Beursplein (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Beursplein
Beursplein met Beurs van Berlage in 1903
Beursplein met Beurs van Berlage in 1903
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Postcode 1012
Algemene informatie
Genoemd naar Beursgebouw
Naam sinds 1902
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam
Beursplein met de Beurs van Berlage.
Beursplein met de Effectenbeurs.

Het Beursplein is een plein in het centrum van Amsterdam. Aan het plein liggen de Effectenbeurs ("Beursplein 5"), de Beurs van Berlage en de Bijenkorf.

Het Beursplein ligt tussen het Damrak en de Beursstraat. Tegenover het Beursplein verbindt de Beurspassage het Damrak met de Nieuwendijk.

Het Beursplein wordt regelmatig gebruikt voor verschillende evenementen, zoals de jaarlijkse kunstmarkt Klein Montmartre, een knipoog naar de kunstenaarswijk Montmartre in Parijs. Ook is het Beursplein vaak het decor van politieke demonstraties (zoals het Occupy-tentenkamp in 2011) en muzikale bijeenkomsten.

Op het plein is een fietsenstalling en een ingang van een parkeergarage, die regelmatig voor files langs de Bijenkorf zorgt. De gemeente Amsterdam wil op termijn de fietsenstalling vervangen door een ondergrondse stalling.

Geschiedenis[bewerken]

Het plein werd eind 19e eeuw aangelegd, na de demping (in 1845 en in 1883) van een deel van het Damrak, bij de Dam. In 1898 werd begonnen met de bouw van de Beurs van Berlage, ontworpen door Hendrik Petrus Berlage. De nieuwe beurs werd gebouwd ter vervanging van de oude beurs van Zocher uit 1848, die op de plek stond waar de Bijenkorf nu staat, en bouwvallig was geworden.

Het beursgebouw kwam gereed in 1903. Het gebouw bood onderdak aan vier beurzen, ieder met een aparte ingang: de goederenbeurs, schippersbeurs, graanbeurs en effectenbeurs. De effectenhandelaren verhuisden in 1912 naar het Effectenbeurs-gebouw aan Beursplein 5. In 2000 fuseerden de effectenbeurzen in Parijs, Brussel en Amsterdam. Na de fusie met de New York Stock Exchange in 2007 ontstond de tegenwoordig aan het Beursplein 5 gevestigde beursmaatschappij NYSE Euronext.

Berlage ontwierp ook twee fonteinen en zes lantaarns voor het Beursplein, die in 1930 geplaatst werden. Deze staan, net als de Beurs van Berlage, de Effectenbeurs en de Bijenkorf, op de monumentenlijst.