ArcelorMittal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ArcelorMittal
ArcelorMittal
Oprichting 2006 (Na fusie tussen Arcelor en Mittal Steel)
Eigenaar Familie Mittal 44,79%
Sleutelfiguren BA. L.N. Mittal (CEO), A. Mittal (CFO)
Hoofdkantoor Luxemburg
Werknemers 260.500 (2011)
van wie 53% in Europa
Sector Metaal en mijnbouw
Industrie Staal
Omzet Gestegen $ 79,28 miljard (2014)[1]
Winst Gedaald $ 2,259 miljard (2011)[1]
Marktkapitalisatie € 17,7 miljard (28 november 2012)
Website http://www.arcelormittal.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
ArcelorMittal te Gent
Mittal Steel (Kazachstan)
Hoofdzetel Arcelor (Luxemburg)
Vestiging in Differdange (Luxemburg)

ArcelorMittal is de grootste producent van staal ter wereld, met een productie van 98 miljoen ton staal in 2014.[2] De onderneming beschikt over minstens 61 vestigingen in 27 landen en heeft wereldwijd zo'n 260.000 werknemers in dienst. In Vlaanderen heeft het bedrijf vestigingen in Gent, Geel en Genk.

Het bedrijf ontstond in 2006 als resultaat van een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. De zetel van de nieuwe combinatie is Luxemburg, maar het bedrijf houdt kantoor in Londen. Bestuurder/eigenaar is de Indiase ondernemer Lakshmi Mittal, die met zijn familie 43,6 procent van de aandelen bezit. Daarnaast is ArcelorMittal genoteerd op de Amsterdam Exchange Index (AEX) van Euronext Amsterdam.

Mittals vader Mohan Mittal nam in 1971 een kleine staalproducent over en liet zijn zoon Lakshmi bedrijfskunde studeren. Na zijn studie trad deze in dienst van zijn vader en kreeg de opdracht een vervallen staalfabriek in Indonesië te saneren. Dit was het begin van het familiefortuin (geschat vermogen 2006 $32 miljard) en een gestaag groeiend staalimperium. Lakshmi Mittal woont met zijn familie in Kensington Palace Gardens in Londen, waar ook het hoofdkantoor van zijn bedrijf is gevestigd.

Mittal Steel[bewerken]

Mittal Steel was al voor de fusie met Arcelor 's werelds grootste staalbedrijf, gegroeid door overname (en sanering) van een groot aantal (vaak noodlijdende) kleinere staalondernemingen in vele landen. Deze buitengewoon multinationale onderneming was in Nederland geregistreerd (zetel in Rotterdam) en beschikte over staalfabrieken in 17 landen: China, Indonesië, Verenigde Staten, Mexico, Canada, Frankrijk, Duitsland, Polen, Roemenië, Algerije, Zuid-Afrika, Tsjechië, Bosnië en Herzegovina, Macedonië, Trinidad en Tobago, Kazachstan en Oekraïne.

Het hoofdkantoor was ook toen al in Londen (Berkeley Square) en werd geleid door Lakshmi Mittal en zijn zoon Aditya. De kern van Mittal Steel werd gevormd door de Ispat International ("Ispat" is Hindi voor "staal"), het familiebedrijf van de Mittals. Tot de nieuwe onderneming behoorden onder andere ook de Amerikaanse staalreuzen Bethlehem Steel, Republic Steel en LTV Steel (Ling-Temco-Vought Steel).

Arcelor[bewerken]

Arcelor ontstond in 2002 uit een fusie van het Franse staalbedrijf Usinor (sinds 1998 hoofdaandeelhouder van Cockerill-Sambre), het Luxemburgse Arbed (eigenaar van o.a. Sidmar) en het Spaanse Aceralia. De nieuwe staalgigant moest na enkele jaren evenwel genoegen nemen met de tweede plaats op de wereldranglijst van staalproducenten, achter Mittal Steel. De hoofdzetel van het bedrijf was in Luxemburg. De Fransman Guy Dollé kreeg de leiding.

Nog in januari 2006 nam Arcelor de grootste Canadese staalproducent Dofasco over, waarmee het bedrijf voor de neus van het Duitse staalconcern ThyssenKrupp werd weggekaapt. De overname, vlak voor de "fusie" van Arcelor met Mittal Steel, kreeg nog een staartje. Om te voorkomen dat Dofasco alsnog in de handen zou vallen van Mittal Steel, werd Dofasco door de leiding van Arcelor ondergebracht in een trustmaatschappij, gevestigd in Nederland. Mittal Steel had ThyssenKrupp toegezegd na de fusie Dofasco over te dragen, maar de trustmaatschappij weigert. ArcelorMittal zal Dofasco behouden.

