Oracle Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdkantoor van Oracle Corporation in Redwood City (Californië)

Oracle Corporation is een Amerikaans softwarebedrijf genoteerd aan de New York Stock Exchange. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 100.000 werknemers. De CEO van Oracle is Larry Ellison. Het hoofdkantoor is in Redwood City (Californië).

Oracle Corporation is vooral bekend vanwege zijn database-systeem Oracle. Tegenwoordig begeeft het zich, zeker na de overname van BEA Systems, ook steeds meer op de middleware markt. Naast databases is Oracle Corporation ook een van de grootste leveranciers van bedrijfssoftware verzameld onder de naam Oracle E-Business Suite (ERP/CRM pakket).

De belangrijkste productgroepen van Oracle Corporation zijn:

  • Databases, o.a. Oracle 11g, Berkeley DB, InnoDB, Java DB, MySQL, Oracle Rdb, TimesTen.
  • Developer Tools
  • Oracle Fusion Middleware
  • E-Business Suite (ERP/CRM pakket)

Open source[bewerken]

  • Linux in het bedrijf - Oracle Database is nummer 1 als het om Linux gaat, met een marktaandeel van 82,6%, en Oracle Unbreakable Linux biedt kwaliteitsondersteuning voor Linux
  • Eclipse - Oracle is lid van de raad van bestuur en strategisch ontwikkelaar van Eclipse, en heeft Oracle TopLink gegeven aan de open-sourcegemeenschap. Daarnaast levert Oracle ontwikkelaars en managers voor drie projecten van Eclipse: Dali JPA Tools, JavaServer Faces (JSF) en BPEL.
  • Vereenvoudiging van de ontwikkeling van PHP
  • Open source - toolingprojecten - Oracle levert een bijdrage aan diverse toolingprojecten, zoals Project Trinidad (ADF Faces), Eclipse, Spring en SASH.
  • Integratie in Berkeley DB - Berkeley DB van Oracle is de meest algemeen gebruikte open-sourcedatabase ter wereld; het aantal implementaties wordt geschat op meer dan 200 miljoen.
  • InnoDB, ontwikkeld door Innobase Oy, een dochteronderneming van Oracle, en een transactional storage engine voor de populaire database MySQL.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Oracle werd opgericht in 1977 en bracht in 1979 de eerste commerciële relationele database uit.

Overnames[bewerken]

In januari 2005 nam het PeopleSoft over. Peoplesoft had zelf vlak daarvoor JDEdwards overgenomen. Daarna heeft Oracle zich in de CRM markt ingekocht via het opkopen van Siebel. In maart 2007 werd Hyperion ingelijfd en in april 2008 BEA Systems. In 2009 nam het bedrijf Sun Microsystems over voor 7,4 miljard dollar[1].

Rechtszaak tegen Google[bewerken]

Op 13 augustus 2010 klaagde Oracle Google aan voor het overtreden van patenten met betrekking tot Java[2], dat Google gebruikt in zijn Open Source besturingssysteem Android. Na de overname van Sun in 2009 heeft Oracle de Java technologie in handen gekregen en neemt hiermee een andere koers dan Sun tot dan toe met deze open programmeertaal voer. De ondersteuning van het besturingssysteem OpenSolaris is gestaakt.[3] Google heeft aangegeven zich te gaan verweren tegen alle aanklachten.[4].

Op 23 mei heeft de jury unaniem geoordeeld dat Google met Android geen inbreuk maakt op 2 Java-patenten. Ook is volgens de meeste juryleden Googles gebruik van api's legitieme fair use[5].

Externe link[bewerken]