AOL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de term gebruikt op Usenet, zie AOL (Usenet)
AOL LLC
Onderdeel van Time Warner
Onderdeel sinds 2000
Aandeelhouder Time Warner 95%, Google 5%
Oprichting 1980 (in 1989 nam het de huidige naam aan)
2005 (AOL als enige bedrijfsnaam)
Hoofdkantoor Dulles, Virginia
Producten Internet
AOL, AIM, CompuServe, ICQ
Omzet Gestegen $ 599,5 miljoen (Q4 2012)[1]
Winst Gestegen $ 35,7 miljoen (Q4 2012)
Website AOL
Portaal  Portaalicoon   Economie

AOL (afkorting die voorheen stond voor America Online) is onderdeel van het Time Warner-concern, en de grootste internetaanbieder in de Verenigde Staten. Daarnaast is AOL onder meer bekend van zijn instant messenger-programma AOL Instant Messenger (AIM).

AOL begon onder de naam Control Video. Dit bedrijf bood een online dienst genaamd Gameline aan voor de Atari 2600 spelcomputer. In 1983 ging het bedrijf bijna op de fles. In hetzelfde jaar werd videospelspecialist Steve Case algemeen directeur. Hij veranderde de bedrijfsstrategie en lanceerde in 1985 een soort mega-BBS voor de Commodore 64 en 128 genaamd Quantum Link. De naam van het bedrijf werd veranderd in Quantum Computer Services.

In oktober 1989 werd een nieuwe dienst, genaamd AOL, gelanceerd voor de Apple II en de Apple Macintosh. In februari 1991 volgde AOL voor MS-DOS. In oktober van hetzelfde jaar veranderde het bedrijf zijn naam in America Online. Deze veranderingen zorgden voor een enorme groei in betaalde BBS-diensten.

Begin jaren negentig was AOL een van de eerste dienstverleners die aan mensen van buiten de academische en militaire wereld toegang tot het internet aanboden. Vanaf eind jaren negentig begon AOL populaire softwareprojecten en bedrijven op te kopen en te ondersteunen. Deze aankopen zijn:

In 2000 fuseerde AOL met Time Warner. Op 3 april 2006 maakte America Online, Inc. bekend dat ze voortaan de America Online-merknaam niet meer gebruiken en verder gaan als AOL LLC.

Bekende personen gelieerd aan AOL[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties