Beursplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Beursplein
Beursplein met de Beurs van Berlage
Beursplein met de Beurs van Berlage
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Postcode 1012
Algemene informatie
Genoemd naar Beursgebouw
Naam sinds 1902
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

Het Beursplein is een plein in het centrum van Amsterdam, tussen het Damrak en de Beursstraat. Aan het plein liggen de Effectenbeurs ('Beursplein 5'), de Beurs van Berlage en de Bijenkorf. Tegenover het Beursplein verbindt de Beurspassage het Damrak met de Nieuwendijk.

Het Beursplein wordt regelmatig gebruikt voor verschillende evenementen, zoals de jaarlijkse kunstmarkt Klein Montmartre, een knipoog naar de kunstenaarswijk Montmartre in Parijs. Ook is het Beursplein vaak het decor van politieke demonstraties (zoals het Occupy-tentenkamp in 2011) en muzikale bijeenkomsten.

Op het plein is een fietsenstalling en een ingang van een parkeergarage, die regelmatig voor files langs de Bijenkorf zorgt. Ter vervanging van de fietsenstalling wordt in 2018 een ondergrondse stalling gebouwd voor 1.700 fietsen. Kosten van het project circa tien miljoen euro. Na de bouw wordt het plein heringericht met nieuwe bomen en bestrating. De drinkfonteinen en de monumentale lantaarnpalen worden in de originele staat hersteld en komen op hun oorspronkelijke plek te staan.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Het plein werd eind 19e eeuw aangelegd, na de demping (in 1845 en in 1883) van een deel van het Damrak, bij de Dam. In 1898 werd begonnen met de bouw van de Beurs van Berlage, ontworpen door H.P. Berlage. De nieuwe beurs werd gebouwd ter vervanging van de oude beurs van Zocher uit 1848, die op de plek stond waar de Bijenkorf nu staat, en bouwvallig was geworden.

Het beursgebouw kwam gereed in 1903. Het gebouw bood onderdak aan vier beurzen, ieder met een aparte ingang: de goederenbeurs, schippersbeurs, graanbeurs en effectenbeurs. De effectenhandelaren verhuisden in 1912 naar het Effectenbeurs-gebouw aan Beursplein 5. In 2000 fuseerden de effectenbeurzen in Parijs, Brussel en Amsterdam. Na de fusie met de New York Stock Exchange in 2007 ontstond de tegenwoordig aan het Beursplein 5 gevestigde beursmaatschappij NYSE Euronext.

Berlage ontwierp ook twee fonteinen en zes lantaarns voor het Beursplein, die in 1930 geplaatst werden. Deze staan, net als de Beurs van Berlage, de Effectenbeurs en de Bijenkorf, op de monumentenlijst.

Beurspassage[bewerken]

In 1903 werd de Baafjesteeg gelegen tussen het Damrak en de Nieuwendijk door nieuwbouw overbouwd en verdween deze steeg.[2] In de nieuwbouw]] was een doorgang opgenomen en die kreeg de naam Beurspassage. Na de Brand bij C&A in 1963 verscheen in 1968 nieuwbouw waarin wederom plaats was voor de Beurspassage, in de wandelgangen ook wel C&A-passage genoemd, maar nu moderner van uiterlijk. Duidelijk zichtbaar was dat de Nieuwendijk hoger ligt dan het Damrak door het hoogteverschil en helling. In 2015 werd de Beurspassage samen met het gebouw van C&A gerenoveerd en aangepast.

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]