Facebook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Facebook
Facebook
Type Sociaalnetwerksite
Taal 153 talen
Registratie Verplicht en gratis
Gebruikers 1,86 miljard (actief, 4e kwartaal 2016)[1]
Eigenaar Facebook Inc.
Auteur(s) Mark Zuckerberg
Eduardo Saverin
Sean Parker
Dustin Moskovitz
Chris Hughes
Opgericht 4 februari 2004
Status Actief
Programmeertaal C++, PHP[2] en D[3]
Link Facebook.com
Portaal  Portaalicoon   Media
Facebook Inc.
Beurs NASDAQ: FB
Oprichting 4 februari 2004
Oprichter(s) Mark Zuckerberg
Sleutelfiguren Mark Zuckerberg (CEO)

Sheryl Sandberg (COO)

Land Verenigde Staten
Hoofdkantoor Menlo Park, Californië
Werknemers 13.598 (31 maart 2016)
Producten Instagram
WhatsApp
Oculus VR
PrivateCore
Industrie Internet
Omzet US$ 26,9 miljard (2016)[4]
Winst US$ 10,2 miljard (2016)[4]
Marktkapitalisatie US$ 493 miljard (7 aug 2017)
Website (en) Investor relations
Portaal  Portaalicoon   Economie

Facebook (voorheen Thefacebook) is een online, gratis sociaalnetwerksite. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Menlo Park, Californië, Verenigde Staten. Mark Zuckerberg is medeoprichter en algemeen directeur.[5]

Na registratie kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen,[6] berichten versturen, statussen plaatsen, foto's posten, video's delen en notificaties krijgen van vrienden die hun profiel updaten. Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en hun vrienden categoriseren in groepen, zoals "Vrienden van het werk" of "Goede vrienden".

De naam Facebook is afgeleid van face book. Dit was een (destijds papieren) systeem waarmee studenten aan Amerikaanse universiteiten hun studiegenoten aan de hand van foto's beter moesten leren kennen.[7]

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

Voordat hij Facebook oprichtte had Zuckerberg, die destijds een tweedejaars student psychologie was aan het Harvard College, al meerdere socialenetwerksites voor zijn medestudenten ontworpen, zoals facemash.com dat slechts enkele dagen bestond maar in die korte tijd zeer populair werd. Zuckerberg werd er door het universiteitsbestuur van beschuldigd met deze site de privacy van anderen te schenden en de regels te overtreden, maar hij werd uiteindelijk niet vervolgd.[8]

In januari 2004 ontwierp Zuckerberg een code voor een nieuwe, met Facemash vergelijkbare website. Facebook ontstond daadwerkelijk op 4 februari 2004 als "The facebook". Een van de oprichters was Zuckerberg, de andere oprichters waren Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz en Chris Hughes.[9] Binnen 24 uur nadat "The facebook" was opgericht hadden al 1.200 studenten zich geregistreerd, waarna dit aantal snel verder groeide. In eerste instantie konden alleen nog studenten van het Harvard College lid worden, maar al snel werd dit uitgebreid tot de gehele Harvard-universiteit, vervolgens naar andere universiteiten in Boston en de hele Ivy League. Nog enige tijd later werden studenten van de meeste universiteiten in de VS en Canada toegelaten. Het hoofdkantoor van Facebook werd in juni 2004 verplaatst naar Palo Alto, Californië.[10]. In augustus 2005 werd de domeinnaam Facebook.com opgekocht voor $200,000.[11]

Groei[bewerken]

In september 2006 werd Facebook geheel openbaar, waarna iedereen van dertien jaar en ouder zich kon registreren. Er was in dat jaar even sprake van een overname door Yahoo! voor een bedrag rond een miljard dollar. De verkoop was mondeling overeengekomen, maar toen Yahoo! zijn bod verlaagde naar US$ 800 miljoen sloeg Zuckerberg het bod af. Ook nadat Yahoo! zijn oorspronkelijke bod van een miljard weer op tafel had gelegd weigerde Zuckerberg te verkopen.[12] In 2007 maakten Google en Microsoft bekend te azen op een belang in het bedrijf. Op 25 oktober 2007 werd bekend dat Microsoft voor US$ 240 miljoen een aandelenbelang had genomen van 1,6% in Facebook.[13] De totale waarde van Facebook werd hierdoor nu geschat op US$ 15 miljard.

