Eastman Kodak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eastman Kodak
Eastman Kodak
Beurs NYSE: EK
Oprichting 1881
Sleutelfiguren Antonio M. Perez (Voorzitter en CEO)
Frank S. Sklarsky (EVP en CFO)
George Eastman (Oprichter)
Hoofdkantoor Rochester, New York,
Verenigde Staten
Werknemers 51.100 (2005)
Industrie fotografie, optica
Omzet/jr Gedaald $7,187 miljard (2010)
Winst/jr -$687 miljoen (2010)
Website www.kodak.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Eastman Kodak is een van oorsprong Amerikaanse multinationale onderneming, die zich sinds eind 19e eeuw in de fotografie- en filmbranche actief is.

Filmrolletje[bewerken | brontekst bewerken]

Polygoonjournaal uit 1971. Zakken met fotorolletjes komen na de vakantie binnen bij Kodak, waar ze worden ontwikkeld en afgedrukt.

George Eastman richtte in 1881 de Eastman Dry Plate Company op. Hij verkocht fotocamera's met in plaats van glasplaten droge-gelatineplaten. Die gaven betere resultaten maar waren ook bewerkelijker.

In 1888 kocht hij de rechten van een uitvinding van David Henderson Houston: de camera met celluloid filmrolletje. De uitvinder had het toestel 'Nodak' genoemd, naar zijn geboortestaat North-Dakota, die juist in 1887 de status van deelstaat had gekregen. Eastman vond "Kodak" beter klinken.

Het bedrijf bracht de eerste camera voor de amateurfotograaf uit onder de slagzin 'you press the button, we do the rest'. Daarmee werd bedoeld dat de klant met zijn camera naar een Kodak-winkel moest om het filmpje te laten verwisselen. Dat gebeurde in een donkere kamer. Door de populariteit van de Kodak-camera besloot George Eastman de naam van het bedrijf te veranderen in 'Eastman Kodak Company'.

Digitale fotografie[bewerken | brontekst bewerken]

Eastman Kodak stond in 1975 aan de wieg van de digitale fotografie, maar verzuimde deze uitvinding goed te vermarkten uit zorg over de 'klassieke' fotoproducten. Zo kon de concurrentie met de vinding goede sier maken, en kwam Kodak in plaats van vooraan achteraan, ofschoon diverse digitale cameramerken nog steeds CCD's van Kodak toepassen. In januari 2012 verkeerde Eastman Kodak in een diepe crisis. Omdat de waarde per aandeel onder 1 Amerikaanse dollar is gekomen, had het nog 6 maanden de tijd om de koers te verbeteren voor de notering zou komen te vervallen. Om dit te voorkomen legde het bedrijf zich toe op het verlenen van diensten voor bedrijven.[1]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In België en Frankrijk wordt een fototoestel soms een "kodak" genoemd, in Nederland wordt een fotomomentje soms een "kodakmomentje" genoemd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kodak van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.