Euronext

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Euronext NV
Logo
Beurs Euronext: ENX
Oprichting 2000
2014 (na afsplitsing door ICE)
Sleutelfiguren Stéphane Boujnah (CEO)
Hoofdkantoor Beursplein 5, Amsterdam, Nederland
Werknemers ca. 1200 (2019)
Producten Financiële beurshandel
Omzet/jaar € 884 miljoen (2020)[1]
Winst/jaar € 316 miljoen (2020)[1]
Website Euronext
Portaal  Portaalicoon   Economie
Entree Euronext Amsterdam met de stier op de voorgrond en de beursticker boven de ingang.

Euronext is een internationale, pan-Europese beursmaatschappij die in 2000 ontstond door de fusie van de beurzen van Parijs (ParisBourse), Brussel (Brussels Exchanges) en Amsterdam (Amsterdam Exchanges).

Op 4 april 2007 is Euronext N.V. met de NYSE Group, Inc. gefuseerd tot NYSE Euronext Inc., maar na de overname van NYSE door ICE in november 2013 zijn de continentale Europese aandelenbeurzen afgestoten en is Euronext N.V. weer een beursgenoteerde onderneming geworden.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste activiteit van Euronext is de handel in effecten en derivaten, hier werd in 2016 ongeveer de helft van de omzet in gerealiseerd. Het onderdeel Market data & Indices levert koersinformatie aan klanten en nieuwsdiensten. De verkoop van deze gegevens en het gebruik van indices van Euronext heeft een aandeel van zo'n 20% in de totale inkomsten. De bedrijven die een beursnotering hebben op een van de beurzen van Euronext betalen ook een vergoeding, dit levert ongeveer een zesde van de inkomsten op en dit is ongeveer even groot als de bijdragen van de Clearing en Settlement & Custody.

Beursindices[bewerken | brontekst bewerken]

Euronext hanteert verschillende beursindices:

 • Euronext 100 is de index van de 100 grootste fondsen die op Euronext verhandeld worden (op basis van het aantal aandelen, de koers van de aandelen en de hoeveelheid transacties gedurende een bepaalde periode).
 • Next 150 is gebaseerd op de 150 daaropvolgende fondsen.
 • De verschillende vestigingen van Euronext gebruiken ook verder hun eigen indices zoals de BEL20 in Brussel, de CAC40 in Parijs, de AEX Index, Amsterdam Midkap Index (AMX) en Amsterdam Small Cap Index (AScX) in Amsterdam en de PSI-20 in Lissabon.

Deelsegmenten[bewerken | brontekst bewerken]

De Euronext-beurs is opgedeeld in een aantal deelsegmenten volgens de karakteristieken van de genoteerde effecten en aandelen.

 • Eurolist is een tweeledig segment en bestaat uit:
  • Continumarkt: bevat alle effecten waarvan een groot volume per dag verhandeld wordt waardoor een continue prijsvorming aan de orde is. Dit betekent concreet dat om de zoveel seconden een nieuwe evenwichtsprijs tussen vraag en aanbod wordt gezocht. Bedrijven met een notering op deze continumarkt zijn verplicht hun aandeelhouders geregeld te informeren over de financiële gang van zaken.
  • Fixingmarkt: bevat effecten waarvan een minder groot, maar niettemin ruim, aantal effecten per dag worden verhandeld. Er wordt tweemaal daags een evenwichtsprijs gevormd.
 • Vrije markt is het tweede grote segment en bevat alle effecten van de kleine beursgenoteerde bedrijven. Terwijl grote bedrijven een verhandeld volume van vele honderdduizenden effecten bereiken, komen beursgenoteerde bedrijven die op de vrije markt actief zijn vaak maar aan een volume van 500 effecten per dag. Koersen van genoteerde effecten op dit beurssegment noteren vaak dagenlang onveranderd.

