Yahoo!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yahoo! Inc.
Het logo van Yahoo! (sinds 2013)
Het logo van Yahoo! (sinds 2013)
Beurs NASDAQ: YHOO
Oprichting Santa Clara, Californië
2 maart 1995
Oprichter(s) David Filo
Jerry Yang
Sleutelfiguren Marissa Mayer (CEO)
Hoofdkantoor Sunnyvale, Californië
Werknemers 11.700 (2013)[1]
Producten Portaalsites, zoekmachines, internetdiensten
Omzet Gedaald 3,7 miljard dollar (2010)[2]
Winst Gestegen 1,2 miljard dollar (2010)[2]
Website Yahoo!
Portaal  Portaalicoon   Economie
Hoofdkantoor van Yahoo.
Voormalig logo van Yahoo!

Yahoo! Inc. is een Amerikaans bedrijf dat onder andere bekend is van hun portaalsite en zoekmachine. De e-maildienst Yahoo! Mail behoort samen met Outlook.com en Gmail tot de marktleiders op het gebied van gratis aanbieders.

Yahoo! werd in januari 1994 opgericht door de Stanford-studenten David Filo en Jerry Yang. In maart 1995 werd het formeel opgericht als een bedrijf. Yahoo! is een acroniem voor Yet Another Hierarchical Officious Oracle en een volk uit Gullivers reizen van Jonathan Swift. In 1996 kreeg Yahoo! een notering op de beurs. In 2007 telde het bedrijf ongeveer 13 000 werknemers.

Begin februari 2008 deed Microsoft een bod op de onderneming van 44,6 miljard dollar. Dit bod is uiteindelijk afgeketst door de tegenwerking van het management van Yahoo!.

Bedrijfsoverzicht[bewerken]

Yahoo! begon als "Jerry and David's Guide to the World Wide Web", maar gaandeweg kwam er een nieuwe bijnaam. Yahoo! werd een acroniem van "Yet Another Hierarchical Officious Oracle", maar Filo en Yang blijven erbij dat ze deze naam kozen vanwege de algemene definitie, voortgekomen uit Gullivers reizen van Jonathan Swift: "onbeleefd, ongeraffineerd, onbeschaafd persoon". Om deze reden hoort "Yahoo!" uitgesproken te worden met de nadruk op de eerste lettergreep. Yahoo! was aanvankelijk alleen gehost vanuit een werkstation (Akebono), terwijl de software verbleef op Filo's computer (Konishiki). "Yet Another" gaat terug tot het Unix-programma yacc, hetgeen "Yet Another Compiler Compiler" betekent.

Yahoo! ging op 12 april 1996 met een initiële opbrengst van $ 33,8 miljoen (door een verkoop van 2,6 miljoen aandelen van $13 per stuk) naar de beurs.

De populariteit en daardoor de aanbiedingen van Yahoo! stegen, zodat het een warenhuis werd voor veel activiteiten op het internet. Nu omhelst het: Yahoo! Mail, een webmaildienst; Yahoo! Messenger, een instant messenger; Yahoo! Games; Yahoo! Entertainment, een veiling en onder meer informatieportalen. Veel van deze activiteiten waren ooit onafhankelijke bedrijfjes, opgekocht door het bedrijf. Zo ook GeoCities, een gratis webhost. Veel van deze overnames waren controversieel en ongewenst volgens de oorspronkelijke gebruikers. Yahoo! heeft hiernaast vele samenwerkingscontracten met diverse telecommunicatiebedrijven.

In het najaar van 2002 kocht Yahoo! een grote groep bedrijven op om de eigen zoekmachine te ondersteunen. In december 2002 kocht het bedrijf Inktomi en in juli 2003 Overture Services (en de dochtermaatschappijen AltaVista en AlltheWeb). Op 18 februari 2004 liet Yahoo! de Google-aangedreven zoekresultaten voor wat het is en ging de eigen ontwikkelde technologie gebruiken voor hun site.

In maart 2005 verwierf het bedrijf een meerderheid in Ludicorp en kwam daardoor in het bezit van de fotosite Flickr.

In juni 2005 verwierf Yahoo! blo.gs, een service gebaseerd op RSS-aggregatie, voornamelijk weblogs (vandaar de naam), met een eenvoudige lijst van snel geactualiseerde weblogs, geordend naar datum van update. Blo.gs was het eerste internetbedrijf met een onconventionele domeinextensie. Yahoo! verwierf Delicious als tweede in deze ranglijst.

Op vrijdag 4 april 2007 liet Microsoft weten enkele maanden geleden een overnamebod op Yahoo! uitgebracht te hebben. De Wall Street beursindices van Yahoo! sprongen die dag hierdoor met 16% omhoog. Yahoo! is op dat moment ongeveer 50 miljard dollar waard. Yahoo! bevindt zich net als Google en MSN op dezelfde markt op het gebied van online adverteren. Yahoo! nam als reactie op de acquisitie van Doubleclick door Google kortgeleden alle aandelen van het Amerikaanse online advertentiebureau Right Media over. De overname gaat vooralsnog niet door, maar samenwerking om een gemeenschappelijk front tegen Google te vormen wordt niet uitgesloten.

