Universal Music Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universal Music Group
Logo
Universal Music Group
Oprichting september 1934
Hoofdkantoor Santa Monica, Californië, VS
Werknemers 8319 (2018)
Industrie Muziek
Amusement
Omzet/jaar € 6,0 miljard (2018)
Winst/jaar € 946 miljoen (2018, bedrijfsresultaat)
Website (en) Universal Music
Portaal  Portaalicoon   Economie

Universal Music Group (UMG) is het grootste muziekconcern ter wereld, met een marktaandeel in 2005 van 25,5%.[1] Het bedrijf is gevestigd in Santa Monica en New York en is een onderdeel van het Franse mediaconglomeraat Vivendi SA.

UMG heeft sterren als Aerosmith, Mariah Carey, Eminem, U2, Lady Gaga, Blink 182 en Jessie J onder contract. Het heeft ook lokale muzieklabels in Australië, Brazilië, Canada, Colombia, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongkong, Hongarije, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Noorwegen, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland en Turkije.

Vandaag de dag zijn Sony Music Entertainment en de Warner Music Group de voornaamste concurrenten. Samen vormen ze de "Grote Drie".

Geschiedenis en eigenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf ontstond in 1996, toen eigenaar Seagram de MCA Music Entertainment Group hernoemde naar Universal Music Group.[2] Een jaar eerder had Seagram de MCA Music Entertainment Group verworven, door de overname van MCA, Inc. In 1998 nam Seagram PolyGram over van Philips[3] en fuseerde het met de Universal Music Group.[4]

Door de fusie van het Canadese Seagram met het Franse Vivendi in 2000, werd de Universal Music Group (UMG) onderdeel van Vivendi Universal.[5] Tegenwoordig is Vivendi Universal bekend als Vivendi SA.

In 2012 maakte de UMG de overname van de muziektak van de grootste concurrenten EMI bekend.[6] Om goedkeuring te krijgen van de Europese autoriteiten, moesten verschillende EMI-onderdelen van de hand worden gedaan, zoals het Parlophone label en EMI Classics.[7] Daarnaast verkocht UMG het eigen Cooperative Music, bekend van onder andere het label V2, aan PIAS.[8]

Op 31 december 2019 werd bekend dat een consortium onder leiding van het Chinese internetconcern Tencent een aandelenbelang van 10% heeft genomen in UMG.[9] Ze betaalden 3 miljard euro voor het aandelenpakket. Tencent en partners hebben een optie om hun belang te verdubbelen tegen dezelfde voorwaarden, deze optie loopt tot 15 januari 2021.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Universal Music is in Nederland vertegenwoordigd met een eigen kantoor in Hilversum. De vestiging is veel kleiner dan in de tijden van PolyGram (Phonogram Records en Polydor), waarvan het wereldwijde hoofdkantoor was gevestigd in Baarn en de Nederlandese tak eerst in Amsterdam en later in Hilversum (naast de Wisseloord studio's de voortzetting van de oorspronkelijke Phonogram studio). Ondanks de veranderingen en een sterk krimpende platenmarkt heeft UMG nog diverse Nederlandse artiesten onder contract, zoals:[10]

{{Kolommen | Kolom1=

| Kolom2=

Platenlabels[bewerken | brontekst bewerken]


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]