Euro-list[bewerken | brontekst bewerken]

 • Large cap (compartiment A) : marktkapitalisaties van meer dan 1 miljard euro
 • Mid cap (compartiment B) : marktkapitalisaties van tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro
 • Small cap (compartiment C) : marktkapitalisaties kleiner dan 250 miljoen euro

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

De sterke winsstijging in 2017 is mede veroorzaakt door een buitengewone bate op een aandelenruil van LCH en een incidentele belastingmeevaller.

Euronext: Omzet, EBITDA en Nettoresultaat 2014-2018
bedragen luiden in miljoenen
Jaar[2] Omzet EBITDA Nettoresultaat
2014 €458,5 €225,4 €118,2
2015 €518,5 €283,8 €172,7
2016 €496,4 €283,9 €197,0
2017 €532,3 €297,8 €241,3
2018 €615,0 €354,3 €216,0
2019 €679,1 €399,4 €222,0
2020 €884,3 €520,0 €315,5

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Locatie Amsterdam

Met de oprichting van Euronext wensten de betrokken beurzen in te spelen op de groeiende globalisering van de financiële markten enerzijds en door een pan-Europese aanpak de transactiekosten te drukken anderzijds. Voor het ondersteunen en uitvoeren van de beurshandel werd het Nouveau Système de Cotation ingevoerd.

Euronext[bewerken | brontekst bewerken]

De holdingmaatschappij Euronext N.V. werd officieel opgericht op 22 september 2000 als een naamloze vennootschap naar Nederlands recht, gevestigd in Amsterdam, en had toen vestigingen in België, Frankrijk, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Op 6 februari 2002 trad de beurs van Lissabon, BVLP (Bolsa de Valores de Lisboa e Porto) toe tot Euronext. In januari 2002 nam Euronext de Londense optie- en termijnbeurs LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange) over; de handel in opties en futures van Euronext en LIFFE zijn dan gecombineerd in Euronext.liffe.

Op 2 september 2002 werden de markten van Euronext Lissabon, Parijs, Brussel en Amsterdam geïntegreerd in een gemeenschappelijk platform.

De strategie van Euronext is erop gericht de grootste Europese financiële markt te worden. Begin 2005 was het bedrijf daarbij gewikkeld in een strijd met de Deutsche Börse om de London Stock Exchange over te nemen.

Op 17 mei 2005 lanceerde Euronext een nieuwe pan-Europese beurs, speciaal voor kleinere bedrijven: Alternext. Deze beurs is voor het midden- en kleinbedrijf en heeft als criteria dat de marktkapitalisatie tussen de €10 en €80 miljoen ligt. In 1997 werd er ook al geprobeerd een pan-Europese beurs voor het MKB op te zetten, Nmax, maar dit werd geen succes.

NYSE Euronext[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 juni 2006 deed New York Stock Exchange een overnamebod op Euronext. De Amerikanen boden circa €8 miljard. Door de samenvoeging in april 2007 ontstond de grootste beurs ter wereld. Het nieuwe bedrijf werd NYSE Euronext en werd geleid door de Amerikaan John Thain. De Nederlander Jan-Michiel Hessels werd voorzitter van de raad van commissarissen. In het bestuur van NYSE Euronext kwamen elf mensen van de NYSE en negen 'Euronexters'.

Terug naar Euronext[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2013 komt NYSE Euronext in handen van de Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs Intercontinental Exchange (ICE). ICE had geen interesse in de effectenbeurzen op het Europese vasteland. Deze zijn in 2014 afgesplitst en de activiteiten gaan als een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf verder. In juni 2014 ging Euronext naar de beurs waarbij 33,3% van de aandelen in handen zijn gekomen van een groep institutionele beleggers, waaronder ook de Nederlandse financiële instellingen ABN Amro en ASR Nederland. In juni 2017 verkochten de Franse banken BNP Paribas en Société Générale samen 4,4 miljoen aandelen Euronext.[3] Na de verkoop van dit 6,3% aandelenbelang heeft BNP nog 2,2% van de aandelen Euronext in handen en Société Générale 1,5%.[3]

Overname FastMatch[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2017 maakte Euronext de overname van de elektronische valutahandelsplaats FastMatch bekend.[4] Voor een bedrag van 153 miljoen dollar koopt het een belang van 90%.[4] Het huidige management van FastMatch blijft aan en houdt de overige 10% van de aandelen in handen. FastMatch werd in 2012 opgericht en brengt valutahandelaren bij elkaar met een eigen technologie en zeer snelle handelsmogelijkheden.[4] In 2016 bereikte het bedrijf een omzet van 18 miljoen dollar. De overname is op 14 augustus 2017 afgerond.

