Universal Music Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universal Music Group Inc.
UMGlogo.jpg
Onderdeel van Vivendi
Onderdeel sinds 1998
Aandeelhouder Universal Studios Holding I Corporation (100%)
(holding van Vivendi)
Oprichting 1995
Hoofdkantoor 1755 Broadway
New York, NY 10019
Producten Muziekdistributie, -publicatie en -productie
Omzet Gestegen $ 5,7948 miljard
Website Universal Music
Portaal  Portaalicoon   Economie

Universal Music Group is het grootste muziekconcern ter wereld, met een marktaandeel in 2005 van 25,5%.[1] Het bedrijf is gevestigd in Santa Monica en New York en is een onderdeel van het Franse mediaconglomeraat Vivendi SA. Het concern heeft sterren als Aerosmith, Mariah Carey, Eminem, U2, Lady Gaga, Blink 182 en Jessie J onder contract.

Het bedrijf ontstond in 1996, toen eigenaar Seagram MCA Music Entertainment Group hernoemde naar Universal Music Group.[2] Een jaar eerder had Seagram de MCA Music Entertainment Group verworven, door de overname van MCA, Inc. In 1998 nam Seagram PolyGram over van Philips[3] en fuseerde het met de Universal Music Group.[4]

Door de fusie van het Canadese Seagram met het Franse Vivendi in 2000, werd de Universal Music Group onderdeel van Vivendi Universal.[5] Tegenwoordig is Vivendi Universal bekend als Vivendi SA.

In 2012 maakte de Universal Music Group de overname van de muziektak van platenmaatschappij EMI bekend.[6] Tot dan toe was EMI een van de grootste concurrenten van de Universal Music Group geweest. Om goedkeuring te krijgen van de Europese autoriteiten, moesten wel verschillende voormalige EMI-onderdelen van de hand worden gedaan, zoals het Parlophone label en EMI Classics.[7] Daarnaast verkocht UMG het eigen Cooperative Music, bekend van onder andere het label V2, aan PIAS.[8]

Universal Music Group bezit ook lokale muzieklabels in Australië, Brazilië, Canada, Colombia, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongkong, Hongarije, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Noorwegen, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland en Turkije.

Vandaag de dag zijn Sony Music Entertainment en de Warner Music Group de voornaamste concurrenten. Samen vormen ze de "Grote Drie".

Nederland[bewerken]

Universal Music is in Nederland vertegenwoordigd met een eigen kantoor in Baarn. De vestiging is veel kleiner dan in de tijden van PolyGram (Phonogram Records en Polydor), waarvan het wereldwijde hoofdkantoor was gevestigd in Hilversum (naast de Wisseloord studio's). Ondanks de veranderingen en een sterk krimpende platenmarkt heeft Universal Music in Nederland nog een aantal Nederlandse artiesten onder contract:

e.a.[9]

Platenlabels[bewerken]

Externe links[bewerken]