Activiteiten[bewerken]

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. In 2011 leverde het bedrijf bijna 86 miljoen ton staal aan de klanten.[3] De activiteiten zijn ingedeeld naar productgroep en regio. Twee derde van het staal wordt verwerkt tot plaatstaal voor automobielen, witgoed en dergelijke.[3] West-Europa is de belangrijkste regio voor ArcelorMittal, hier werd in 2011 zo’n 36% van al het staal geproduceerd, gevolgd door Noord-Amerika met een aandeel van 26%. Binnen Europa zijn Duitsland en Frankrijk de belangrijkste afzetmarkten. In Nederland heeft ArcelorMittal geen staalfabrieken, maar wel in Luik en Gent in België. In Gent is de capaciteit van de staalfabriek zo’n 5 miljoen ton staal per jaar en de fabriek in Luik kan ruim 3 miljoen ton staal produceren.[3]

Naast staalfabrieken in diverse landen heeft het ook eigen ijzererts- en steenkoolmijnen. De ijzerertsmijnen liggen in Oekraïne, Kazachstan, Canada, de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië. De eigen mijnen dekken iets meer dan 50% van de totale behoefte van ArcelorMittal.[3] De steenkool wordt vooral gewonnen in Rusland, Kazachstan en de Verenigde Staten.[3] Bij het bedrijf werkten in 2011 zo’n 260.000 mensen van wie 37% actief is in de Europese Unie en 16% in de overige Europese landen.[3]

Aperam[bewerken]

In 2011 heeft ArcelorMittal de roestvrij staaldivisie Aperam als apart onderdeel naar de beurs gebracht[4]. Aperam heeft zes fabrieken in Frankrijk, België en Brazilië. Deze opsplitsing is het gevolg van de slechte markt voor roestvast staal en de bestaande overcapaciteit[4]. De onderdelen die Aperam gaan vormen waren verlieslijdend binnen het moederbedrijf. Door de divisie te verzelfstandigen, hoopt grootaandeelhouder en topman Laksmi Mittal dat de twee bedrijven het afzonderlijk beter zullen doen. Analisten verwachten ook dat de afsplitsing het begin kan zijn van consolidatie binnen de sector; als mogelijke partners worden het Spaanse Acerinox of het Finse Outokumpu genoemd[4]. Door de omvang van Aperam, ruim 75 miljoen aandelen gaan naar de beurs, wordt het direct een van de grotere fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs en opgenomen in de AEX index[4].

Omarska[bewerken]

In 2004 kocht Mittal Steel het complex van het voormalige concentratiekamp Omarska (Kamp Omarska) in Bosnië en Herzegovina. Een groep gevangenen, die het kamp overleefden, pleitte er eind 2004 voor dat de kampgebouwen niet meer in hun oude functie van mijnbouwbedrijf zouden worden gebruikt, maar als monument zouden worden gehandhaafd. Op hun verzoek besloot Mittal Steel een deel van het kamp te bewaren, namelijk het beruchte Witte Huis. Op 1 december 2005 vond in Banja Luka een persconferentie plaats, waarbij Mittal Steel aankondigde Omarska te zullen herdenken en de bouw van herdenkingscentrum "Het Witte Huis" zelf te zullen financieren. Echter is dit herdenkingscentrum nog niet gerealiseerd wegens met name zware protesten van de Servische bevolking van Omarska en omstreken.

Historisch overzicht van de fusiepartners[bewerken]

Voor de fusie in 2006 bestonden de twee bedrijven uit de volgende onderdelen.

arcelor

Omzet- en winstgeschiedenis[bewerken]

In 2009 produceerde de onderneming 73 miljoen ton staal, dit is ongeveer gelijk aan 6% van de wereld staalproductie. In 2011 was dit gestegen tot 92 miljoen ton.

Jaar Omzet Winst
2012 Gedaald € 65,5 miljard Gestegen € 2,9 miljard
2011 Gestegen € 70,3 miljard Gedaald € 1,7 miljard
2010 Gestegen € 61,2 miljard Gestegen € 2,3 miljard
2009 Gedaald € 48,7 miljard Gedaald € 60 miljoen
2008 Gestegen € 89,28 miljard Gedaald € 6,72 miljard
2007 Gestegen € 72,07 miljard Gestegen € 7,10 miljard
2006 Gestegen € 43,02 miljard Gestegen € 3,82 miljard
2005 Gestegen € 20,56 miljard Gedaald € 2,41 miljard
2004 Gestegen € 15,06 miljard Gestegen € 3,81 miljard
2003 Gestegen € 6,99 miljard Gestegen € 864,00 miljoen
2002 Gestegen € 5,17 miljard Gestegen € 435,00 miljoen

De studiedienst van de Belgische politieke partij pvda[5] berekende dat ArcelorMittal Finance and Services Belgium in 2009 op een winst van € 1,29 miljard slechts € 496 belastingen betaalde. In 2010 werd op een winst van € 1,39 miljard zelfs niets aan belastingen betaald.[6] [7]