Euronext

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Euronext
Oprichting 2000
Hoofdkantoor Beursplein 5, Amsterdam, Nederland
Producten Financiële beurshandel
Website Euronext
Portaal  Portaalicoon   Economie

Euronext is de naam van de internationale, pan-Europese beursmaatschappij die in 2000 ontstond door de fusie van de beurzen van Parijs (ParisBourse), Brussel (Brussels Exchanges) en Amsterdam (Amsterdam Exchanges).

Met de oprichting van Euronext wensten deze in te spelen op de groeiende globalisering van de financiële markten enerzijds en door een pan-Europese aanpak de transactiekosten te drukken anderzijds. Voor het ondersteunen en uitvoeren van de beurshandel wordt daartoe het Nouveau Système de Cotation ingevoerd.

Sinds 4 april 2007 is Euronext N.V. samen met de NYSE Group, Inc. gefuseerd tot NYSE Euronext Inc..

Geschiedenis[bewerken]

Locatie Amsterdam

De holdingmaatschappij Euronext N.V. werd officieel opgericht op 22 september 2000 als een naamloze vennootschap naar Nederlands recht, gevestigd in Amsterdam, en heeft momenteel vestigingen in België, Frankrijk, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Op 6 februari 2002 trad de beurs van Lissabon, BVLP (Bolsa de Valores de Lisboa e Porto) toe tot Euronext. In januari 2002 nam Euronext de Londense optie- en termijnbeurs LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange) over; de handel in opties en futures van Euronext en LIFFE zijn dan gecombineerd in Euronext.liffe.

Op 2 september 2002 werden de markten van Euronext Lissabon, Parijs, Brussel en Amsterdam geïntegreerd in een gemeenschappelijk platform.

De strategie van Euronext is erop gericht de grootste Europese financiële markt te worden. Begin 2005 is het bedrijf daarbij gewikkeld in een strijd met de Deutsche Börse om de London Stock Exchange over te nemen.

Op 17 mei 2005 lanceert Euronext een nieuwe pan-Europese beurs, speciaal voor kleinere bedrijven: Alternext. Deze beurs is voor het midden- en kleinbedrijf en heeft als criteria dat de marktkapitalisatie tussen de €10 en €80 miljoen ligt. In 1997 werd er ook al geprobeerd een pan-Europese beurs voor het MKB op te zetten, Nmax, maar dit werd geen succes.

Op 2 juni 2006 is ter overname een bod gedaan op Euronext door de New York Stock Exchange. De Amerikanen boden circa 8 miljard euro. Door de samenvoeging zou de grootste beurs ter wereld ontstaan. Uiteindelijk kwam de fusie er in april 2007; NYSE betaalde 10 miljard dollar voor Euronext. Het nieuwe bedrijf werd NYSE Euronext en zou worden geleid door de Amerikaan John Thain. De Nederlander Jan-Michiel Hessels werd voorzitter van de raad van commissarissen. Er werd afgesproken dat in het bestuur van NYSE Euronext elf mensen zitten die afkomstig zijn van de NYSE en negen 'Euronexters'.

Beursindices[bewerken]

Euronext hanteert verschillende beursindices:

 • Euronext 100 is de index van de 100 grootste fondsen die op Euronext verhandeld worden (op basis van het aantal aandelen, de koers van de aandelen en de hoeveelheid transacties gedurende een bepaalde periode);
 • Next 150 is gebaseerd op de 150 daaropvolgende fondsen.
 • De verschillende vestigingen van Euronext gebruiken ook verder hun eigen indices zoals de BEL20 in Brussel, de CAC40 in Parijs, de AEX Index, Amsterdam Midkap Index (AMX) en Amsterdam Small Cap Index (AScX) in Amsterdam en de PSI-20 in Lissabon.

Deelsegmenten[bewerken]

De Euronext-beurs is opgedeeld in een aantal deelsegmenten volgens de karakteristieken van de genoteerde effecten en aandelen.

 • Eurolist is een tweeledig segment en bestaat uit:
  • Continumarkt: bevat alle effecten waarvan een groot volume per dag verhandeld wordt waardoor een continue prijsvorming aan de orde is. Dit betekent concreet dat om de zoveel seconden een nieuwe evenwichtsprijs tussen vraag en aanbod wordt gezocht. Als bedrijf noteren op deze continumarkt impliceert echter hoge kosten. De beurs eist van deze noteerders namelijk dat ze geregeld verslaggeving brengen aan hun aandeelhouders.
  • Fixingmarkt: bevat effecten waarvan een minder groot, maar niettemin ruim, aantal effecten per dag worden verhandeld. Dit brengt met zich mee dat tweemaal daags een evenwichtsprijs wordt gevormd, precies doordat het verhandeld volume heel wat lager ligt (in vergelijking met de continumarkt).
 • Vrije markt is het tweede grote segment en bevat alle effecten van de kleine beursgenoteerde bedrijven. Terwijl grote bedrijven een verhandeld volume van vele honderdduizenden effecten bereiken, komen beursgenoteerde bedrijven die op de vrije markt actief zijn vaak maar aan een volume van 500 effecten per dag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat koersen van genoteerde effecten op dit beurssegment vaak dagenlang onderveranderd noteren.

Euro-list[bewerken]

 • Large cap (compartiment A) : marktkapitalisaties van meer dan 1 miljard euro
 • Mid cap (compartiment B) : marktkapitalisaties van tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro
 • Small cap (compartiment C) : marktkapitalisaties kleiner dan 250 miljoen euro

Pensioenfonds[bewerken]

Het pensioenfonds Mercurius van Euronext, de AFM en Euroclear moest in 2014 worden opgeheven. In 2008 was de dekkingsgraad gezakt van 138% naar 83%. De pensioenvoorziening werd per 2014 overgedragen aan Delta Lloyd.[1] Oud medewerkers eisen eind maart 2014 alsnog extra geld van Euronext.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties