het standaardlettertype van Kladblok

Alle beschikbare lettertypen kunnen worden gebruikt, maar slechts één tegelijk voor het hele document. Het lettertype wordt niet in het document opgeslagen. Er is een functie om de tijd en datum in te voegen en de mogelijkheid om het gemaakte document af te drukken. Het programma ondersteunt diverse printerinstellingen, zoals de paginagrootte en de marges.

Tekens die niet als gewone tekst kunnen worden weergegeven, zoals line feeds, verschijnen als rechthoekjes in beeld. In feite verandert Notepad stuurtekens in het geheel niet, zodat het mogelijk is om met Notepad bestanden te openen en zonder ongewenste wijzigingen weer op te slaan.

Het standaardlettertype dat wordt gebruikt in Notepad is Lucida Console.

Ondersteunde tekencoderingen[bewerken]

Recente versies van Notepad bieden bij opslaan de keuze uit de volgende tekencoderingen:

  • ANSI (er worden geen bytes toegevoegd) - correcte opslag is alleen mogelijk als alle tekens tot ANSI behoren; zo niet dan verschijnt een waarschuwing
  • UTF-8 (er worden aan het begin toegevoegd 0xEF 0xBB 0xBF om aan te geven dat het UTF-8 is)
  • Twee opties waarbij een teken minstens (en vaak) twee bytes inneemt (kennelijk UTF-16):
    • aangeduid als Unicode (er worden aan het begin toegevoegd 0xFF 0xFE)
    • aangeduid als Unicode big endian (er worden aan het begin toegevoegd 0xFE 0xFF)

Alternatieven[bewerken]

Er zijn verscheidene opensourcevarianten van Notepad die extra functionaliteit toevoegen, vaak voor het bewerken van broncode. Voorbeelden hiervan zijn Notepad++ en Notepad2.

Bush hid the facts[bewerken]

Bush hid the facts is een bug in Windows Notepad. De bug treedt op als men een nieuw document aanmaakt met de tekst "Bush hid the facts" en dit opslaat. Wanneer dit document wordt geopend verschijnen er blokjes.

Alhoewel "Bush hid the facts", of ook wel "Bush had the facts", de zin is die meestal geciteerd wordt op het internet om de fout te illustreren, is het niet uitsluitend deze combinatie die de bug kan veroorzaken. Hij kan worden geactiveerd door verschillende zinnen met letters en spaties in een bepaalde volgorde (4-spatie-3-spatie-3-spatie-5), (4-spatie-5-spatie-3-spatie-5), en (1-spatie-4-spatie-3-spatie-3), alsmede andere combinaties, die kunnen worden ontleed in geldige (weliswaar zinloze) Chinese karakters in Unicode.

De bug doet zich voor wanneer de ANSI-string wordt doorgegeven aan de Win32 charset detectiefunctie IsTextUnicode[1] zonder andere tekens. Door deze bug zal IsTextUnicode TRUE retourneren, wat betekent dat toepassingen die er gebruik van maken het verkeerd zullen interpreteren als UTF-16LE. Als men bijvoorbeeld een tekstbestand met dergelijke string in een teksteditor die IsTextUnicode gebruikt toepast, wordt de tekst weergegeven als negen (4-3-3-5), tien (4-5-3-5), of zeven (1-4-3-3) Chinese karakters - of rechthoekige blokjes, indien het taalpakket nog niet is geïnstalleerd.

De bug verscheen voor het eerst in Windows NT 3.5, maar werd niet ontdekt tot begin 2004. Oudere versies van Notepad zoals die bij Windows 95, 98, Me, NT 3.1 werd meegeleverd, ondersteunen Unicode niet en vertonen dan ook deze bug niet. Het fenomeen doet zich ook niet voor in Windows Vista en Windows 7 omdat hun versie van IsTextUnicode aangepast werd.