NYSE Euronext

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NYSE Euronext, Inc.
Oprichting 4 april 2007
Opheffing 13 november 2013
Sleutelfiguren Duncan Niederauer (CEO)
Jan-Michiel Hessels (Voorzitter van de RvB)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten New York, Verenigde Staten
Werknemers 3.760 (FTE; 2008)
Portaal  Portaalicoon   Economie

NYSE Euronext, Inc. was een Europees-Amerikaans beursmaatschappij. Het is ontstaan op 4 april 2007 toen NYSE en Euronext met elkaar fuseerden. Na de overname door ICE in 2013 zijn de continentale Europese aandelenbeurzen afgestoten en gaan verder onder de oude naam Euronext.

Activiteiten[bewerken]

NYSE Euronext was al het grootste beursbedrijf ter wereld, met beurzen in Europa en de Verenigde Staten waaronder de aandelenbeurzen van Amsterdam en New York. In Londen bezit NYSE Euronext optiebeurs LIFFE.

Hieronder staat een lijstje met de grootste beurslocaties van NYSE Euronext.

Europa[bewerken]

Noord-Amerika[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Op 2 juni 2006 is ter overname een bod gedaan op Euronext door de New York Stock Exchange. De Amerikanen boden circa 8 miljard euro. Door de samenvoeging zou de grootste beurs ter wereld ontstaan. Uiteindelijk kwam de fusie er in april 2007; NYSE betaalde 10 miljard dollar voor Euronext. Het nieuwe bedrijf werd NYSE Euronext en zou worden geleid door de Amerikaan John Thain. De Nederlander Jan-Michiel Hessels werd voorzitter van de raad van commissarissen. Er werd afgesproken dat in het bestuur van NYSE Euronext elf mensen zitten die afkomstig zijn van de NYSE en negen 'Euronexters'.

In 2011 poogden ICE en NASDAQ NYSE Euronext over te nemen met een vijandig bod van 11 miljard dollar, maar dat werd tegengehouden door de Amerikaanse autoriteiten omdat die combinatie te dominant zou worden.[1] Vervolgens probeerde NYSE Euronext te fuseren met Deutsche Börse, maar dat ging ook niet door omdat de Europese commissaris van Mededinging bezwaren had tegen de marktdominantie van de combinatie.[1]

In december 2012 maakte de Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs Intercontinental Exchange (ICE) bekend NYSE Euronext over te willen nemen. ICE werd in 2000 opgericht en is groot geworden met de handel in grondstoffen en rentederivaten. ICE biedt 6,5 miljard euro in aandelen en geld.[1] Het hoofdkantoor van het nieuwe beursbedrijf komt in Atlanta, waar het hoofdkantoor van ICE staat.[1] Dit keer zullen de toezichthouders in de Verenigde Staten en Europa ook eerst toestemming moeten geven, voordat de overname definitief wordt.

Na de succesvolle overname zullen de beurzen op het Europese vasteland, in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, uiteindelijk als een zelfstandig bedrijf doorgaan. Dat zou betekenen dat Amsterdam de lucratieve handel in derivaten zal overlaten aan beurzen in Londen en New York. Amsterdam blijft dan vooral een aandelenbeurs, met ook handel in opties en futures.[1]

In juni 2014 is het Europese deel van NYSE Euronext als Euronext naar de beurs gegaan.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]