Facebook was een van de eerste virtuele gemeenschappen die een publieke web-API aanbood, een manier voor derden om gebruik te maken van de data van Facebook in een eigen (web)applicatie. Dit was een groot succes, wat tot uiting kwam in populaire Facebook-applicaties als Scrabble, Schaken, Poker, FarmVille, CityVille, Gardens of Time en Pet Society. De meeste van deze applicaties werden uitgegeven door Zynga en Playfish. Veel andere virtuele gemeenschappen, waaronder het Nederlandse Hyves, hebben destijds ook dergelijke API's gelanceerd. Enige standaardisatie in dergelijke API's werd gebracht door het OpenSocial-initiatief van Google. Onder meer Googles eigen Orkut heeft zijn API's destijds via die manier toegankelijk gemaakt, maar ook concurrenten als Friendster, hi5, Netlog en Myspace waren van plan dat te gaan doen.

Facebook is sinds mei 2008 ook in het Nederlands te raadplegen. Spaans, Duits en Frans waren de eerste talen waarin Facebook werd vertaald.

Het aantal Facebook-leden nam enorm toe vanaf 2007.[14] In december 2008 groeide de site met 600.000 nieuwe aanmeldingen per dag.[15] In april 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve gebruikers, vijf maanden later waren dat er 50 miljoen meer.[14] In juli 2010 bediende Facebook een half miljard gebruikers, circa zeven procent van het aantal aardbewoners.[16] In 2012 had Facebook ongeveer 1 miljard gebruikers.[17] Sinds juni 2014 heeft Facebook ongeveer 1,3 miljard actieve gebruikers.[18] Eind juni 2017 behaalde Facebook twee miljard actieve gebruikers.[19]

Toename aantal gebruikers Facebook 2004-2015
Datum Aantal actieve gebruikers
december 2004 1 miljoen
december 2005 5,5 miljoen
december 2006 12 miljoen
april 2007 20 miljoen
oktober 2007 50 miljoen
augustus 2008 100 miljoen
januari 2009 150 miljoen
april 2009 200 miljoen
juli 2009 250 miljoen
september 2009 300 miljoen
december 2009 350 miljoen
februari 2010 400 miljoen
juli 2010 500 miljoen
december 2010 600 miljoen
januari 2011 650 miljoen
april 2011 700 miljoen
juli 2011 750 miljoen
januari 2012 900 miljoen
oktober 2012 1 miljard
januari 2013 1,06 miljard
januari 2014 1,23 miljard
juni 2014 1,32 miljard
april 2016 1,65 miljard
mei 2017 1,94 miljard
juni 2017 2 miljard

Functies[bewerken]

Omslagfoto en profielfoto[bewerken]

Bovenaan de pagina staat een omslagfoto (cover photo), weergegeven met een breedte van 851 pixels en een hoogte van 315 pixels. Als de oorspronkelijke afbeelding een minder langwerpige beeldverhouding heeft, dan vallen boven en onder stroken weg. De hele afbeelding kan men zichtbaar maken door erop te klikken.

De profielfoto (profile picture) wordt vierkant weergegeven met een afmeting van 160 pixels. Deze wordt links onder grotendeels over de omslagfoto weergegeven.[20] Als iemand op Facebook een reactie plaatst, verschijnt zijn of haar profielfoto steeds ernaast in verkleinde vorm.