Overname ISE[bewerken | brontekst bewerken]

Eind november 2017 werd bekend dat Euronext een bod heeft uitgebracht van 137 miljoen euro op alle aandelen van de Irish Stock Exchange (ISE).[5] Ierland wordt daarmee het zesde land waarin Euronext in Europa actief is. Na goedkeuring van de toezichthouders werd de transactie op 27 maart 2018 afgerond. Er zijn 56 aandelennoteringen in Dublin met een totale beurswaarde van € 125 miljard.[5] Euronext heeft op zijn andere vier beurzen 1300 noteringen van bedrijven met een waarde van € 3600 miljard.[5]

Overname Noorse effectenbeurs[bewerken | brontekst bewerken]

Euronext deed een bod van NOK 145 per aandeel of € 625 miljoen in totaal op alle aandelen van Oslo Børs VPS.[6] Euronext doet het bod gestand als meer dan 50% van de aandelen worden aangemeld en 49,6% van de aandeelhouders van Oslo Børs hebben het bod al geaccepteerd.[6] DnB NOR, de grootste bank van Noorwegen, is met een belang van 25,9% de grootste aandeelhouder, gevolgd door het grootste pensioenfonds van het land, KLP met een 10% belang.[6]

Het Amerikaanse NASDAQ, Inc. kwam met een alternatief bod waar het bestuur van Oslo Børs zelf meer zin in had. Na maandenlang touwtrekken gaf NASDAQ de strijd op.[7] Euronext had al meer dan de helft van de aandelen Oslo Børs in handen en kreeg van zijn eigen aandeelhouders unanieme steun voor het bod. Euronext had wel in reactie op het alternatieve bod, zijn bod verhoogd naar NOK 158 of omgerekend ongeveer € 690 miljoen.[8] De Noorse overheid maakte eerder het pad vrij voor een overname door Euronext. Na de overname blijft Oslo Børs gewoon bestaan. Op de beurs van Oslo noteren vooral grote vis- en schaaldierkwekerijen, rederijen en dienstverleners aan de offshoreolie-industrie. Op 17 juni 2019 werd de overname afgerond.

Overnamebod op Borse Italiana[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2020 heeft Euronext officieel een bod uitgebracht op de Italiaanse beursuitbater Borsa Italiana.[9] De partners bij dit bod zijn de Italiaanse staatsbank Cassa Depositi e Prestiti (CDP) en Intesa Sanpaolo.[9] Borsa Italiana is nog in handen van de London Stock Exchange, maar diende haar belang te verkopen in verband met een grote overname van Refinitiv. Naast Euronext waren ook andere partijen geïnteresseerd om de Italiaanse beursuitbater te kopen.

Op 9 oktober 2020 werd Euronext en Italiaanse partners aangewezen als koper, ze zijn bereid € 4,3 miljard te betalen voor Borsa Italiana.[10] Borsa Italiana behaalde in 2019 een omzet van € 464 miljoen en een bedrijfsresultaat van € 264 miljoen waarmee de gecombineerde omzet uitkomt op € 1,3 miljard en het een bedrijfsresultaat op € 711 miljoen.[10] De Italiaanse beurs is hiermee goed voor ruim een derde van de omzet van Euronext na de overname. De overname wordt bekostigd via bestaande beschikbare middelen, nieuwe schulden en via nieuw eigen vermogen door een onderhandse plaatsing van aandelen bij CDP en Intesa Sanpaolo. CDP krijgt in ruil daarvoor een belang van 7,3% in Euronext en Intesa Sanpaolo van 1,3%. De overname werd op 29 april 2021 afgerond.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]