AT&T

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AT&T, Inc.
Beurs NYSE: T
Oprichting 1984
Sleutelfiguren Randall L. Stephenson, voorzitter en CEO, John Joseph Stephens, CFO[1]
Hoofdkantoor Dallas, Texas
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 258.870 (2010)[1]
Producten Telefoon communicatie
Netwerkens
Rekencentra
Omzet Gestegen USD 124,3 miljard (2010)[2]
Winst Gestegen USD 19,9 miljard (2010)[2]
Website AT&T
Portaal  Portaalicoon   Economie
Hoofdkantoor in Dallas
Hoofdkantoor mobiele telefonie in Atlanta

AT&T Inc. is een Amerikaans telecommunicatieconcern. Het is de grootste provider en wholesale carrier op de markt van lokale, lange-afstands- en mobiele telefoondiensten in de Verenigde Staten. Sinds juni 2008 is het hoofdkantoor van het bedrijf in Dallas, Texas.

Geschiedenis[bewerken]

De voorganger van het huidige AT&T Inc. is American Telephone & Telegraph en was later hernoemd tot AT&T Corporation. Dit oorspronkelijke bedrijf ontstond in 1880 uit een werkmaatschappij van Bell Telephone Company. AT&T Corporation was een van de grootste en machtigste bedrijven in de Verenigde Staten, waardoor het de bijnaam "Ma Bell" kreeg. Om ervoor te zorgen dat het monopolie van het concern doorbroken werd, dwong de FCC het bedrijf zich in 1984 in een aantal zelfstandige regionale delen op te breken. Deze nieuwe bedrijven werden de Regional Bell Operating Companies (RBOC's) genoemd, of ook wel "Baby Bells".

Door overname van voormalige zusterbedrijven groeiden sommige van deze "Baby Bells" zelf uit tot grote concerns, die zich konden meten met het "oude" AT&T, dat zich na de opsplitsing hoofdzakelijk met Long Distance bezig hield. Een van de grootste overgebleven Baby Bells was SBC Communications (SBC), ontstaan uit Southwestern Bell Corporation. In 2005 kondigde SBC een overnamebod aan op voormalig moederbedrijf AT&T Corporation. Eind 2005 werd de overname voltooid en SBC Communications kreeg hierdoor het recht op de merknaam "AT&T". Omdat deze merknaam een aanzienlijk groter draagvlak heeft dan SBC, hernoemde het bedrijf zich hierna tot AT&T Inc. Onderzoeken hebben uitgewezen dat bijna 95% van alle Amerikanen bekend zijn met de merknaam AT&T. Het nieuwe concern veranderde ook de beurscode aan de New York Stock Exchange van "SBC" naar het historisch beladen "T" (dat simpelweg staat voor "Telephone").

In 2007 sloot AT&T een contract met de elektronicagigant Apple. AT&T werd de enige provider van de populaire iPhone in de VS. Op 20 maart 2011 maakte AT&T bekend dat het T-Mobile USA van Deutsche Telekom wilde overnemen voor het bedrag van 39 miljard dollar in geld en aandelen, en zou daarmee het enige GSM-netwerk in de Verenigde Staten verkrijgen. Per september 2011 staat deze overname echter stil omdat het Amerikaanse Ministerie van Justitie de overname vooralsnog blokkeert[3].

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. a b http://finance.yahoo.com/q/pr?s=T+Profile
  2. a b http://finance.yahoo.com/q/is?s=T+Income+Statement&annual
  3. http://www.phonearena.com/news/AT-T-responds-to-DOJ-lawsuit-calls-MetroPCS-and-Cricket-a-bigger-threat-than-T-Mobile_id22019