Privacy[bewerken]

Een gebruiker heeft veel mogelijkheden om in te stellen wie onderdelen van de door hem of haar verstrekte informatie kan zien (publiekselectie),[21][22] en in hoeverre hij of zij wordt geconfronteerd met activiteiten van anderen.

Berichten[bewerken]

Leden kunnen elkaar berichten zenden, als een soort e-mail of sms.

Notities[bewerken]

Een lid kan een tekst, eventueel met afbeeldingen, creëren als Notitie. Er is links op de profielpagina een vak voor Notities, die bij aanklikken de hele paginabreedte beslaat. Er kan worden aangegeven of de Notitie al of niet tevens in de Tijdlijn moet komen. Een notitie kan achteraf bewerkt worden. Dit bewerken is niet als activiteit zichtbaar te maken, en oude versies zijn niet meer te raadplegen. De datum en tijd zijn die van het oorspronkelijke aanmaken.[23] Een alternatief is om voor de nieuwe versie van de inhoud een nieuwe notitie te maken.

"Leuk vinden" en aanverwante functies[bewerken]

Een andere standaardfunctie is dat een Facebook-lid bij elke voor hem toegankelijke post kan aangeven dat hij dit "leuk" vindt (ook wel aangeduid als liken), door op het standaardpictogram met een omhooggestoken duim te klikken. Anderen kunnen zien wie de post "leuk" vonden. Deze functionaliteit is tevens beschikbaar voor posts die men zelf geplaatst heeft. Als een lijst niet alles maar alleen hoogtepunten bevat kan het aantal leden dat iets "leuk" vindt mede bepalen of het in de lijst wordt opgenomen.

Sinds februari 2016 zijn naast de 'like button' ook de pictogrammen 'geweldig', 'grappig', verbluffend', 'verdrietig' en 'boos' opgenomen, voor als de post geen vrolijk, maar bijvoorbeeld wel een interessant, spraakmakend of aangrijpend bericht is.

Nieuwsoverzicht[bewerken]

Het Nieuwsoverzicht (News Feed) op de startpagina meldt, afhankelijk van de instellingen, activiteiten van vrienden.

Live[bewerken]

Sinds maart-april 2016 kunnen gebruikers van Facebook live video's streamen. Dit heeft vooral voor bekende personen veel meerwaarde. De functie had in het begin nog een aantal 'bugs' te verwerken, maar die zijn er na een paar dagen/weken uitgehaald. Sinds midden april is deze nieuwe functie van Facebook overal ter wereld beschikbaar.

Zoeken[bewerken]

In de balk linksboven kunnen zoekvragen of zoekwoorden ingevoerd worden of personen worden gezocht. Met de search filters kan gericht worden gezocht.

Advertentieprogramma Beacon[bewerken]

Begin november 2007 introduceerde Facebook een nieuw onderdeel genaamd Beacon. Het is een advertentieprogramma waarmee advertenties worden getoond op basis van voorkeuren en gedrag van gebruikers en vrienden.[24] Na een paar weken ontstond er commotie bij de gebruikers van Facebook wegens het schenden van de privacy van de gebruikers door deze Beacon-applicatie. De nieuwe toepassing zorgde ervoor dat het aankoopgedrag van de gebruikers bij tientallen andere onlinewinkels aan hun vrienden werd getoond. Dit gebeurde zonder duidelijke aankondiging of toestemming.[25] De onlinegemeenschap stond naar aanleiding hiervan op haar achterste benen en startte een online protestactie. Na een korte week van protesten van gebruikers en een petitie van ruim 50.000 gebruikers wijzigde Facebook eind november het advertentieprogramma Beacon en maakte het gebruiksvriendelijker.[26]

Selecteren doelgroepen van accounts[bewerken]

Selecteren van accounts door doelgroepselectie met een schatting van de hoeveel mensen die worden bereikt. Indien er meerdere advertenties zijn wordt de advertentie met de hoogste totale waarde weergegeven.

