Oracle Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oracle
Oracle Corporation
Beurs NYSE: ORCL
Oprichting 1977
Oprichter(s) Larry Ellison
Bob Miner
Ed Oates
Sleutelfiguren Larry Ellison (voorzitter)
Mark Hurd (CEO)
Safra A. Catz (CEO)
Hoofdkantoor 500 Oracle Parkway
Redwood City, Californië Vlag van de Verenigde Staten
Werknemers 136.000 (in fte, per 31 mei 2019)
Producten Software
Industrie Computer
Omzet/jaar US$ 39,5 miljard (bj 2019)
Winst/jaar US$ 11,1 miljard (bj 2019)
Website Oracle website met productinformatie
Oracle website voor beleggers
Portaal  Portaalicoon   Economie

Oracle Corporation is een Amerikaans softwarebedrijf genoteerd aan de New York Stock Exchange. Oprichter Larry Ellison is voorzitter van het bedrijf. Het hoofdkantoor is in Redwood City (Californië).

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Oracle Corporation is vooral bekend vanwege zijn databasesysteem Oracle. Tegenwoordig begeeft het zich, zeker na de overname van BEA Systems, ook steeds meer op de middleware markt. Naast databases is Oracle Corporation ook een van de grootste leveranciers van bedrijfssoftware verzameld onder de naam Oracle E-Business Suite (ERP-/CRM-pakket).

Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 136.000 werknemers in dienst, hiervan zijn er 44.000 actief in de Verenigde Staten. Het heeft zo'n 38.000 medewerkers die vooral bezig zijn met Onderzoek & Ontwikkeling.

De belangrijkste productgroepen van Oracle Corporation zijn:

  • Databases, o.a. Oracle 11g, Berkeley DB, InnoDB, Java DB, MySQL, Oracle Rdb, TimesTen.
  • Developer Tools
  • Oracle Fusion Middleware
  • E-Business Suite (ERP/CRM-pakket)

Open source[bewerken | brontekst bewerken]

  • Linux in het bedrijf - Oracle Database is nummer 1 als het om Linux gaat, met een marktaandeel van 82,6%, en Oracle Linux biedt met de unbreakable kernel kwaliteitsondersteuning voor Linux.
  • Eclipse - Oracle is lid van de raad van bestuur en strategisch ontwikkelaar van Eclipse, en heeft Oracle TopLink gegeven aan de opensourcegemeenschap. Daarnaast levert Oracle ontwikkelaars en managers voor drie projecten van Eclipse: Dali JPA Tools, JavaServer Faces (JSF) en BPEL.
  • Vereenvoudiging van de ontwikkeling van PHP.
  • Open source - toolingprojecten - Oracle levert een bijdrage aan diverse toolingprojecten, zoals Project Trinidad (ADF Faces), Eclipse, Spring en SASH.
  • Integratie in Berkeley DB - Berkeley DB van Oracle is de meest algemeen gebruikte open-sourcedatabase ter wereld; het aantal implementaties wordt geschat op meer dan 200 miljoen.
  • InnoDB, ontwikkeld door Innobase Oy, een dochteronderneming van Oracle, en een transactional storage engine voor de populaire database MySQL.

Het bedrijf heeft een gebroken boekjaar dat loopt tot 31 mei. Vanaf het boekjaar 2012 tot en met 2019 heeft het bedrijf nauwelijks omzetgroei gerealiseerd en de jaaromzet schommelde rond de US$ 37-39 miljard. Voor de nettowinst geldt hetzelfde, deze lag tussen de US$ 9 - 11 miljard over deze acht jaren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Oracle werd opgericht in 1977 door Larry Ellison, Bob Miner en Ed Oates. De eerste naam waaronder zij handelden was Software Development Laboratories (SDL). In 1979 brachten zij de eerste commerciële relationele database uit en in dat jaar veranderde de bedrijfsnaam in Relational Software, Inc (RSI) om daarmee dichter bij het belangrijkste product te komen Oracle Database. In 1995 werd de naam weer gewijzigd in Oracle Corporation.

Overnames[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2005 nam het PeopleSoft over. PeopleSoft had zelf vlak daarvoor JDEdwards overgenomen. Daarna heeft Oracle zich in de CRM markt ingekocht via het opkopen van Siebel. In maart 2007 werd Hyperion ingelijfd en in april 2008 BEA Systems. In 2009 nam het bedrijf Sun Microsystems over voor 7,4 miljard dollar.[1]

In november 2016 nam Oracle het cloudsoftwarebedrijf NetSuite over.[2] Oracle betaalde US$ 9,3 miljard of US$ 109 per aandeel NetSuite.[3] Voor de overname had Larry Ellison met zijn familie al een groot minderheidsbelang in het bedrijf. Met de transactie wordt de cloudapplicaties van beide bedrijven versterkt. In 2016 behaalde Oracle zo’n 8% van de omzet met clouddiensten en heeft de ambitie dit aandeel te verhogen.[3] NetSuite werd in 1998 opgericht en werkt vooral voor het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf en voor middelgrote bedrijven.[3]

Rechtszaak tegen Google[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 augustus 2010 klaagde Oracle Google aan voor het overtreden van patenten met betrekking tot Java[4], dat Google gebruikt in zijn open source-besturingssysteem Android. Na de overname van Sun in 2009 heeft Oracle de Java technologie in handen gekregen en neemt hiermee een andere koers dan Sun tot dan toe met deze open programmeertaal voer. De ondersteuning van het besturingssysteem OpenSolaris is gestaakt.[5] Google heeft aangegeven zich te gaan verweren tegen alle aanklachten.[6] Op 23 mei heeft de jury unaniem geoordeeld dat Google met Android geen inbreuk maakt op 2 Java-patenten. Ook is volgens de meeste juryleden Googles gebruik van api's legitieme fair use.[7]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oracle Corporation van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.