LibreOffice

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LibreOffice
Logo
LibreOffice
Ontwikkelaar The Document Foundation
Recentste versie 7.3.6 (8 september 2022)[1] Bewerken op Wikidata
Laatste bètaversie [2][3][4]
Onderhoudsversie (long-term support)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, OS X 10.6+[5], Linux en Unix
Geschreven in C++ en Java
Categorie Kantoorsoftwarepakket
Licentie LGPL 3
Versiebeheer git.libreoffice.org
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

LibreOffice is een kantoorsoftwarepakket ontwikkeld door The Document Foundation en beschikbaar voor Windows, OS X, Android en Linux. LibreOffice is een fork van OpenOffice.org. LibreOffice is vrij en gratis verkrijgbare software.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2010 stapten ontwikkelaars van OpenOffice.org uit het project, nadat het eigendom was geworden van Oracle doordat dit bedrijf Sun had overgenomen. De ontwikkelaars richtten "The Document Foundation" op en ontwikkelden het OpenOffice.org-pakket voorlopig verder als LibreOffice.[6] Hiervoor gebruikten ze de bètaversie van OpenOffice.org 3.3. Verschillende andere softwarebedrijven sloten zich bij hen aan. Vanaf dat moment was het ontwikkelen van LibreOffice een feit.

De merknaam LibreOffice was oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke merknaam, omdat men hoopte dat Oracle de naam OpenOffice.org zou afstaan aan The Document Foundation en zich eveneens zou aansluiten.[7] Oracle weigerde dit en eiste het vertrek bij OpenOffice.org van alle betrokken ontwikkelaars. Eind oktober 2010 stapten 33 ontwikkelaars over.[8][9]

Op dit moment gebruiken onder andere Arch, Canonical, Novell en Red Hat LibreOffice in hun besturingssystemen.[9]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

LibreOffice is gebaseerd op OpenOffice.org en heeft daar nog de zichtbare kenmerken van. Zo lijkt de gebruikersinterface nog steeds sterk op die van OpenOffice.org en zijn zelfs de namen van de verschillende pakketonderdelen hetzelfde gebleven.[10] Het pakket is wat dat betreft dus een doorontwikkeling van wat de ontwikkelaars gemaakt hebben voor OpenOffice, onder een andere naam. LibreOffice maakt gebruik van de Tango-pictogrammen.

Sinds LibreOffice 5.3 is er een nieuwe, experimentele gebruikersinterface genaamd Muffin.[11][12] De nieuwe GUI is vergelijkbaar met Ribbon, dat door Microsoft is ontwikkeld voor Microsoft Office.

Modules[bewerken | brontekst bewerken]

LibreOffice Writer

Het pakket bestaat uit de volgende programma's:

Deze programma's kunnen bestanden in verschillende formaten openen en opslaan. Standaard worden documenten opgeslagen in het OpenDocument-formaat, dat in essentie een ZIP-archief van XML-bestanden (en eventueel bijhorende afbeeldingen) is. Andere bestandsformaten worden ook ondersteund, zoals de meeste bestandsformaten uit de Microsoft Office-bundel die het OOXML-formaat gebruiken. Ook bestaat er de mogelijkheid om pdf te exporteren.

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van versies van LibreOffice voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Tabel met het vrijgaveritme

The Document Foundation neemt zich voor om elke zes maanden een nieuwe hoofdversie vrij te geven.[13]

The Foundation biedt twee verschillende hoofdversies van LibreOffice aan. De laatste hoofdversie (Fresh) is voor gebruikers die uit zijn op de nieuwste verbeteringen en toevoegingen, terwijl de voorlaatste (Still) meer bestemd is voor gebruikers die een hoge stabiliteit verkiezen boven de nieuwste wijzigingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • StarOffice, voorloper van OpenOffice en LibreOffice

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie LibreOffice van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.