ICQ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ICQ
Ontwikkelaar AOL
Recentste versie 8.4.7784 
(september 2015)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Mac OS X, Linux en internet
Categorie Instant messaging
Licentie Propriëtaire freeware
Website ICQ.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

ICQ is een instantmessagingtechnologie van het in juni 1996 opgerichte internetbedrijf Mirabilis. De online dienst maakte in de jaren negentig snel furore. Het OSCAR-protocol dat ICQ gebruikt is niet publiekelijk beschikbaar. America Online nam Mirabilis en ICQ in 1998 over.

ICQ is een drieletterwoord waarvan de Engelse uitspraak fonetisch gezien overeenkomt met het Engelstalige zinnetje: I seek you (in het Nederlands vertaald tot Ik zoek je). Mirabilis wilde met die naam duidelijk maken dat je met ICQ snel iemand kon vinden en realtime benaderen aan de hand van zijn of haar unieke identificatienummer, kortweg UIN.

Geschiedenis[bewerken]

Hoewel het principe van instant messaging reeds vroeger werd gerealiseerd door programma's als Talk (op Unix-systemen) en IRC was ICQ het allereerste instant messaging platform op het internet dat een grote doorbraak kende en instant-messaging daarmee gemeengoed maakte.

Sinds de komst van Microsofts MSN Messenger is de populariteit van het programma flink afgenomen.

ICQ werkt sinds 2003 met het gesloten OSCAR-netwerkprotocol van AOL, maar er zijn ook compatibele programma's zoals Trillian of Adium beschikbaar, gemaakt door derden.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]