Instagram

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Instagram
Instagram
Ontwerper(s) Kevin Systrom, Mike Krieger (Burbn, Inc.)
Ontwikkelaar Facebook Inc.
Status Actief
Besturingssysteem iOS 7.0 of hoger
Android 2.2 of hoger
Windows Phone 8
Windows 10
Windows 10 Mobile
Categorie Foto en video
Licentie Freeware
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Een collage van bewerkingen met 17 verschillende digitale filters van Instagram van dezelfde foto.

Instagram, onderdeel van het bedrijf Facebook, is een website en gratis mobiele app om digitale foto's en video's met een speelduur tot 60 seconden uit te wisselen. De foto's en video's kunnen digitaal gefilterd worden en uitgewisseld op sociaalnetwerksites, zoals die van Instagram zelf.[1]

Bij een video wordt de speelduur getoond, maar kan niet naar een bepaalde tijd/fragment worden genavigeerd. De video kan niet worden gepauzeerd.

De functionaliteit van de website is beperkter dan van de app. Het uploaden van video's en foto's kan alleen via de app. Bovendien kan alleen in de app een lijst verkregen worden van de foto's/video's van een account. Op de website kan de content van een account alleen in rastervorm worden weergegeven. Ook kan men via de website geen directe berichten versturen naar andere accounts.

Geschiedenis van de beeldverhouding

Instagram leverde aanvankelijk vierkante foto's af, net als de Kodak Instamatic-camera en de Polaroidcamera en de vroegere 6×6-camera's. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke langwerpige foto's van mobiele telefoons en echte camera's met een beeldverhoudingen van 16:10, 2:3 en 4:3. In augustus 2015 werd de formaatbeperking echter opgeheven en konden voortaan foto's van elke maat en afmeting geüpload en bewerkt worden.

Programma

Het programma, dat op 6 oktober 2010 werd gelanceerd, werd aanvankelijk alleen ondersteund voor de iPhone, iPad en iPod touch. Vanaf april 2012 werkte het ook op smartphones met Android versie 2.2 of later. In november 2013 kwam het ook uit op Windows Phone. Instagram wordt verspreid via de App Store, Google Play en Microsoft Store (voorheen Windows Store). In april 2013 werd ondersteuning voor het uploaden van video's toegevoegd. Dit is echter niet mogelijk op alle telefoons.

Overname door Facebook

In april 2012 kocht Facebook Instagram met zijn twaalf personeelsleden op voor rond de $1 miljard in contanten en aandelen[2] en het was voornemens het bedrijf onder zelfstandige leiding te laten.[3]

Destijds waren er meer dan 30 miljoen ingeschreven gebruikers van Instagrams website voor foto's.[4] De overname werd in augustus 2012 goedgekeurd door de Amerikaanse Federal Trade Commission.

Stories

Stories zijn een verzameling van foto's (3 seconden) en video's (max. 10 seconden) op een account die voor maximaal 24 uur kunnen worden bekeken. Daarna verdwijnen de stories automatisch van een profiel. De stories kunnen bewerkt worden met tekst of met filters. Foto's die maximaal 24 uur geleden gemaakt zijn, kunnen geselecteerd worden uit de fotogallerij om toe te voegen aan een story. Deze extra feature van Instagram werd in augustus van 2016 toegevoegd aan de app.[5]