Howard Zinn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Howard Zinn

Howard Zinn (Brooklyn (New York), 24 augustus 1922Santa Monica, 27 januari 2010) was een invloedrijk Amerikaans historicus van linkse signatuur.

Zinn was hoogleraar aan de Boston University. Hij ontving verschillende prijzen voor zijn werk. Zijn bekendste boek is A people's history of the United States, waarin hij het ontstaan van de Verenigde Staten bekijkt door de ogen van indianen, zwarte slaven, vrouwen en arbeiders. Het boek wordt als leerboek gebruikt op sommige Amerikaanse middelbare scholen, ondanks herhaalde pogingen van (Republikeinse) politici om het boek uit het onderwijs te bannen.[1]

Daarnaast was Zinn ook toneelschrijver. Hij schreef drie stukken, waaronder Emma, gebaseerd op het leven van Emma Goldman. In zijn laatste stuk, Marx in Soho: a play on history keert Karl Marx terug uit de dood; hij krijgt een laatste kans van de autoriteiten van het hiernamaals om zijn naam te zuiveren. Hij belandt echter per ongeluk in SoHo (New York), in plaats van Soho (Londen), waar Marx een groot deel van zijn leven doorbracht.

Bibliografie[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Republican introduces legislation to ban Howard Zinn's books from publicly funded schools. The Independent (4 maart 2017).

Externe link[bewerken]