Tijdlijn[bewerken]

De Tijdlijn (Timeline) kwam als nieuwe functionaliteit beschikbaar in december 2011, eerst nog optioneel.[27][28] Het is een chronologisch (van nieuw naar oud) overzicht van Facebookgebeurtenissen, zoals berichten en foto's die de gebruiker plaatst, met reacties daarop (waaronder het leuk vinden) en het wijzigen van de profielfoto, met de nieuwe foto. Aan het eind staat de geboortedatum (met de geboorte standaard weergegeven als eerste gebeurtenis).

Pagina[bewerken]

Het woord Pagina heeft op Facebook een speciale betekenis. Pagina's zijn voor bedrijven, merken en organisaties zodat ze hun verslagen kunnen delen en met mensen kunnen communiceren.[29] Alleen officiële vertegenwoordigers kunnen een Pagina maken. De auteur van de Pagina kan vervolgens rollen toewijzen aan andere mensen om te helpen met het beheer.

Informatie[bewerken]

Echtheid van informatie[bewerken]

Facebook schrijft voor dat men zijn eigen naam gebruikt en dat ook de andere persoonsgegevens kloppen.[30] Niet iedereen houdt zich daaraan, de politie ook niet.[31]

Geboortedatum[bewerken]

Bij inschrijving als lid moet men zijn geboortedatum opgeven. Personen onder de 13 jaar kunnen geen lid worden. Voor wie jonger is kan dit een reden zijn om niet de echte geboortedatum op te geven. Men kan apart kiezen voor wie de verjaardag te zien is, en voor wie het geboortejaar.

Bewaarduur van informatie[bewerken]

Facebook biedt twee opties: een account deactiveren, of een profiel wissen. Deactiveert een gebruiker zijn account, dan blijft alle informatie op de Facebookservers bewaard. Als een gebruiker zijn profiel wist blijft sommige informatie nog drie maanden op de servers aanwezig. Alles wat een gebruiker ooit op een profiel van iemand anders plaatste blijft echter bestaan. Plaatst een Facebookgebruiker iets in een groep of op het prikbord van een ander, dan verdwijnt dat pas als ook die gebruikers hun profiel verwijderen.

Verzamelen en koppelen van informatie[bewerken]

Naast de door de gebruikers ingevoerde gegevens en de gegevens van de adverteerders verzamelt Facebook gegevens zonder interventie van de gebruiker via de smartphones, zoals locatiegegevens, telefoonnummers en foto's, video's en audio via de microfoon en camera van de smartphone. Klantgegevens worden geleverd door bedrijven en organisaties.

Facebook kan telefoonnummers zonder interventie van de gebruiker bellen. Dit kan leiden tot onverwachte kosten of telefoongesprekken voor de gebruiker.[bron?]

Leveringen van informatie[bewerken]

Facebook levert de gegevens van accounts van gebruikers aan de Amerikaanse overheid. In november 2015 bleek uit een intern rapport dat er sinds een jaar of twee steeds meer verzoeken om persoonlijke gegevens van de regering kwamen.[32]

Monitoren van informatie[bewerken]

Met scansoftware worden berichten en conversaties gemonitord hetgeen op gespannen voet staat met gegevensbescherming.

Onderzoeken met informatie[bewerken]

Facebook doet met de gegevens onderzoek op veel gebieden, zoals bijvoorbeeld gebruikerservaring, artificial intelligence, social science.

Voorspellen met informatie[bewerken]

Voorspellen op basis van complexe time series met de gegevens.

Verdienmodel[bewerken]

Facebook-hoofdkantoor

Facebook slaat alle gegevens op die de gebruikers invoeren op servers in een eigen beheer. Deze gegevens worden gecombineerd in één grote database met alle informatie van adverteerders of sites waarmee Facebook samenwerkt.

