Voltijdsequivalent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fte)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Voltijds, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

Voltijdsequivalent (afgekort vte) – Engels: full-time equivalent (fte) – is een rekeneenheid voor de omvang van een arbeidsovereenkomst of werknemersbestand. Eén voltijdsequivalent komt overeen met een voltijdse werkweek van één werknemer.

De berekening van het aantal werkuren voor 0,5 vte (een deeltijdse functie van bijvoorbeeld 2½ dag) verschilt per sector naargelang het aantal overeengekomen werkuren voor een voltijdse werkweek (in Nederland van 32 tot 40 uur, in België van 30 tot 40 uur[1]):

  • Vlag van Nederland Nederland: 0.5 (vte) × 32 (minimum aantal werkuren) in een periode van 2½ dag (60 uur, voor en na het werk meegerekend) waarvan men 16 uur werkt (middagpauze op het werk telt niet mee) en 44 uur niet werkt.
  • Vlag van België België: 0.5 (vte) × 30 (minimum aantal werkuren) in een periode van 2½ dag (60 uur, voor en na het werk meegerekend) waarvan men 15 uur werkt (middagpauze op het werk telt niet mee) en 45 uur niet werkt.

Binnen het Nederlands onderwijs wordt vte ook aangegeven met werktijdfactor.