Line feed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Linefeed)
Ga naar: navigatie, zoeken

De line feed (regelopschuiving) is het elfde (0x0A) teken in de ASCII-tekenset en alle uitbreidingen hiervan (ISO-8859-*). Een line feed plaatst de cursor op de volgende regel.

Gebruik van de line feed[bewerken]

De eerste 32 tekens van de tekensets die gebaseerd zijn op de ASCII-tekenset zijn opdrachten die elk hun betekenis hebben. De line feed (LF) is hier de 11e van.

Klassiek wordt een regelovergang gevormd door een carriage return en line feed, die in de volgorde CR-LF voorkomen.

Samen met het carriage return-teken wordt met een line feed een regelovergang gevormd. Deze combinatie is noodzakelijk bij het gebruik van een schrijfmachine of een teleprinter. De carriage return (CR) zet de cursor terug naar het begin van de regel, de line feed (LF) zorgt ervoor dat er naar de volgende regel wordt gegaan. Deze beide tekens na elkaar zorgen er dus voor dat je op de volgende regel weer vooraan begint.

Windows-besturingssystemen volgen het klassieke schema en slaan een regeleinde op als de combinatie CR-LF. Unix-besturingssystemen gebruiken alleen een line feed. Het LF-commando wordt onder Unix dan ook newline genoemd. Mac OS gebruikte tot en met versie 9 alleen een carriage return voor een regelovergang. Mac OS X, dat een Unix-variant is, gebruikt in principe een LF als regeleinde, maar kan ook overweg met alleen een carriage return als regeleinde.

Zie ook[bewerken]