Myspace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Myspace
Myspace
Type Sociaalnetwerksite
Taal Engels
Registratie Noodzakelijk
Eigenaar Specific Media Group en Justin Timberlake
Opgericht 2003
Status Actief
Link http://www.myspace.com
Portaal  Portaalicoon   Media

Myspace is een sociaalnetwerksite met een groot aantal gebruikers die onder meer weblogs, profielen, groepen en dergelijke bijhouden. Een dergelijke website wordt ook wel een virtuele gemeenschap of community genoemd.

Omschrijving[bewerken]

Het domein Myspace.com was in eerste instantie een plek om gratis bestanden te plaatsen, maar werd midden 2001 opgeheven[1]. In juli 2003 werd het domein gekocht door Tom Anderson en plek van de huidige site. De site was een onderneming van het bedrijf Intermix Media totdat het in juli 2005 voor een bedrag van 580 miljoen dollar werd gekocht door News Corporation.

Myspace was een van de meest populaire websites op het internet en werd vaak gezien als een typisch voorbeeld van de zogenaamde web 2.0-trend. Volgens Alexa, een verzamelaar van internet-statistieken, stond Myspace in 2006 op nummer vier van de meest populaire Engelstalige websites en op nummer elf van meest populaire websites ter wereld[2]. Op 30 januari 2012 was Myspace gedaald naar plaats 154[3] en plaats 3.524 in 2016.

Op 18 november 2006 daagde de Franse uitgever Universal Music Group de website voor de rechter, omdat er auteursrechten zouden worden geschonden. De bezoekers van de website hebben filmpjes en muziek neergezet zonder controle op de auteursrechten. Soortgelijke problemen heeft ook de website YouTube.

MyspaceIM[bewerken]

MyspaceIM was het chatsysteem gebruikt door Myspace. Het werd wijd ondersteund door applicaties van derden.

Jeugdcultuur[bewerken]

Myspace wordt gezien als een belangrijke exponent van de hedendaagse (Engelstalige) jeugdcultuur, waar het hebben van veel 'vrienden' als een statussymbool wordt gezien. Onder meer veel muziekbands zijn via Myspace doorgebroken of zijn er mede door bekend geworden. In Nederland en Vlaanderen is de site minder populair, onder meer vanwege de taal, en is de marktleider Facebook. Vanaf 2007 is er een Nederlandstalige Myspace.

Afname[bewerken]

Sinds september 2008 is het aantal gebruikers van Myspace enorm gedaald. Volgens sommige is de oorzaak de verandering van de lay-out, en dat je overal een captcha voor moet invoeren. Myspace is in een jaar tijd gezakt van de 4e best bezochte site van de wereld, naar de 14e best bezochte site.

News Corporation[bewerken]

Myspace is een onderdeel van News Corporation, het Amerikaanse mediaconglomeraat van Rupert Murdoch. Myspace heeft 250 werknemers en een voorspelde winst van 20 miljoen dollar.

Eind juni 2011 verkoopt News Corporation Myspace aan de Amerikaanse internetadverteerder Specific Media. Onder de nieuwe aandeelhouders is ook muzikant Justin Timberlake. Hij wil van Myspace een plaats maken waar fans interactie kunnen hebben met hun favoriete artiesten, naar muziek kunnen luisteren, naar video’s kunnen kijken, en nieuwe dingen kunnen ontdekken.

Volgens The Wall Street Journal heeft Specific Media 35 miljoen dollar (24,5 miljoen euro) betaald voor Myspace. In 2005 betaalde Murdochs bedrijf News Corp nog 406 miljoen euro voor Myspace.

Nieuwe software ter beveiliging[bewerken]

De internetcommunity Myspace ontwikkelde ondertussen software om bezorgde ouders die zich zorgen maken over de online ontmoetingen van hun kinderen tegemoet te komen. Het programma Zephyr brengt ouders op de hoogte van de naam, leeftijd en woonplaats die hun kind opgeeft op haar of zijn persoonlijke Myspace-pagina, genaamd "profiel". Myspace werkte al samen met politiediensten en werkte mee aan software waarmee profielen van veroordeelde aanranders kunnen worden opgespoord. Voor gebruikers jonger dan 14 jaar werden beperkingen ingesteld.

Externe links[bewerken]