CompuServe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

CompuServe was een Amerikaans bedrijf dat in 1969 is opgericht als computerservicebureau van verzekeringsbedrijf Golden United Corporation, zich later ontwikkelde tot internetprovider en in 1998 werd overgenomen door AOL.

Geschiedenis[bewerken]

CompuServe hield zich in eerste instantie bezig met computertimesharing. Daarbij konden gebruikers via een modem inbellen op het CompuServe-netwerk en gebruikmaken van vele interactieve diensten, zoals e-mail, forums en sharewareregistratie. Het netwerk van CompuServe werd uitgebreid met vele lokale inbelpunten, zodat CompuServe-abonnees feitelijk wereldwijd tegen lokaal tarief konden inbellen.

Rond 1990 heeft CompuServe het eigen e-mailsysteem gekoppeld aan het publieke internet, zodat de abonnees wereldwijd via het internet konden mailen met derden.

CompuServe heeft zich later ontwikkeld tot internetprovider, waarbij met name de gezinsvriendelijkheid toegevoegde waarde zou moeten bieden: Compuserve bood al snel contentfiltering aan om ongewenste sites te blokkeren.

CompuServe is in februari 1998 onderdeel geworden van AOL. De Nederlandse tak van CompuServe is per 1 december 2009 opgegaan in Telfort.[1]

Nederland[bewerken]

Het bedrijf werd in Nederland met name bekend door de gratis cd-roms die het bedrijf van 1996 tot 2001 op grote schaal verspreidde via bijbundeling bij modems, tijdschriften en andere vormen van multimedia en waarmee tijdelijk gratis toegang tot internet kon worden verkregen. Dit werd eind jaren negentig zo massaal gedaan dat sommige mensen de gratis cd's als onderzetter gebruikten of er zelfs een kamermuur mee behingen.[2] Ook werden via internet meerdere acties opgezet waarbij mensen aangezet werden tot het massaal terugsturen van de cd-roms naar CompuServe.[3]

Externe links[bewerken]