Winamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winamp
Logo
Ontwikkelaar Nullsoft
Recentste versie 5.8.3660 
(19 oktober 2018)
Laatste bètaversie 5.7 bèta 13 build 3444 
(22 augustus 2013)
Status Actief[1] (tijdelijk stopgezet op 20 november 2013, maar later overgenomen)
Besturingssysteem Windows
Geschreven in C en C++
Categorie Multimediaspeler
Licentie Propriëtaire freeware/shareware
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Winamp is een multimediaspeler waarmee muziek- en videoformaten op een computer kunnen worden afgespeeld. Winamp wordt geleverd door Nullsoft (later dochterbedrijf van AOL) en is geprogrammeerd door Justin Frankel. Winamp kan onder andere MP3, WAV en AAC+ afspelen. Het programma werd erg populair met de opkomst van gebruik van MP3 als geluidsformaat. Het uiterlijk van Winamp kan veranderd worden met skins en de werking met plug-ins, zoals Advanced Visualization Studio. Het programma is naar eigen voorkeur aan te passen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Winamp biedt ondersteuning voor skins, waarmee het uiterlijk van Winamp aangepast kan worden. Op een computer waar meerdere personen gebruikmaken van hetzelfde gebruikersaccount kan tijdens de installatie gekozen worden om de skin te delen of voor iedere gebruiker aparte instelling vast te leggen. Stabiliteit en snelheid van het programma hangen nauw samen met de actieve skin.

Het heeft verder volgende mogelijkheden:

  • audio- en videoformaten afspelen en converteren tussen bepaalde formaten. Als het bestand niet standaard kan worden afgespeeld, is de ondersteuning toe te voegen met plug-ins;
  • cd's branden, een functie die steeds meer in mediaspelers tot uiting komt;
  • een ingebouwde equalizer;
  • de mediabibliotheek toont honderden muziek- en videostreams en geeft via internet toegang tot uitgezonden media;
  • functies uitbreiden met plug-ins;
  • het beheren van mediabestanden via de Media Library: zoeken en beoordelen van muziek en video;
  • Winamp Pro kan cd's op maximale snelheid "rippen" en branden;
  • mediabestanden zijn op te slaan als speellijst, dergelijke lijsten zijn te openen om de bijbehorende bestanden af te spelen;
  • favoriete mediabestanden zijn gemakkelijk toegankelijk en goed georganiseerd via de Media Library;
  • Winamp kan visuele effecten op de maat van de muziek op het scherm tonen;

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds versie 2 ondersteunt Winamp taalpakketten, waardoor Winamp ook in het Nederlands verkrijgbaar werd.

Systeemvereisten[bewerken | brontekst bewerken]

Winamp 5 draait op Windows 95 of hoger (bijvoorbeeld 98, ME, 2000, XP en Vista) en zowel op 32 bit- als op 64 bit-versies. Om het programma soepel te draaien, wordt minimaal een 410MHz-(Pentium II-)processor, 64 megabyte geheugen, 20 megabyte ruimte op de harde schijf en een 16 bit-geluidskaart aangeraden. Wanneer er een ouder systeem gebruikt wordt kan men voor de lichte versie kiezen, voor de nieuwste mogelijkheden als moderne skins en videoweergave, is minimaal een 2GHz-processor en 140 megabyte geheugen aan te raden.

Stopzetting en overname[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 november 2013 kwam een einde aan de ontwikkeling van Winamp. Vanaf 20 december 2013 zal het programma niet meer te downloaden zijn op de officiële website. Er werd geen specifieke reden voor het stopzetten genoemd.[2] Na 20 december was de site en het forum nog steeds bereikbaar. Op 1 januari 2014 werd bekend dat Winamp en SHOUTcast zijn overgenomen door het Belgische Radionomy.[3] In 2017 leek het er op dat Winamp nieuw leven zou worden ingeblazen, de website werd geüpdatet en er werden vacatures uitgeschreven. In oktober 2018 werd een nieuwe versie gepubliceerd (5.8) en er kwamen berichten dat er in 2019 een nieuwe release zou komen. Sindsdien is het echter weer stil rondom het project.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]