Tegen betaling kan Facebook aan een adverteerder uit de database een gedetailleerde geselecteerde groep van Facebookaccounts aanbieden. Voor een nog betere doelgroepselectie kunnen bedrijven of organisaties eventueel de gegevens aanvullen met levering van eigen gegevens zoals klantgegevens (bijvoorbeeld mailadressen, telefoonnummers en huisadressen), koopgeschiedenis van gebruiker of bekeken items. Echter, het delen van klantengegevens zonder toestemming is in strijd met de privacywetgeving. De gebruikers krijgen de advertentie op hun Facebookpagina te zien. Een deel van de clicks op advertenties komt van bots.

Verder wordt geld verdiend met advertenties die op pagina’s van een grote groep gebruikers worden geplaatst, advertenties die naast zoekopdrachten worden getoond, advertenties waarvoor Facebook een beloning krijgt als een product wordt verkocht en er worden inkomsten gegenereerd als virtuele goederen of cadeaus in de games van Facebook worden gekocht.

Tegen betaling kan een persoonlijk bericht worden gestuurd naar iemand die geen vriend is. Ook tegen betaling wordt een bericht ‘promoted’ en blijft deze langer zichtbaar voor vrienden. Hoe vaak een bericht verschijnt in de Tijdlijn van vrienden, is afhankelijk van de populariteit van het bericht. Door te betalen kan een bericht toch onder de aandacht gebracht worden van alle vrienden.

Facebook verdient ook geld als gebruikers van andere sites via Facebook inloggen.

Resultaten[bewerken]

Bijna de gehele omzet van het bedrijf zijn advertentie-inkomsten. De helft van de omzet wordt gegenereerd in twee landen, de Verenigde Staten en Canada, ondanks dat minder dan een vijfde van de dagelijkse actieve gebruikers hier wonen. De meeste kosten die Facebook maakt zijn gerelateerd aan Onderzoek & Ontwikkeling (R&D).

bedragen luiden in miljoenen US$
Jaar[33] Omzet Omzetgroei Bedrijfs-
resultaat
Netto-
resultaat
Dagelijkse
gebruikers
(in miljoenen,
op 31 december)
2008 272 -55 -56 -
2009 777 186% 262 122 185
2010 1974 154% 1032 372 327
2011 3711 88% 1756 668 483
2012 5089 37% 538 53 618
2013 7872 55% 2804 1.500 757
2014 12.466 58% 4994 2.940 890
2015 17.928 44% 6225 3.688 1038
2016 26.885 57% 12.427 10.217 1227

Beursgang[bewerken]

Over de beursgang van het bedrijf Facebook is lang gespeculeerd. Door de snelle groei van het bedrijf en de hoge resultaten werd de bedrijfswaarde eind 2011 getaxeerd op zo'n US$ 100 miljard. Op 18 mei 2012 ging Facebook daadwerkelijk naar de beurs tegen een koers van US$ 38 per aandeel en de beursgang was een van de grootste ooit voor technologie en internetbedrijven.[34] De eerste dag sloot het aandeel fractioneel hoger in plaats van de verwachte grote stijging op de eerste dag.[35] De handelsdag erna zakte de koers fors onder de uitgifteprijs,[36] waarmee twijfels over de waardering van het bedrijf sterker werden. Deze dalende trend zette door nadat Capstone bekendmaakte dat in de Verenigde Staten en diverse West-Europese landen het gebruik met 1,1% was teruggelopen.[37] Het dieptepunt werd bereikt in augustus 2012 toen de koers op US$ 19 stond en het heeft tot 2 augustus 2013 geduurd voor de koers weer boven de introductiekoers uitkwam.[38]

Het bedrijf heeft twee soorten aandelen. De A-aandelen hebben elk één stemrecht en de B-aandelen hebben 10 stemrechten per aandeel. Mark Zuckerberg had medio 2017 14,4% van de aandelen in handen, maar omdat dit vooral B-aandelen zijn vertegenwoordigt dit 52% van het stemrecht.