Personeelsevolutie:

 • begin 2007: 12.300 leden;
 • begin 2008: 13.000 leden;
 • begin 2009: 13.300 leden;
 • begin 2010: 13.300 leden;
 • begin 2011: 13.700 leden;
 • begin 2012: 12.300 leden;
 • begin 2013: 11.700 leden.

Yahoo! heeft een opmerkelijke trend sinds 2010, hun omzet daalt maar hun winst stijgt.

 • 2007: Omzet: Gestegen USD 3 miljard / Winst: Gestegen USD 900 miljoen
 • 2008: Omzet: Gestegen USD 3,2 miljard / Winst: Gestegen USD 1 miljard
 • 2009: Omzet: Gestegen USD 3,8 miljard / Winst: USD 1 miljard
 • 2010: Omzet: Gedaald USD 3,7 miljard / Winst: Gestegen USD 1,2 miljard
 • 2011: Omzet: Gedaald USD 3,5 miljard / Winst: Gestegen USD 1,35 miljard
 • 2012: Omzet: Gedaald USD 3,4 miljard / Winst: Gestegen USD 1,37 miljard

Gratis e-mail[bewerken]

Yahoo! levert zoals hierboven al gemeld gratis e-mail. De maximale opslagruimte voor e-mails bedroeg sinds de zomer van 2005 één gigabyte. Hiermee is Yahoo! de concurrentiestrijd met Google begonnen. Google begon in het voorjaar van 2004 met een webmailclient genaamd Gmail door één gigabyte aan schijfruimte te gunnen. Hotmail doet tegenwoordig ook mee, de vervanging van Hotmail, Windows Live Hotmail geeft gebruikers onbeperkte opslagruimte. Voor uitgaande e-mails is het mogelijk om bijlagen mee te sturen tot tien megabyte. Vanaf juni 2007 kreeg de Yahoo!-klant ongelimiteerde ruimte om zijn e-mails in op te slaan. In 2013 werd dat omgevormd naar één terabyte.[3]

Verder beslaat het e-mailaccount een database die door de gebruiker ingevoerd en onderhouden kan worden. Er is de mogelijkheid om een bestaande Microsoft Outlook-database (.CSV) en Palm Desktop- (.ABA) en Netscape-bestanden (.LDIV) in te voeren en uit te voeren. Het e-mailaccount is synchroon met een kalender. Hierin kunnen afspraken en planningen opgeslagen worden. De gebruiker beschikt ook over een kladblok voor aantekeningen, die men desgewenst in mappen kan rangschikken.

Binnenkomende post kan desgewenst gestructureerd worden in mappen per contactpersoon. Als laatste beschikt de gebruiker over een zoekmachine om binnen zijn/haar e-mails op titel of inhoud te zoeken. Alle bijlagen van uitgaande en binnenkomende e-mails worden gescand door Norton AntiVirus en SpamGuard. Verder is de interface van de mailbox aan te passen op kleur en diverse thema's.

In het nieuws[bewerken]

CEO Marissa Mayer

Voormalig directeur Farzad Nazem ging op 8 juni 2007 met pensioen. Met zijn 45 jaar al 26 jaren in de ICT-sector gewerkt te hebben vond hij het wel welletjes. Medeoprichter Jerry Yang heeft hierop de taken voor deze functie tijdelijk overgenomen, totdat hij een geschikte kandidaat vond. Nazem verving Dan Rosensweig begin 2007 als COO (Chief Operating Officer) oftewel algemeen directeur. Ook Terry Semel (voormalig CEO) was vanaf eind juni 2007 geen topman meer bij Yahoo!. Medeoprichter Jerry Yang nam dit tijdelijk van hem over. Semel nam ontslag na verhitte discussies over zijn buitenproportioneel hoge beloning. Verschillende CEO-wisselingen resulteerden in september 2011 in een tijdelijke hoofdrol voor Tim Morse die evenals in 2008 te maken kreeg met een vijandig bod van Microsoft op het bedrijf.[4] Op 13 mei 2012 neemt een nieuwe CEO, Ross Levinson, de plaats in van de vorige die een deel van zijn cv gefingeerd had.[5] Levinson maakt op 17 juli in hetzelfde jaar alweer plaats voor de van Google afkomstige Marissa Mayer.[6][7]

Begin 2014 onthulde Edward Snowden dat de Britse geheime dienst (GCHQ) met medewerking van de NSA in het programma Optic Nerve stiekem privé-webcambeelden capteerde van zo'n 1,8 miljoen, niet-geselecteerde gebruikers van Yahoo! Messenger.[8]

Onderdelen van Yahoo![bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties