Halffabricaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kunststof pellets

Een halffabricaat is een tussenvorm van een fysiek product. Het is een grondstof die al bewerkt is, maar nog verder moet worden bewerkt tot een eindproduct.

Zo kan uit de grondstof bauxiet aluminium worden gewonnen. Wanneer hier platen van worden gemaakt, is dit een halffabricaat. De platen zelf zijn geen eindproduct, maar kunnen worden verwerkt tot bijvoorbeeld een kast. Vele metalen worden verhandeld in afgepaste gegoten stukken, broodjes, zoals broodjes tin, ijzer, lood en goud.

Voor kunststof eindproducten worden eerst kunststof pellets als halffabricaat geproduceerd, welke vervolgens worden omgesmolten tot kunststofproducten.[1]

Voor de recycling van kunststoffen worden gebruikte kunststoffen eerst gescheiden (op kleur, materiaal etc.) en dan verwerkt tot pellets of granulaat als halffabricaat.[1] Vervolgens worden er weer nieuwe eindproducten van geproduceerd.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende voorbeelden van halffabricaten zijn:

Een automotor is een voorbeeld van een halffabricaat. Het wordt gebruikt in de vervaardiging van het eindproduct, een geassembleerde auto

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b M. F. Ashby, Hugh Shercliff, David Cebon, Materials : engineering, science, processing and design. Butterworth-Heinemann, Oxford (2014). ISBN 978-0-08-097773-7.