In de media[bewerken]

Rol in de Arabische Lente[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Arabische Lente

In de Noord-Afrikaanse revoluties van 2011 in Egypte en Tunesië was, naast Twitter, Facebook een belangrijk medium waarmee de opstandelingen zowel met elkaar als met de buitenwereld communiceerden. De opstandelingen (veelal studenten) noemden zich in de media meermaals "de kinderen van Facebook".

In opspraak[bewerken]

Rechtszaken[bewerken]

In november 2016 begon het Openbaar Ministerie van de Duitse stad München een strafrechtelijk onderzoek naar enkele hoofdmanagers van Facebook, onder wie Zuckerberg. Aanleiding waren berichten dat Facebook haatberichten negeerde en ze ook op verzoek niet verwijderde.[39]

Nepnieuws[bewerken]

Op 15 december 2016 maakte Facebook bekend meer maatregelen te gaan nemen om de verspreiding van nepnieuws – valse nieuwsberichten die zich via de site razendsnel verspreiden – tegen te gaan. Er zouden "feitencheckers" (personen die serieus nieuws van fakeberichten scheiden) worden aangesteld. Ook moest het eenvoudiger worden om vals nieuws te rapporteren.[40] De rechtstreekse aanleiding hiertoe waren geruchten dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen – waarbij Donald Trump als winnaar uit de bus kwam – door nepnieuws op Facebook zou zijn beïnvloed.[41]

Verdringing van soortgelijke sites[bewerken]

Facebook heeft in sommige landen alternatieven verdreven. Zo zijn voorheen vrij succesvolle sites als Hyves[42] en Netlog[43] ter ziele gegaan doordat zij hun marktaandeel verloren aan Facebook.

Taboe op naakt[bewerken]

Naakt is verboden, maar er zijn, soms na protesten ingevoerde, uitzonderingen.[44][45]

Internet.org[bewerken]

Internet.org is een initiatief van Facebook dat erop is gericht om samen met technologiebedrijven, non-profitorganisaties en lokale groeperingen internettoegang voor meer mensen in de wereld betaalbaar te maken.[46] Er is wel, onder meer in India, kritiek op mogelijke schending van het principe van netneutraliteit, omdat Internet.org niet het gehele internet aanbiedt, maar een beperkt deel ervan.[47]

Trivia[bewerken]

  • The Social Network is een film over Zuckerberg uit 2010, gebaseerd op het boek van Ben Mezrich, en geregisseerd door David Fincher.
  • In 2010 stond de toen 26-jarige Mark Zuckerberg op nummer 35 van de Forbeslijst van rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van US$ 6,9 miljard.[48] Medio 2016 werd zijn vermogen getaxeerd op US$ 54 miljard.[49]
  • De Amerikaanse schrijver Ben Mezrich bracht in juli 2009 een boek uit over Mark Zuckerberg en de oprichting van Facebook, getiteld The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal.
  • Op 14 januari 2012 werd een moord gepleegd op de 15-jarige Joyce (Winsie) Hau in Arnhem, wat later bekend werd als de Facebookmoord.
  • Op 21 september 2012 kwam het Nederlandse dorp Haren wereldwijd in het nieuws door Project X Haren: Een 'sweet 16'-feest dat per ongeluk via Facebook tienduizenden aanmeldingen kreeg en voor een enorme toeloop vanuit heel Nederland zorgde. De burgemeester had hierdoor een noodverordening afgegeven. Niettemin vonden er op grote schaal vernielingen en plunderingen plaats.
  • Op 4 januari 2016 communiceerde professor Stijn Baert onderzoek van de Universiteit Gent waaruit bleek dat werkgevers gebruik maken van informatie beschikbaar op Facebook om jobkandidaten te screenen en dat zodoende een Facebook-profielfoto even determinerend is voor aanwervingskansen als een foto in het curricumum vitae.[50]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]