DeWereldMorgen.be

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DeWereldMorgen.be
DeWereldMorgen.be
Type Nieuwswebsite
Taal Nederlands
Opgericht 1 maart 2010
Locatie Vooruitgangstraat 333
1030 Schaarbeek
Alexa-positie The Earth seen from Apollo 17 with transparent background.png 193317
Vlag van België 2180 (maart 2019)
Link www.dewereldmorgen.be
Portaal  Portaalicoon   Media

DeWereldMorgen.be is een Belgische Nederlandstalige nieuwswebsite.

Historiek[bewerken]

De nieuwswebsite werd gelanceerd op 1 maart 2010 door Dirk Barrez en Han Soete als opvolger van Indymedia.be.[1] In 2014 namen Bieke Purnelle en Ciska Hoet de algemene coördinatie over. Naast een kleine professionele redactie zijn er tal van burgerjournalisten actief.

De redactie tracht om los van de commerciële logica aan nieuwsberichtgeving te doen en komt ervoor uit dat hun boodschap eveneens gekleurd is. Ze stellen: "Onbewogen neutraliteit is niet aan ons besteed. Objectiviteit en correctheid des te meer". Hierbij verkondigen ze vaak de boodschap van de sociale organisaties in het land en is er een nauwe samenwerking met vakbonden, drukkingsgroepen, ngo's en tal van andere middenveldsorganisaties.

Ze rechtvaardigen deze houding op hun Facebookpagina[2] door middel van een citaat van de Amerikaanse historicus Howard Zinn. Deze stelde: "Het is onmogelijk neutraal te zijn op een bewegende trein". Tevens halen ze Robert W. McChesney aan die stelde: “Mensen die zich zorgen maken over mensenrechten, sociale rechtvaardigheid of het milieu, moeten begrijpen dat ze uiteindelijk niets kunnen veranderen zolang ze de media niet veranderen".

Ze wijzen hiermee de traditionele media met de vinger, die beweren neutraal te zijn in hun berichtgeving, maar vaak censuur zouden toepassen in het kader van de marketing omdat er zonder reclame-inkomsten geen redactie zou zijn.[3] Om geen beroep te moeten doen op adverteerders werkt DeWereldMorgen.be met een mix van inkomsten: donaties van lezers, subsidies van de overheid en een zestigtal sociale organisaties, waaronder het ABVV en verscheidene vakcentrales.[4]

Externe link[bewerken]